pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:128/176)

Mazurek kokosowo-malinowy 111

Czas czytania: 2 min Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe , ucierane i piaskowe , serniki no i oczywiście mazurki . Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort wiosenny 112

Czas czytania: 3 min Miałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka makaronowa z dynią, jazmużem i boczkiem 82

Magda Znowu dynia… no cóż obiecałam, że ten tydzień obfituje w dyniowych smakach. Do tego jarmuż – skoro kupiłam całą paczkę to trzeba wykorzystać, a nie zmarnować. I tym sposobem powstała zapiekanka makarowa z tymi składnikami. Do tego boczek – dla mojego męża kwitesencja wszystkiego, magiczny składnik, must w wytrwanych daniach po prostu. Wszystko pięknie się komponuje, super smakuje(...)Dorzucamy dynię, mieszamy, wlewamy bulion. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem około 7-8 minut, aby dynia lekko zmiękła.   W tym czasie włączamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.   Po około 7-8 minutach, sprawdzamy czy dynia jest już al dente – dojdzie jeszcze w dalszej obróbce. Do dyni dodajemy jarmuż, ugotowany gorący

Smaczna Strona
Sernik na spodzie z orzechami 101

Czas czytania: 2 min Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z budyniem 124

Czas czytania: 2 min Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu . Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe 131

Czas czytania: 2 min Kolejna propozycja pysznego dodatku do kawy i to nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe jest to

SprawdzonaKuchnia.pl
Gnocchi z dynią 117

Czas czytania: 2 min Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki chrupiące 113

Czas czytania: 2 min Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można

SprawdzonaKuchnia.pl
pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką 153

zbyt tłuste i niezdrowe? Mam dla Was rozwiązanie: ziemniaki mięciutkie w środku z idealnie chrupiącą skórką! Swietne jako urozmaicenie obiadu, sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zamiast paczki chipsów lub frytek. Łapcie przepis W Offenburgu w Niemczech stoi pomnik sir Francis Drake’a z kwiatem ziemniaka w dłoni. Napis na monumencie mówi: „Sir Francisowi Drake’owi, który(...)dużo oliwy, dzięki czemu uzyskamy wersję „light”. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy dosypać jeszcze trochę naszej mieszanki ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej. Pilnuję tylko, aby nie spalić swojego obiadu. Po 20 minutach obracamy ziemniaki, aby uzyskać

Gar Zdrowia
Chleb z ziarnami 285

ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką pełnoziarnistą (po ½ kg każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat(...)wyrośnięcia (najlepiej na noc). Osobiście nie przykrywam blaszek ściereczką bo ciasto mocno wyrasta i potem zlepia się z materiałem. Jak przykrywać to tylko na pierwszą połowę wyrastania. Lekko nagrzać piekarnik i wstawić blaszki na poziom bliżej dołu – na 1/3 jego wysokości. Piec w temp. 200C około 80-90 minut (opcja góra-dół, kto nie ma termoobiegu – czyli

Grunt to przepis!
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 120

Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Deserowe latte z frużeliną wiśniową 98

Jakiś czas temu przyszła do mnie mocno aromatyczna przesyłka. Zapach świeżo palonej kawy czuć było już przy otwieraniu pudełka, nie wspominając o ulatniającym się zapachu po otwarciu pierwszej paczki. Wiecie, że ja kawę uwielbiam i dwie dziennie to minimum. Rano pobudza do życia, po południu relaksuje, a jej brak doskwiera tak bardzo, że aż głowa boli. Wiem, wiem... to już(...)oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej przesiewamy obie mąki i deliaktnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 18 minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki

Kuchnia w czekoladzie
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 124

Pieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach

gotuj ze mną