Jest okazja, będzie przedprzepisowe „ględzenie” Tłusty czwartek zawsze wywołuje u mnie wspomnienia, a zapach pączków przypomina dzieciństwo. Smród, yyy tzn. zapach, smalcu do smażenia moich smakołyków też nie przeszkadza mi jakoś strasznie, bo przypomina mi aromat, który unosił się w ten dzień rozpusty na klatce schodowej u mojej Babci. A zaznaczyć trzeba, że moja (i zresztą nie tylko moja) Babcia(...)robiła wybitne pączki i chrust. Zresztą ja to miałam wyjątkowo szczęście do babć, nie tylko własnych. Np. Babcia mojej przyjaciółki również robiła cudne pączki i zawsze wyganiała nas z kuchni, żebyśmy nie widziały, jak się je nadziewa Zupełnie nie przeszkadzało jej, że byłyśmy już wtedy „starymi babami”, a mityczne nadziewanie pączków nie było już dla nas taką tajemnicą. Ale klimat
Kate's KitchenBomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni w odróżnieniu od naszych pączków nie powinny mieć obwódki, chociaż mogą. Więc jeżeli przed smażeniem tradycyjnych pączków przeżywacie czy będzie obwódka, czy nie, to podczas robienia Bomboloni nie musicie. W każdym wypadku będą poprawnie(...)usmażone. Włoskie pączki są nadziewane nadzwyczajnie pysznym crème pâtissière, lub inaczej mówiąc budyniem. Dzięki temu nadzieniu smakują wyjątkowo dobrze. Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ . Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków: Olej do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru (1/4 szklanki) 3 jajka Skórka otarta z 1 cytryny
Kuchnia ŁukaszaTłusty czwartek tuż tuż a u mnie pączki już dziś,bardzo dietetyczne,bo z piekarnika. Ktoś może powie,że z piekarnika to nie pączki, prawdziwe smaży się w tłuszczu. Mnie smakują wła ś nie takie,z pewnością zawierają mniej kalorii więc można sobie pozwolić na kilka. 2,5 szkl. mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru 2 żółtka 1 jajko 100 g roztopionego masła szczypta soli nadzienie: domowej roboty konfitura z wiśni do posmarowania pączków: 1 żółtko 2 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody do posypania: karmelowa posypka Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki
Kolorowa kuchnia ElkiPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu(...)oprószyć cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przyrządzić około 40 sztuk . Pączki jabłkowe Składniki: 240g mąki pszennej 150g jogurtu naturalnego 150g startych i odciśniętych jabłek 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka wódki, spirytusu lub innego alkoholu 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: - składniki powinny być
Smakołyki BerenikiPączki z polewą czekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko(...)wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już tak puszyste . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny ). Objętość ciasta musi się
Ogrodnik w podróżyIdealny pączek jest mięciutki, puszysty, ma białą otoczkę i doskonałe nadzienie... Takie pączki to mój smak z dzieciństwa, bo moja Mama smażyła doskonałe! Nie wiem czemu już od kilku lat nie piekła, muszę się dowiedzieć :) Kiedy ja się podjęłam usmażyć po raz pierwszy wyszły mi... przerażająco paskudne :D za krótki czas wyrastania ciasta (bo prawie wcale, tak mi się spieszyło(...)wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego nie byłam pewna i o co się obawiałam :) Trwa karnawał - czas, kiedy dogadzamy sobie kulinarnie. Może Ty też usmażysz pączki na śniadanie? :) smażenie na oleju rekompensuje super zdrowy, naturalny dżem od Łowicz :) znasz? :) Składniki: 4 szkl. mąki tortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml) 50 g świeżych
Kolorowy PrzepisownikJuż za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem, czekoladą, masą budyniową, orzechową, makową, serową, advocatem – jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki(...)rozgrzanym do 175ºC po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych rcznikach, następnie oprószamy cukrem pudrem (lub polewamy lukrem). Z podanych proporcji zrobiłam 21 pączków. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą smakiem mogą równać się z tymi z najlepszej cukierni. Puszyste, wilgotne, delikatne – jednym słowem – pyszne. W internecie jest na nie bardzo wiele przepisów
