Dzisiaj przepis na Tłusty Czwartek , a mianowicie pączki. Nie są to jednak tradycyjne pączki, smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. To alternatywa dla osób dbających o linię, ponieważ są mniej kaloryczne W smaku przypominają słodkie bułeczki, tyle tylko, że są delikatniejsze i puchate. Nadziewałam je powidłami, ale równie dobrze może być dżem lub marmolada. Polecam Składniki (na około(...)pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy
Oryginalny smakKlasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 130g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Lukier adwokatowy: Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa
Szalona Kuchnia Ewelinytradycji stało się zadość, Tłusty Czwartek uczcić należy choć jednym spałaszowanym pączkiem. Jeszcze wczoraj wieczorem zarzekałam się, że nie będę bawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę jednak stanie przy garach. I tak w czeluściach internetu znalazłam przepis na pączki, które są szybkie i proste w wykonaniu. Nie przypuszczałam, że do tego będą(...)pyszne! Robi się je naprawdę w try miga, więc jeśli w waszej ulubionej piekarni zabrakło dziś pączków, albo jak ja, nie lubicie stać w długich kolejkach, zakasajcie rękawy i do dzieła! Składniki: 300 g waniliowego serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Serek mieszamy z jajkami, następnie
Smakowity Blog KulinarnyTłusty Czwartek za pasem więc i pączki muszą być, dziś na próbę, następna partia za tydzień. Pączki są mega puszyste, leciutkie jak chmurka a podane z kwaśną śmietaną i dżemem z borówki amerykańskiej smakowały wybornie. W tym tygodniu to mnie przypadło w udziale poprowadzić Wypiekanie na śniadanie. Wybrałam rumuńskie pączki - papanasi z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi(...)bloga Artsy Bites. Jak podaje Wikipedia: Papanaşi - rodzaj pączków, wykonanych ze słodkiego sera, jajek, i kaszy manny, gotowanych lub smażonych i podawanych z syropem owocowym lub dżemem i śmietaną. Wyczytałam także że papanasi najlepiej smakują na ciepło jak śmietana spływa z ciacha a dżem wchodzi w zakamarki. Powiem Wam że one rzadko doczekają następnego dnia, znikają od razu. Ja robiłam
Moje Małe Czarowanieczęści mapy, która opływa w różnorodność przypraw i wielowymiarowych smaków, jak rozgrzewająca Harira z Maroka , czy kremowe Curry rybne inspirowane hinduską kulturą, dlatego pozostając wciąż w tamtych rejonach przedstawiam pączki arabskie! :) Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem(...)mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki. Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo, gdy za oknem hałdy śniegu i mroźny wiatr. Szykujcie drożdżowy zaczyn, kruszcie migdały i wybierzcie się w słodką podróż podszytą klimatem Bliskiego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne drożdżowe bułeczki, pączki z piekarnika, taka odchudzona wersja pączków smażonych. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jest tym tym lepsze, im więcej żółtek użyjemy do jego przygotowania. Pączki piekłam „na” drożdżach suchych. Zawsze są pod ręką i nie ma obawy, że są stare, zepsute i ciasto się nie uda. Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętajmy że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)odstawić na około godzinę. Płatki róży odsączyć. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego kółka układać konfiturę i zlepiać ciasto, formując kulki. Pączki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pączki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówuderzył wielki dzwon, objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, lecz w tej dziurze konfiturę. Okazale i wspaniale siadł król Pączek na krysztale; A wokoło jego dworki, wysmukłe, kruche faworki, (...) (J. Mączyński Losy króla(...)pączka ) chruścik lany churros faworki angielskie faworki-chrust faworki migdałowe, chrust migdałowy pączki pączki faworkowe pączki ziemniaczane róże karnawałowe
