Czas czytania: 2 min Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu . Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejna propozycja pysznego dodatku do kawy i to nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe jest to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można
SprawdzonaKuchnia.plzbyt tłuste i niezdrowe? Mam dla Was rozwiązanie: ziemniaki mięciutkie w środku z idealnie chrupiącą skórką! Swietne jako urozmaicenie obiadu, sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zamiast paczki chipsów lub frytek. Łapcie przepis W Offenburgu w Niemczech stoi pomnik sir Francis Drake’a z kwiatem ziemniaka w dłoni. Napis na monumencie mówi: „Sir Francisowi Drake’owi, który(...)dużo oliwy, dzięki czemu uzyskamy wersję „light”. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy dosypać jeszcze trochę naszej mieszanki ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej. Pilnuję tylko, aby nie spalić swojego obiadu. Po 20 minutach obracamy ziemniaki, aby uzyskać
Gar Zdrowiailości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką pełnoziarnistą (po ½ kg każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat(...)wyrośnięcia (najlepiej na noc). Osobiście nie przykrywam blaszek ściereczką bo ciasto mocno wyrasta i potem zlepia się z materiałem. Jak przykrywać to tylko na pierwszą połowę wyrastania. Lekko nagrzać piekarnik i wstawić blaszki na poziom bliżej dołu – na 1/3 jego wysokości. Piec w temp. 200C około 80-90 minut (opcja góra-dół, kto nie ma termoobiegu – czyli
Grunt to przepis!Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie
SprawdzonaKuchnia.plJakiś czas temu przyszła do mnie mocno aromatyczna przesyłka. Zapach świeżo palonej kawy czuć było już przy otwieraniu pudełka, nie wspominając o ulatniającym się zapachu po otwarciu pierwszej paczki. Wiecie, że ja kawę uwielbiam i dwie dziennie to minimum. Rano pobudza do życia, po południu relaksuje, a jej brak doskwiera tak bardzo, że aż głowa boli. Wiem, wiem... to już(...)oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej przesiewamy obie mąki i deliaktnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 18 minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki
Kuchnia w czekoladziePieczywo chrupkie może być doskonałą przekąską między posiłkami, może zastąpić tradycyjne pieczywo, być dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Nie wszystkie pieczywa chrupkie dostępne w marketach
gotuj ze mnąCzas czytania: 3 min Początek roku w naszej rodzinie to czas świętowania urodzin! Zaczyna się od dwóch młodszych córek, a później mama, tata, mąż… tyle
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sernik puszysty , ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka
SprawdzonaKuchnia.plżyczę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette 1 paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska pieprz czarny 2 łyżki oliwy Wykonanie Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki(...)się kleją do siebie . Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe
Mój SmakCzas czytania: 2 min Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy
SprawdzonaKuchnia.pl