Czas czytania: 2 min Fantastyczna rolada z łososia nadziewana ryżem z dodatkiem miękkiego koziego sera i suszonych pomidorów. Proste danie, które z powodzeniem możecie przygotować na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Makaroniki z kawą, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do
SprawdzonaKuchnia.plgroch, nasiona słonecznika, szpinak i szczyptę czerwonej papryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę, ale jeśli jesteście wegetarianami, to jest to coś dla was. Soczewica zapiekana z warzywami(...)też wyjdą pyszne. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni
Słodkie okruszkiPuszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja). Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia i zlepcie brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie
OliveandThymeCzas czytania: 2 min Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kaczka zawijana w mini tortille, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Całkiem przypadkiem wstrzeliłam się w międzynarodowy dzień chleba bananowego z tym dzisiejszym przepisem, który przypada 23 lutego. Powiem, tak lepki chleb bananowy
SprawdzonaKuchnia.plBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego
Szczęśliwa kuchniaBardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często. Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres
SprawdzonaKuchnia.plkiełbasy Wszystkie te płyty są wymienne, a oprócz nich dodatkowo dokupić można 4 inne płyty: * płaska - do smażenia * multi - do omletów, placków, jajek * karbowana - do grillowania * takoyaki - do mini pączków i azjatyckich kulek takoyaki Każda płyta pokryta jest teflonową warstwą, dzięki temu bez problemu można myć ją ręcznie lub w zmywarce. Do tego każda z płyt jest lekka, wygląda elegancko(...)szybki sposób można w tym urządzeniu przygotować posiłki na cały dzień. Nadaje się ono nie tylko do przygotowywania potraw, które zazwyczaj tradycyjnie wykonujemy w garnku, na patelni czy w piekarniku, ale też jest idealne do odgrzewania potraw. Także kochani wyczekujcie już wkrótce kolejnego postu z przeróżnymi przepisami. Po cichu przyznam się Wam, że nie pamiętam, kiedy ostatnio wyciągałam garnek
Zrób to smaczniemożna się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Dziękuję Lo!!! Finska chalka kardamonowa czyli Pulla 1/2 paczki (3,5 g) suszonych drożdży lub 12 g świeżych 62 ml ciepłej wody 250 ml mleka (zagotowanego i wystudzonego) 115 g cukru po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kardamonu 2 lekko(...)spód. Chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny stać się puszyste i trochę urosnąć, nie musza podwoić objętości. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałów. Pieczemy około 20-25 minut. Powinny stać się rumiane, ale nie przepieczone. Stan upieczenia można
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki(...)mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około 45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki
W kuchni Karmel-itki