mojewypiekiinietylkoMacie czasem tak, że nagle Was nachodzi na coś słodkiego? I nie, nie ciasto, bo przecież jego wykonanie zajmie godzinę… W takich kryzysowych sytuacjach, skorzystajcie z tego przepisu. Pączki na jogurcie, są bardzo delikatne w smaku i do tego szybkie do zrobienia. Wrzucasz wszystkie składniki do miski, mieszasz kilka razy i smażysz. Nie używamy drożdży, więc nie musisz się(...)martwić czy się udadzą czy nie. Do tego wszystko co do ich zrobienia potrzeba, masz w swojej lodówce. Jeszcze nie jesteś przekonana? My robimy często pączki na serkach homogenizowanych, ale te nie są od nich gorsze… o nie A szybsze w wykonaniu. Pączki posyp cukrem pudrem albo polukruj, w zależności co bardziej preferujesz. Czy z pączkami musimy czekać
Mieszam w Garnkutylko pierwszego dnia, choć do rzadkość należały dni kiedy nie znikały jeszcze gorące. Pamiętam jeszcze że w olejem w roli głównej powstawały w mojej sobotniej kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian(...)otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek! Składniki na ok 14-15 szt. Czas przygotowania
Słodki KompromisJest to inna wersja pączków. Zamiast jak zwykle smażone w oleju, tym razem są pieczone. Pyszne delikatne pączusie z pysznym sosem budyniowym. Z tej porcji wychodzi 8 pączków, więc radzę zrobić podwójną porcję. Są pyszne. Mleko podgrzać , tylko tyle, żeby było letnie. Następnie dodać do mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło(...)odrobiną mleka. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować. Konsystencja sosu powinna być lekko lejąca. Odstawić do ostudzenia, ale można też podawać sos na ciepło. Formowanie pączków – wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na lekko posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić na 8 plasterków i nałożyć powidła śliwkowe. Dokładnie zawinąć i zawinąć, stroną gdzie pączek został
Kuchnia Pokoleńnawet dla pracowników. Niezależnie od tego czy wierzysz w Boga, czy nie, czy jesteś za PISem, PO, Kukizem czy Panem w muszce, czy słuchasz POPu, RAPu czy Metalu - jesz pączka. Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy nie - jesz pączka (być może różnica występuje w ilości sztuk i wyrzutów sumienia). Rano pół Polski biegnie do biedronki po sklepowe bałabuchy(...)którymi się opycha z zachwytem. Ludzie wracają z całymi reklamówki pączków, które nadzienia nie widziały, a lukier wygląda jakby go pół świata "macało". Jednak każdy pączki je. A ja pamiętam te czasy, kiedy bezglutenowcy musieli obejść się smakiem lub - jako hardcorowe szaleństwo - zjeść nadzienie... i i tak się męczyć. Dlatego mam coś dla tych co jeść mogą i dla tych
Wypisz Wymalujlubię pączków, dlatego właśnie postanowiłam je zrobić, będąc pewną że nie będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy(...)pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt by się nie spodziewał, że pączki to samo zdrowie, co nie ? Składniki na około 20 szt. średniej wielkości pączków: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 5 łyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego
greenscarfPączki Z konfiturą różaną, owocową, z budyniem, serem, a może z czekoladą? Z czym zjedliście dzisiaj pączki? Jeżeli jeszcze się na żadne nie skusiliście, to lepiej się pospieszcie, bo podobno jeżeli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to nie będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię(...)trzeba zjeść tyle pączków ile się ma lat, ale dałam radę tylko do 20-stki ;) Dzisiejszy przepis jest sprawdzony wielokrotnie przez mnóstwo osób, a jego źródłem jest "Kuchnia polska" z 1967 roku. To był pierwszy przepis, z którego robiłam pączki i od razu wyszły smaczne. Chociaż wtedy też część spaliłam, ale to nie była wina przepisu... ;) Sposób przygotowania trochę zmieniłam
Pełny talerzlekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Składniki(...)Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy
Słodka StronaWczoraj wzięłam się po raz pierwszy w życiu za pieczenie pączków. Nigdy wcześniej ich nie piekłam na tłusty czwartek a jedynie faworki a to dlatego, że nie mogę ich jeść. Kuszą mnie.. a każde kuszenie kończy się odchorowaniem, więc starałam się unikać tej pokusy.. Jednak wczoraj obiecałam w pracy że przyniosę dzisiaj własne wypieki.. Długo(...)szukałam odpowiedniego przepisu aż znalazłam go na stronie Doroty Tutaj Pączki wyszły wyśmienite ( jak zwykle pokusa była silniejsza więc spróbowałam).. i został tylko jeden pączek.. :-) Składniki na ok. 40 pączków: 1 kg mąki pszennej 10 dkg drożdży świeżych ( lub 50 g suchych) 10 – 15 dag cukru ½ l mleka 6 żółtek 1 jajko (całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek
Na słodko lub wytrawnie