pączek bezglutenowy może smakować dokładnie jak ten tradycyjny z mąki pszennej? Może! Specjalnie dla wszystkich, którzy nie tolerują lub unikają glutenu zrobiłam wiedeńskie pączki bez glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane(...)gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180 ° C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki po 3 - 4 sztuki, z obu stron
maniapieczeniaWitam serdecznie Ostatnio zrobiłam mini pączki które są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc podzielę się przepisem, może komuś przepis się spodoba i zrobi takie same mini pączki lub podobne. Polecam wypróbować przepis bo pączusie są naprawdę smaczne i bardzo szybko się je robi :). Będziemy potrzebować: 350 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 150 g serka ricotta 2 łyżki kopiate(...)jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka spirytusu cukier puder z cynamonem do posypania gotowych pączków około 1 litra tłuszczu do smażenia Link do filmu z przygotowania: Mini pączki https://www.youtube.com/watch?v=IIne8ixaQgg Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku dopieczenia. Składniki
Uwaga Babcia Gotujemałym warsztacie na wsi) deski, pięknie ozdobią Waszą (nie tylko) kuchnie! Gdzie można kupić? Online (w sklepie Wood You Like na dawandzie). Koszt: 80 zł + dostawa 3. Świąteczna Slow Paczka Dla: Każdego komu się nie spieszy, dla smakoszy, ciekawych nowych smaków i lubiących wysokiej jakości i lokalną żywność; dla wegan (w wersji wegańskiej). Jeśli osoba, którą chcecie obdarować ma bzika(...)punkcie odkrywania nowych smaków i więcej czasu spędza na targach żywieniowych niż w sklepach odzieżowych, to Slow Paczka będzie dla niej idealnym prezentem! Szczerze powiem, że to jedna z pozycji, które sprezentowałam sobie z wielką przyjemnością! W Slow Paczce znajdziecie tylko produkty lokalnych, polskich producentów. Starannie wyselekcjonowane, ułożone na sianku, pięknie i minimalistyczne zapakowane, dostarczone do rąk własnych – idealny prezent
Fill The BowlTłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe(...)Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam Wam ten przepis z całego serca! Sekretem dobrych pączków są dobre składniki i trochę cierpliwości (ciasto musi dobrze wyrosnąć!). Zastosujcie się do tych rad a też zostaniecie mistrzami wypiekania pączków :) Zatem do dzieła. A kto jeszcze nie jadł dziś pączka, proszę się częstować:))) 700g mąki pszennej + trochę do podsypania 9g drożdży instant 5 łyżek cukru
Smakołyki AsiDzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać(...)przed smażeniem. Dzieci zażyczyły sobie kilku pączków w kształcie serduszek i tych nie nadziewałam. Część pączków polukrowałam, część oblałam czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi. Pączki to obowiązkowy element Tłustego Czwartku, więc zapraszam do smażenia Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka
dom-agi.pldzień większość z nas czeka z utęsknieniem. Wiadomo bowiem, że oby cały rok był obfity i bogaty, nie można sobie w ten dzień odmawiać pączków, faworków, oponek i innych rarytasów. Oprócz pączków hiszpańskich, najbardziej lubię tradycyjne pączki z konfiturą z róży. Takie właśnie dzisiaj przygotowałam dla mojej rodziny. Wam też je polecam :) SKŁADNIKI: na 12 małych pączków lub 6 dużych(...)roztopionego) 250 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) konfitura z dzikiej róży cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji pączków A jak to zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo
Kuchnia w opałachRewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson. Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!) sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :) SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej(...)miksujemy na gładko. Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Szybkie i proste
Moje Kuchenne RewelacjeCzas wielkiego zjadania pączków się zbliża. Wczoraj robiłam pączki hiszpańskie przepis podała mi Kuchnia Ilony, zachęciła mnie zdjęciem. Przepis na nie jest bardzo prosty więc nie opierałam się długo i je sama raz dwa zrobiłam. Cały blat był w oleju bo musiałam dojść jak je zsunąć, aby utrzymał się kształt. Od razu przyszło mi na myśl pociąć na kwadraty papier(...)pieczenie i z tego zsuwać, kładziemy krążek na olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :) SKŁADNIKI : 200 g mąki pszennej (używam
