Czas czytania: 2 min Ciasto, które można określić przebojem każdej imprezy! Ciasto jest po prostu boskie! Niebywale delikatny kruchy spód uzyskacie dzięki wcześniejszemu schłodzeniu, a następnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Batony energetyczne rewelacyjne dla małych i dużych łasuchów naturalnie słodkie, a to dzięki cukrom zawartym w suszonych owocach. Żeby batony były bardziej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Niewątpliwą królową jesieni, jest dynia! Ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe , ravioli , serniki , gnocchi lub
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bagietka z ziarnami Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Czas letni to czas jagód, a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki pyszne. Przygotowane
SprawdzonaKuchnia.plpaczce suszonych śliwek, które kupiłem kilka dni wcześniej, jakimś cudem zostały tylko trzy sztuki. Orzechów nie chciało mi się łupać, a noża ostrzyć (jest to niezbędne przy nacinaniu kieszonek w mięsie). Na dodatek oddałem żonie samochód, a jak wiadomo, na pieszego w drodze do sklepu czyha wiele niebezpieczeństw. Nie spodziewałem się wiele po swoim gotowaniu tego dnia. Kiedy jednak(...)wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowaniejakieś dodatkowe wskazówki - np. jeśli pieczesz babeczki z tego przepisu przygotuj tyle ciasta ile możesz upiec za jednym razem, ponieważ środek spulchniający zacznie działać zanim babeczki zostaną włożone do piekarnika i znacznie wpłynie to na ich wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem(...)Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru, prążki
Plate of Joydlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada(...)zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez dwa dni po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu z gorącego piekarnika obracamy do góry dnem . Gotowe , teraz do spiżarki i na zimę " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyCzas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły
SprawdzonaKuchnia.plsię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka(...)pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Przechowujemy w temperaturze pokojowej przykrytą folią. Smacznego
CiastkozercyCzas czytania: 2 min Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Szarlotka orzechowa Przyszła jesień, a to najwyższa pora na szarlotkę, soczyste jabłka, orzechy i rozgrzewające przyprawy, to smaki jesieni. Pewnie mieliście już
SprawdzonaKuchnia.pl