królestwo garówserowe Znacie pączusie serowe? Nie takie na sodzie, tylko na drożdżach? Te są z babcinego przepisu, który jednak wymaga pewnych modyfikacji. Musiałam dać trochę więcej mąki, ale i tak pączki były dość trudne do formowania. Wyszły jednak bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze są takie na ciepło, kiedy wierzch jest chrupiący, a środek mięciutki. Jednak te małe pączusie smakują także nieźle(...)drugi dzień, także nie trzeba od razu zjeść wszystkich. ;) A Wy ile pączków dzisiaj zjedliście? Składniki dla 4 osób: 350 g -400 g mąki krupczatki 300 g twarogu przeciśniętego przez praskę 3 łyżki cukru 50 g stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka 2 żółtka dodatkowo tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru
Pełny talerzIdzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne. Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki(...)godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm posypując blat mąką. Okrągłą foremką wycinamy koła. Przykrywamy ścierką smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Faszerujemy pączki dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w oparachTłusty czwartek już za dwa dni. W tym roku dietetyczne pączki Wam polecam. Pyszne są, choć nazywać je pączkami, to jest jednak lekkie nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko(...)zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukserowe Znacie pączusie serowe? Nie takie na sodzie, tylko na drożdżach? Te są z babcinego przepisu, który jednak wymaga pewnych modyfikacji. Musiałam dać trochę więcej mąki, ale i tak pączki były dość trudne do formowania. Wyszły jednak bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze są takie na ciepło, kiedy wierzch jest chrupiący, a środek mięciutki. Jednak te małe pączusie smakują także nieźle(...)drugi dzień, także nie trzeba od razu zjeść wszystkich. ;) A Wy ile pączków dzisiaj zjedliście? Składniki na ok. 35 szt.: 350 g -400 g mąki krupczatki 300 g twarogu przeciśniętego przez praskę 3 łyżki cukru 50 g stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka 2 żółtka dodatkowo tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
Pełny talerzZaskoczył Was tłusty czwartek, a w piekarniach po pączkach został tylko cukier puder? Nie martwcie się Mam dla Was super szybki i jak zawsze prosty przepis na pączki twarogowe. Oprócz tego, że są pyszne to jeszcze zdrowsze niż te tradycyjne pieczone w głębokim tłuszczu. Sprawdźcie sami jak ekspresowo się je robi! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["350g twarogu(...)minut lub do zarumienienia si\u0119 p\u0105czk\u00f3w. Upieczone mo\u017cemy posypa\u0107 cukrem pudrem lub nape\u0142ni\u0107 ulubion\u0105 konfitur\u0105. Smacznego! "]} Ekspresowe pączki twarogowe Składniki 350g twarogu 3 jajka 80g mąki 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki octu Sposób przygotowania Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy
Mostek w kuchniPączki, którymi można się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną(...)wolnej przestrzeni. W każdą porcję wciśnij głęboko mrożoną malinkę i zakryj ją odrobiną ciasta. Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut. Pączki będą upieczone, gdy będą miały złocisty, lekko brązowy kolor. Przy pomocą szprycy możesz gorące pączki nadziać odrobiną ulubionego dżemu. Jeszcze gorące posyp zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Składniki 300 g serka homogenizowanego naturalnego
Eat me! Fit me!Tłusty czwartek już za dwa dni. W tym roku dietetyczne pączki Wam polecam. Pyszne są, choć nazywać je pączkami, to jest jednak lekkie nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko(...)zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSezon na pączki zaczęłam od wypróbowania przepisu na pączki z maślanką. Pączki wyszły bardzo mięciutkie i delikatne. Najczęściej korzystam z przepisu mojej babci na pączki , ale lubię też próbować nowych przepisów. Składniki: 4 i 1/2 szklanki mąki 6 żółtek 50 g stopionego i schłodzonego masła 50-55 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki maślanki w temp. pokojowej(...)Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wycinać krążki. Na połowie krążków nałożyć nadzienie i przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi i odłożyć do wyrośnięcia. Można również formować pączki biorąc kawałek ciasta trochę rozciągnąć palcami, nałożyć nadzienie skleić brzegi i uformować pączka (ja osobiście wolę taką metodę). Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć
talerz przyjemności