Pierniczki chrupiące 137Czas czytania: 2 min Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można
SprawdzonaKuchnia.pl
pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką 195zbyt tłuste i niezdrowe? Mam dla Was rozwiązanie: ziemniaki mięciutkie w środku z idealnie chrupiącą skórką! Swietne jako urozmaicenie obiadu, sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zamiast paczki chipsów lub frytek. Łapcie przepis W Offenburgu w Niemczech stoi pomnik sir Francis Drake’a z kwiatem ziemniaka w dłoni. Napis na monumencie mówi: „Sir Francisowi Drake’owi, który(...)dużo oliwy, dzięki czemu uzyskamy wersję „light”. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy dosypać jeszcze trochę naszej mieszanki ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej. Pilnuję tylko, aby nie spalić swojego obiadu. Po 20 minutach obracamy ziemniaki, aby uzyskać
Gar Zdrowia
Chleb z ziarnami 317ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką pełnoziarnistą (po ½ kg każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat(...)wyrośnięcia (najlepiej na noc). Osobiście nie przykrywam blaszek ściereczką bo ciasto mocno wyrasta i potem zlepia się z materiałem. Jak przykrywać to tylko na pierwszą połowę wyrastania. Lekko nagrzać piekarnik i wstawić blaszki na poziom bliżej dołu – na 1/3 jego wysokości. Piec w temp. 200C około 80-90 minut (opcja góra-dół, kto nie ma termoobiegu – czyli
Grunt to przepis!
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 145Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie
SprawdzonaKuchnia.pl
Deserowe latte z frużeliną wiśniową 121Jakiś czas temu przyszła do mnie mocno aromatyczna przesyłka. Zapach świeżo palonej kawy czuć było już przy otwieraniu pudełka, nie wspominając o ulatniającym się zapachu po otwarciu pierwszej paczki. Wiecie, że ja kawę uwielbiam i dwie dziennie to minimum. Rano pobudza do życia, po południu relaksuje, a jej brak doskwiera tak bardzo, że aż głowa boli. Wiem, wiem... to już(...)oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej przesiewamy obie mąki i deliaktnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 18 minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki
Kuchnia w czekoladzie
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 167Pieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach
gotuj ze mną
Tort czekoladowo-orzechowy 128Czas czytania: 3 min Początek roku w naszej rodzinie to czas świętowania urodzin! Zaczyna się od dwóch młodszych córek, a później mama, tata, mąż… tyle
SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa pomarańczowa 183Czas czytania: 3 min Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o
SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik puszysty 165Czas czytania: 3 min Sernik puszysty , ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka
SprawdzonaKuchnia.pl
Sajgonki ala leniwe 195życzę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette 1 paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska pieprz czarny 2 łyżki oliwy Wykonanie Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki(...)się kleją do siebie . Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe
Mój Smak
Mazurek pomarańczowy 144Czas czytania: 2 min Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy
SprawdzonaKuchnia.pl
Zebra na białkach 124niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2023/11/zebra_na_bialkach_3.jpg Zebra na białkach to nasza propozycja na nieodłączne pytanie pojawiające się po pieczeniu serników, pączków lub kruchych ciast. Jest nim oczywiście zastanawianie się, co zrobić z reszty białek? Niezastąpiona jest tutaj beza Pavlova, my często pieczemy wilgotne ciasto na białkach, ale tym razem postanowiliśmy upiec wilgotną babkę na białkach z dodatkiem mleka i oleju. Gdy zobaczyliśmy, jak pięknie(...)powtarzać do rozłożenia każdej z mas. Co jakiś czas porcje ciasta można lekko rozprowadzić i rozpłaszczyć, aby ładnie rozlały się po całej formie. Zebrę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec 60 minut . Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy po przestygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zebra na białkach pochodzi z serwisu
niecodziennikpary
Babka ponczowa 177Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Ta wilgotna babka drożdżowa powinna kształtem przypominać duży pączek, ale nie mam takiej formy. Babka ponczowa proporcje na formę z kominem o średnicy 22 cm 250 g mąki pszennej, u mnie mąka tortowa 50 g cukru 20 g świeżych(...)godzin. 4. Formę smaruję masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Przekładam ciasto, powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy, i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia. 5. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstawiam ciasto i piekę około 25 do 30 minut. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykrywam ją folią aluminiową. Po około
Cztery Fajery
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta 254swojego „Mikołaja” Może w tym roku i zaopatrzył się w kawy od Jackdaw P.s. Bądźcie czujni, bo już niedługo ruszy konkurs, w którym do wygrania będzie świąteczna paczka kaw od Jackdaw A teraz czas na przepis pierniczki katarzynki. Uwaga! Pierniczki po przygotowaniu będą twarde, muszą poleżeć w puszce z kawałkami jabłek (często wymienianymi). Więcej(...)innej Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach). Każdy pierniczek smarujemy mieszanką wody i miodu (1 łyżka wody i 1 łyżeczka miodu). Pierniczki katarzynki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 12-13 minut. Uwaga! Pierniczki należy obserwować by ich nie spalić. Czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszki