Czas czytania: 2 min Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej Dziś wyjątkowy deser! Trudno nazwać, to ciastem, czy sernikiem, choć ma po trosze z jednego
SprawdzonaKuchnia.plBabka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w małym garnuszku z dodatkiem mleka, mieszamy *** *** Wystudzoną babkę
Blog z ApetytemBardzo lubię testować trochę nietypowe przepisy. Robiłam już rewelacyjną BABKĘ i CIASTECZKA na piwie. PIERNIK NA MAJONEZIE oraz przepyszne PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH . Teraz kolej na te pyszne pierniczki. Polecam są mięciutkie, smakują miodem i przyprawami. Także do dzieła Moi Kochani ;) SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag miodu (może być sztuczny) 15 dag cukru(...)foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej niż 0,5 cm wyjdą nam zbyt twarde
Pani na deserprzepis jest banalnie prosty. Jeśli szukasz innych przepisów z jabłkami to zerknij w linki poniżej: Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Ciasto wiewiórka. Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 30 cm 2 szklanki* mąki pszennej, czyli 300 g 100 g posiekanych orzechów włoskich, czyli(...)suche składniki, miksujemy na średnich obrotach, na końcu dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy ostrożnie najlepiej za pomocą silikonowej łopatki. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach C, do tzw. suchego patyczka (opcja pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku). Po ok. 40 minutach polecam ostrożnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden
SprawdzonaKuchnia.plmoment, aż drożdże zaczną pracować. 80 g masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej, szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru, paczkę cukru waniliowego, mieszamy, w środku robimy wgłębienie, w ten dołek wlewamy rozpuszczone drożdże i przysypujemy je mąką. Odstawiamy na chwilę, czekamy aż ta mąka z drożdżami uzyska konsystencję gęstej śmietany(...)część ciasta gnieciemy w dłoniach, brzegi ciasta zagarniamy do środka naprężając powierzchnię. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. 10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kajzerki smarujemy roztrzepanym białkiem. 11. Posypujemy suchym makiem. 12. Ostrym nożem nacinamy na krzyż. 13. Wkładamy kajzerki do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko
Kawa z mlekiemmarcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne promienie słońca dodające więcej energii niż espresso. Pierwsze pączki na drzewach, a może też pączki zrobione własnoręcznie (niestety Tłusty Czwartek już za nami). Homonimia wiosenno-kuchenna jest piękna i pyszna:). Do garnca o tej porze roku warto włożyć wszystko, co pomoże nam w lepszej kondycji(...)fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką. Sos jogurtowy Składniki: szklanka
KulinarneImpresje.plrazem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka paczka suchych drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka(...)papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut
wyzwania kuchenneciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAstole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto: 250 mąki pszennej 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka(...)pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek, każdy kawałek wałka łączymy ze sobą, śliwki posypujemy najpierw cukrem, a potem całość drożdżówki posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni C, w tym czasie ciasto podrośnie zajmując całą powierzchnię tortownicy. Wyjmujemy tortownicę i podnosimy temp. piekarnika do 180 stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gproszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it0,5 łyżeczki100 gekstrakt waniliowykilka kroplisyrop daktylowy3 łyżkikarob mielony2 łyżkisiemię lniane mielone0,5 łyżeczkiwoda1 łyżkacynamon0,5 łyżeczkipowidła śliwkowekilka łyżekMąkę(...)pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze
SprawdzonaKuchnia.plchleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie(...)przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję - wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli
e-PrzepisyKulinarne