Czas czytania: 2 min Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki , cynamon , cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Batony musli Batony musli , pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe ? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego
SprawdzonaKuchnia.plsezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na szybkie i proste mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżowe ślimaczki z truskawkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży instant 1/3 szklanki drobnego cukru 4 łyżki cukru z wanilią większa szczypta soli(...)nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki
Zasmakuj Kuchnidość ekstremalna sytuacja, ale GDYBY któregoś dnia, gdy zaplanowane na obiad macie mielone, okazało się, że brakuje Wam jajek lub bułki tartej, za to na Waszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;) U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować(...)smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzusobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekkostrawne. Przed pieczeniem garnek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni. Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole. By garnek służył
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten
SprawdzonaKuchnia.plMleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka
Lena Gotujezdarzają się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle(...)przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów
Waniliowe ImprowizacjeKarnawał dobiega końca, na blogu znajdziecie pączki, faworki i oponki serowe. Dzisiaj natomiast zapraszam Was na pyszne mini ptysie z bitą śmietaną i kremem truskawkowym. Są obłędne, a ich zrobienie naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini ptysie Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru(...)pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pamiętajcie, że nie mogą być zbyt duże ani blisko siebie bo ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Na koniec ptysie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (z termoobiegiem), pieczemy około 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja piekłam je na dwóch blaszkach, jedna po drugiej. Z tej porcji ciasta wyszło mi około
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chrupiące ciasteczka kokosowe Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie więc dług nie zastanawiałam się
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś mam dla Was super smaczne bardzo kruche ciastka z marcepanem. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im
SprawdzonaKuchnia.pldogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :) Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu się z hot dogami, dlatego też zaopatrzyliśmy się w kilka paczek parówek z Zygzakiem marki Disney Kitchen od Henryka Kanii , sami pieczemy mięciutkie bułeczki. Ogórek doskonale nadaje się na koła, może są trochę jak w drewnianym wozie, ale.. najważniejsze że dziecku(...)wydłużyć. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej na 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu dajemy im chwilę, żeby ostygły, ale w międzyczasie podgrzewamy parówki, a ogórka kroimy w grubsze plastry. Wykałaczki dzielimy na pół. Bułeczki
MamaOskarkaTekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na
SprawdzonaKuchnia.pl