pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:104/176)

Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka 87

przepis jest banalnie prosty. Jeśli szukasz innych przepisów z jabłkami to zerknij w linki poniżej: Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Ciasto wiewiórka. Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 30 cm 2 szklanki* mąki pszennej, czyli 300 g 100 g posiekanych orzechów włoskich, czyli(...)suche składniki, miksujemy na średnich obrotach, na końcu dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy ostrożnie najlepiej za pomocą silikonowej łopatki. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach C, do tzw. suchego patyczka (opcja pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku). Po ok. 40 minutach polecam ostrożnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb codzienny 96

Czas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden

SprawdzonaKuchnia.pl
Kajzerki twarogowe na słodko + filmik 185

moment, aż drożdże zaczną pracować. 80 g masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej, szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru, paczkę cukru waniliowego, mieszamy, w środku robimy wgłębienie, w ten dołek wlewamy rozpuszczone drożdże i przysypujemy je mąką. Odstawiamy na chwilę, czekamy aż ta mąka z drożdżami uzyska konsystencję gęstej śmietany(...)część ciasta gnieciemy w dłoniach, brzegi ciasta zagarniamy do środka naprężając powierzchnię. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. 10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kajzerki smarujemy roztrzepanym białkiem.  11. Posypujemy suchym makiem. 12. Ostrym nożem nacinamy na krzyż. 13. Wkładamy kajzerki do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko

Kawa z mlekiem
W marcu jak w garncu 150

marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne promienie słońca dodające więcej energii niż espresso. Pierwsze pączki na drzewach, a może też pączki zrobione własnoręcznie (niestety Tłusty Czwartek już za nami). Homonimia wiosenno-kuchenna jest piękna i pyszna:). Do garnca o tej porze roku warto włożyć wszystko, co pomoże nam w lepszej kondycji(...)fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką. Sos jogurtowy Składniki: szklanka

KulinarneImpresje.pl
Chałka okrągła 143

razem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka paczka suchych drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka(...)papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut

wyzwania kuchenne
JAGODZIANKI 153

ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 200

stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka(...)pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek, każdy kawałek wałka łączymy ze sobą, śliwki posypujemy najpierw cukrem, a potem całość drożdżówki posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni C, w tym czasie ciasto podrośnie zajmując całą powierzchnię tortownicy. Wyjmujemy tortownicę i podnosimy temp. piekarnika do 180 stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 371

dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gproszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it0,5 łyżeczki100 gekstrakt waniliowykilka kroplisyrop daktylowy3 łyżkikarob mielony2 łyżkisiemię lniane mielone0,5 łyżeczkiwoda1 łyżkacynamon0,5 łyżeczkipowidła śliwkowekilka łyżekMąkę(...)pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Serniczki mascarpone 100

Czas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowe ciasto ze śliwkami 87

Czas czytania: 2 min Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 126

chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie(...)przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję - wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli

e-PrzepisyKulinarne
JAGODZIANKI 164

wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Bułki pszenne 90

Czas czytania: 2 min Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 254

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zwijane drożdżówki z serem 112

Składniki: ( składniki na ok. 10 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka  pszenna 2 szklanki Suche drożdże paczka Mleko letnie 3/4 szklanki Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka) Olej 4  łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier(...)następnie każdy kawałek skręcić raz na środku i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
MUFFINY JAK PĄCZKI (DOUGHNUT MUFFINS) 220

musiałam go wypróbować 😊 Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins nie przypominają w smaku polskich pączków (więc na pewno się na to nie nastawiajcie 😉), lecz są zbliżone bardziej do pączków angielskich. I powiem Wam, ze ponieważ kocham dougnuts w każdej postaci, dlatego nie zawiodłam się na tym przepisie - muffinki są puszyste i mięciutkie, a cynamonowo - cukrowa posypka to tzw. "wisienka(...)cynamonu 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI MOKRE: 1/3 szklanki oleju 1 jajko (roztrzepane) 3/4 szklanki mleka DODATKOWO: 60 g roztopionego masła 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Przygotuj formę na muffinki, najlepiej silikonową. jeśli masz metalowa, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 142

śniadanie      Witam serdecznie wszystkie piekące zemną osóbki . Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto : 375 g mąki ( pszenna tym 500) 8 g drożdży instant - 1 paczka 1 jajko i 1 żółtko 50 g cukru 100 g masła ( dałam margarynę ) 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem  nadzienie: 1/2 kg śliwek(...)formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia .  Zakręcamy ciasto jak ślimaczka , po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając . Smarujemy ciasto  odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :)  Ps. forma do ciasta okrągła 24 cm .   Wykonanie nadzienia:   Twaróg , śmietanę,  cukier i cukier

Różowa kuchnia
Orzechowe ciasto ucierane z malinami 115

Czas czytania: 3 min Orzechowe ciasto ucierane z malinami Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny

SprawdzonaKuchnia.pl
Żeberka pieczone w piwie 93

piwie. Żeberka będziemy piekli w piekarniku z dodatkiem warzyw. Marynatę do tych żeberek zrobimy na bazie piwa, miodu i musztardy z dodatkiem ulubionych przypraw. W tym wpisie znajdziecie sprawdzone porady oraz dokładny sposób ich przygotowania. W okresie letnim bardzo często szykuję żeberka z grilla, jednak w bardzo prosty sposób możemy przygotować je w piekarniku. Korzystając z mojego przepisu żeberka będą(...)dzieci, jest to dla mnie bardzo ważna kwestia. Kupując mięso sprawdzajmy etykiety, aby mięso było z Polski i posiadało certyfikat QAFP. Tym razem zdecydowałem się na zakup mięsa „Paczka Wędlin z Rusiborza„. Paczka Wędlin z Rusiborza – zalety A jak to się ma do cen w sklepach? Można powiedzieć, że ceny – ku mojemu zaskoczeniu – są bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy 82

Czas czytania: 2 min Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką 96

Czas czytania: < 1 min Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe 125

znajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach, z przyjemnością schrupie wszystkie i bez wahania prezent pod poduszką zostawi. Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo. Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe Składniki(...)czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 184

się je próbuję, zapominam o kulinarnym mozole i w duchu sobie obiecuje ,,muszę zrobić je jeszcze raz”. Są wyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki (na 3-4 porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz(...)głębokim garnku. W czasie gotowania często, ale bardzo delikatnie mieszać aby się nie sklejały. Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy odrobiną oliwy, aby się nie skleiły i nie wyschły. Nagrzewamy piekarnik do 200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika

Smaczna Strona
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 212

najbliższego poniedziałku w Lidlu rozpoczyna się tydzień grecki. Z tej okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się(...)wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie docięty. Zapleść warkocz, podwinąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 25-30 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 134

bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji(...)tomatoes and pour the cream mix. Than sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 196

need:a pack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g)bułka tarta do wysypania formy300g pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek2 jajka300ml tłustej śmietankigarść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji50g ParmezanuThe method:Heat the oven(...)tomatoes and pour the cream mix. Than sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad.Wykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć.W osobnym naczyniu

Kulinarna rozmowa
Szarlotka na półkruchym cieście 186

szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2 jaja150 g cukru pudru5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczeniamasło do posmarowania formynadzienie z jabłek1 kg kwaskowatych jabłekcynamonwanilia lub cukier waniliowyok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkierodzynki (opcjonalnie)lub gotowy mus z jabłek(...)używamy formy okrągłej), tak aby wykleić też boki formy . Można też formę po prostu wyklejać kawałkami ciasta. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, ale nie jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania