delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. Drugiego dnia biszkopt przekroić(...)tortu). Jeśli zamiast toru wolicie coś zdrowszego, być może zainteresuje Was przesyłka, którą otrzymałam od firmy Nuja . Przedstawiciel firmy zaproponował mi testowanie soków, pozyskiwanych metodą cold press. W paczce znalazłam pięć buteleczek wyróżniających się piękną szatą graficzną: Oprócz tego dołączono również miarę krawiecką, dzięki której można sprawdzić efekty diety sokowej, jaką zachwala producent. Od razu zaznaczę
Lekcje w kuchnidość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, a samo ciasto jest puszyste. Sprawdźcie listę składników i pieczemy ;-) SKŁADNIKI: - 1 paczka drożdży instant - 400 g maki pszennej tortowej + 50 g do podsypywania - 2 jajka rozmiar L + 1 żółtko (do smarowania) - 4 łyżki miodu - 230 ml mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)wysmarowanym tłuszczem garnku koło siebie, dość ciasno. Posmaruj je tuż przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, posyp ziołami i kminkiem. Garnek odstawiamy na 20 do 30 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy u mnie 165 stopni C, grzanie dół + termoobieg (piekłam na połówce piekarnika - Dual cook- i niestety góra bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek
SMYKWKUCHNICzas czytania: 2 min Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejne sernikowe szaleństwo tym razem jest to sernik w kolorach tęczy. Chyba nie muszę wspominać, że dzieci uwielbiają barwne wypieki i to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe
SprawdzonaKuchnia.plBabka zrobiona na białkach, które zostały mi po pączkach. Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, ale robiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne. Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny(...)nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wyłożyć na jasne ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiprzychodzi mi sklep spożywczy online , zawsze jestem mega zadowolona z obsługi i jakością dostarczanego towaru. Można tu zamawiać od kosmetyków, po produkty spożywcze, chemię i zdrową żywność. Paczka zapakowana solidnie, każdy produkt osobno owinięty w gruby papier, nie ma mowy o żadnym stłuczeniu np szklanych produktów. Tym razem w moim zamówieniu znalazły się między innymi pyszne(...)gotowego ciasta urywać kawałki i zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Widelcem lekko rozpłaszczyć . Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, można oprószyć pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min Granola II Granola II to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może
SprawdzonaKuchnia.plKolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę
Kuchnia Pokoleńrodziną lub przyjaciółmi. Zapraszam do przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – składniki Składniki na kruchy spód : 125 gram masła 2 szklanki mąki pszennej ( 300 g ) 1 paczka cukru waniliowego ( 16 g) 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( dobrej(...)mlekiem i stopniowo dodawać do masy twarogowej. Na koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale taka ma być. Masę wylać na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec sernik około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę
Olcia gotuje!wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpływającą się w ustach zapiekaną mozzarellę. Znalazłam w szafce paczkę pełnoziarnistej włoskiej polenty i postanowiłam połączyć ją z mozzarellą i ziarenkami quinoy. Taka zapiekana polenta z kuleczką roztopionej mozzarelli w środku idealnie komponuje się z podduszoną na oliwie cukinią, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, jeszcze tylko trochę bazylii i danie gotowe. Prawdziwe włoskie smaki. Przepis(...)wysmarowanych tłuszczem, w środek wciskamy kuleczkę mozzarelli i przykrywamy kolejną warstwą polenty, aby wypełnić foremki. Odstawiamy na parę godzin, aby danie zgęstniało, a następnie wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w kostkę i dusimy razem z przeciśnietym przez praskę czosnkiem na oliwie, gdy zacznie mięknąć, ale wciąż
Quinoa Raz!końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania(...)ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez 15 - 20 minut. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 15 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego
Kuchnia od dwojgaCzas czytania: 2 min Szarlotka z wiórkami kokosowymi Macie czasami ochotę na szarlotkę? My tak, bardzo je lubimy i to wszelkiego rodzaju i z różnymi dodatkami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie jak większość tego typu chlebów potrzebuje czasu! Poza tym, to bardzo łatwy przepis wymaga od nas
SprawdzonaKuchnia.plChlebek smakuje wybornie, chrupka skórka, mięciutki w środku i bardzo apetycznie wygląda. Znika równie szybko, proponuję podwoić porcję. Jak nazwa wskazuje czeka się na chlebek dość
gotuj ze mnąsię składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi(...)prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle. 4. Tak przygotowane ciasto przełożyć razem z papierem na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st.C. i piec około 40-45 minut. Ostudzoną strucle udekorować według uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipowoli dodawać ciepłą wodę, a następnie olej. Na koniec dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Po upieczeniu, na kilka minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można(...)połówkami czekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było za mdłe i tym nasączyć lekko biszkopt
kuchnia doski