Basia w kuchniKarnawał dobiega końca i wszyscy myślami jesteśmy już przy Tłustym Czwartku ... , który kojarzy nam się z jednym: pączkami, faworkami, oponkami i innymi smażonymi pysznościami. To ostatni moment, żeby pofolgować sobie bez wyrzutów sumienia i skonsumować trochę więcej kalorii niż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami(...)blogu TUTAJ postanowiłam wypróbować przepis na pączki pieczone ... w piekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie drożdżowe bułeczki niż tradycyjne smażone pączusie:( I mimo, że ich wygląd mnie nie zachwycił w smaku były bardzo dobre, nie mocno
Walijskie PichceniePączki z dwoma dżemami. Był sobie mały okrągły pączek, był lukrowany i nie miał rączek, miał za to smaczną brązową skórkę, a w środku, dziurkę na konfiturkę. Konfiturka mi się skończyła. Zrobiłem jej w ubiegłym roku chyba trochę za mało, albo za często tej zimy podawałem moim gościom doskonałą herbatę z rumem i konfiturą. Pierwszy(...)przed wielu laty w rosyjskiej restauracji. Tak się w niej rozsmakowaliśmy, że kupiliśmy specjalne tygielki z małymi filiżaneczkami na konfiturę do parzenia tej doskonałej herbaty. Tegoroczne pączki zrobiłem z dwoma dżemami. Dżemem wiśniowym [TUTAJ] i pomarańczowym [TUTAJ] doskonałej firmy Food & Joy . Małe wyjaśnienie. Od firmy Food & Joy otrzymałem paczkę z kilkoma produktami, które sprzedają
Kulinarny karnet Christopheracukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta a dopiero w gotowy wyrób. Proporcje składników na ciasto są takie same. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków(...)małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku podgrzewamy sporo oleju. Pączki muszą w nim pływać. Wrzucamy jednego pączka na próbę i jeśli wokół niego robią się bąbelki tzn. że temperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami
prawdziwe jedzenieWielkimi krokami zbliża się chyba ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Kto w taki dzień odmówi sobie choćby jednego pączka? W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok 😉 Obecnie pączków mamy do wyboru, do koloru - z lukrem lub bez, z cukrem pudrem, z przeróżnymi nadzieniami. Najlepsze są takie(...)prawdziwej pączkarni - te dyskontowe to niestety nie to samo. Warto jednak pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Jedliście kiedyś pączki przygotowane na parze? Jeśli nie to zdecydowanie polecam - są pyszne, a jednocześnie trochę mniej kaloryczne niż ich odpowiedniki smażone na głębokim tłuszczu, pączkowe szaleństwo nie będzie więc tak bolesne dla naszego sumienia 😄 Pączki na parze z czekoladą - przepis
Z notatnika dietetykaPączki pieczone Pączki z piekarnika to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Wychodzą puszyste i mięciutkie, są mniej kaloryczne i chyba łatwiejsze w wykonaniu. Naprawdę pyszne. Polecam wypróbować ten przepis! Składniki: 100g masła 250ml mleka 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 14g suchych drożdży instant (2 opakowania) 100g cukru 4 żółtka 1 jajko(...)Dodatkowo: białko jajka do posmarowania pączków powidła lub konfitura do nadziania cukier puder do posypania lub lukier do polania *** Żółtka i jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę *** *** Masło roztapiamy i zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła wlewamy mleko i wsypujemy drożdże, mieszamy *** *** Do miski z ubitymi jajkami dosypujemy mąkę i pomału mieszając wlewamy masło z mlekiem *** *** Całość
Blog z ApetytemPączki hiszpańskie znane także jako gniazdka czy też wianuszki to idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują obłędnie, są przygotowane z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu. Jak wszystkie przekąski smażone mają sporo kalorii, jednak czas od czasu można sobie pozwolić na taki smakołyk. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki z ciasta parzonego są bardzo delikatne i pięknie(...)rosną podczas smażenia. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub białym lukrem. Osobiście wolę wersję z tradycyjnym cukrem pudrem, dlatego też takie przygotowałam. Przepis na gniazdka, pączki hiszpańskie czy też pączki wiedeńskie wbrew pozorom wcale nie jest trudny. Robi się je naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Gniazdka z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, wychodzą niesamowicie wilgotne i delikatne. Zapraszam na przepis
Przepiski.pl