Czas czytania: 2 min Chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem siemienia lnianego. Chleb jest oczywiście pyszny jak każde domowe pieczywo ! Środek jest miękki i delikatnie wilgotny
SprawdzonaKuchnia.plTekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą
SprawdzonaKuchnia.plokresie zimowym prawdopodobnie instynktownie stawiam na ciasta, które wiążą się z rozgrzewaniem piekarnika, wypełnianiem kuchni zapachem, ciepłem. Na jakiś czas zapomniałam o sernikach na zimno. Czas na przeproszenie się z lodówką. Czas na żelatynę:) Czas na eksperymentowanie. Proponuję poniżej przepis, który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona(...)łyżka żelatyny Do wykonania wkładki galaretkowej: 1/2 słoika konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka galaretki morelowej Do wykończenia powierzchni serniczka: 1 opakowanie galaretki morelowej Do obłożenia serniczka wokół: 1 paczka biszkoptów podłużnych lub 2 paczuszki rurek waflowych - pustych Do wyłożenia dna tortownicy: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych poncz z 1/2 szklanki wody, soku z 1/2 cytryny i łyżeczki cukru. Wykonanie: Konfiturę
Kronika PiekarnikaTekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Bajgle domowe to nic innego jak bułka z dziurką w środku, ale zapewniam, że nie jest to zwykła bułka z dziurką w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sernik lekko kokosowy Kto chętny na pyszny kremowy sernik z dodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki deser z dobrą kawą
SprawdzonaKuchnia.plBardzo lubię kapuśniaczki, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze, żeby przygotować je samodzielnie. Dość konkretnie zmobilizowała mnie wizyta kogoś bardzo bliskiego kogo nie widziałam
Blondynka Gotujegodziny zużywa około 1,45 kWh. Natomiast średnia moc piekarnika to 2500 W, co w ciągu godziny daje zużycie na poziomie 2,5 kWh. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że frytkownica beztłuszczowa dzięki mniejszej komorze nagrzewa się szybciej , niż piekarnik. Samo przygotowanie potrawy także będzie szybsze niż w piekarniku. Frytkownica beztłuszczowa dzięki cyrkulacji gorącego powietrza wokół potrawy lepiej wykorzystuje(...)piekarniku, na patelni, a także na głębokim tłuszczu, czyli m.in.: frytki i pieczone ziemniaczki, mięso i owoce morza, kotlety i pulpety, sajgonki i krokiety, pieczone warzywa, pizzę, mrożone dania, tosty, zapiekanki i grzanki, chleby i bułki, ciasta i desery, suszone owoce i warzywa. Frytkownica beztłuszczowa jest również doskonała do odgrzewania posiłków. Bardzo szybko można odgrzać dania, które w piekarniku
Via GustoCzas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu
SprawdzonaKuchnia.plPolecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko(...)Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Z składników na kruszonkę przygotuj ciasto, wyrabiając je w dłoniach. Kruszonką posyp drożdżówki dość obficie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C, niech drożdżówki jeszcze chwilę wyrastają w ciepłym miejscu zanim piekarnik będzie gotowy. Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj. Artykuł
nietylkopasta.plcukru trzcinowego – lubię mało słodki) 3 duże jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 60 g przyprawy korzennej do piernika (ok. 1,5-2 paczki – najlepiej zobaczyć z tyłu przyprawy ile potrzeba na 1 kg mąki, ponieważ bardzo różnią się składem; jeśli używamy domowej przyprawy to zazwyczaj wystarczy mniej – ok. 3-4 łyżki(...)podobnej) albo z każdego rozwałkowanego placka możemy wyciąć nożem kształt (ok. 39×26) i piec na papierze do pieczenia w największej blasze od piekarnika. Ze skrawków ciasta można upiec wtedy pierniczki. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 16-20 minut (najlepiej z termoobiegiem). Gotowe placki studzimy i dopiero zdejmujemy z papieru. Powidła lekko podgrzewamy
Poezja smakumożliwość, dobrze jest wykorzystać białka, które zostały rozbite przynajmniej 1 dzień wcześniej. W praktyce, ja wykorzystuję białka, które zostały mi z innych przepisów, np. z kremu patissiere albo z pączków. Białka, które zostały wcześniej rozbite mają mniejsze zawartość wody, ponieważ część miała szansę odparować. Jeśli nie macie wagi można przyjąć, że jedno białko waży ok. 30 g. a cukier dodajemy(...)beza zachowuje swój biały kolor. Niewielkie beziki z bezy szwajcarskiej suszymy w 100 stopniach przez ok. 1 godzinę. Można zostawić je później jeszcze na kolejną godzinę w wyłączonym piekarniku. Większe ozdoby, jak lizaki bezowe należy suszyć przez ok. 1,5 godziny., również w temperaturze 100 stopni. Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć
Ciastkozercy