Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z cynamonem to idealny wypiek do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Ciasto wychodzi sprężyste, miękkie i puszyste. Przepis na ciasto
Zasmakuj KuchniCzas czytania: 3 min Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i
SprawdzonaKuchnia.plprzynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać(...)wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie
Niedzielny kucharzprzynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać(...)wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie
Niedzielny kucharzprzynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać(...)wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie
Niedzielny kucharzCzas czytania: 2 min Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Wegetariański burger, mięciutki i pachnący przyprawami. Fantastyczna opcja dla dzieci i dla wegetarian, a i mięsożercy powinni być zadowoleni z jego smaku
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pudding chlebowy jest kolejnym przepisem „recyklingowym” w którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pierniczki domino z masą marcepanową i dżemem z pomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Pierniczki nie wymagają leżakowania i długiego
SprawdzonaKuchnia.plproduktem zarówno wśród koneserów jedzenia, jak i domowych kucharzy. Idealnie nadaje się do smarowania tostów, dodawania do deserów, jednak chyba jednym z najpopularniejszych jej zastosowań jest dodatek do pączków. To właśnie pączki z nadzieniem różanym cieszą się niezwykłą popularnością. Ta różana marmolada nie tylko świetnie smakuje, ale ma też piękny kolor i odcień, dzięki czemu nasze potrawy wyglądają wyjątkowo. Niezależnie(...)możecie dodać do środka odrobinę startej skórki z cytryny. Kiedy konfitura się będzie gotowała, możemy przygotować słoiki. Trzeba je najpierw wyparzyć. Najlepiej będzie wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Uważajcie, kiedy będziecie je wyjmować, bo będą gorące. Po 60 minutach gotowania marmolady, możemy zrobić test, czy jest już gotowa. W tym celu na spodeczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez(...)Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia. Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą
Kuchcik gotujeCzas czytania: 2 min Dzień dobry, dziś zapraszam na kolejny wpis z serii ciast mało wymagających, jest to szybka szarlotka truskawkowa na pysznym kruchym cieście. Do
SprawdzonaKuchnia.plpłatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki(...)każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Podajemy je jako samodzielne danie
PatiGotujeNatomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut żeby nasze oponki podrosły. Po tym czasie włożyć nasze oponki do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika - piec przez ok. 10 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i polać ulubioną polewą. U mnie było to kakao+cukier puder+olej kokosowy + odrobina wody. I płatki
Kuchnia Ellie