pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:93/176)

Tarta z mascarpone i owocami 195

Czas czytania: 4 min Jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto? Biszkopt z musem , czy ucierane z owocami , a może tarta , taka najprostsza tarta z mascarpone i

SprawdzonaKuchnia.pl
Szwedzka semla szafranowa 116

Już niedługo tłusty czwartek. W Polsce świętujemy ten dzień jedząc pączki, a w Szwecji króluje semla. Semla szafranowa to odmiana tego szwedzkiego przysmaku, puszyste brioche z dodatkiem szafranu. Lubię, kiedy bułka do semla po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego mój wybór to brioche z pokaźną dozą masła. Semla szafranowa to słodka bułka nadziewana marcepanem i bitą śmietaną, podobnie(...)słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis! Semla szafranowa 8 sztuk Składniki: 400 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 0,25 g szafranu, zmielonego 80 g masła 1 żółtko 80 g cukru

codojedzenia
Portugalskie babeczki budyniowe 149

pasteis de nata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam(...)wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę 12 minut, najlepiej, żeby wierzch nabrał lekko brązowego koloru, można z nawiewem.  Lekko przestudzone można już wyjąć z formy, lekko oprószyć cukrem pudrem

I tu będę miała takie te
Sernik Biały puch – na samych białkach 421

jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka z zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto(...)blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne *** *** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut *** *** Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę i przekładamy do dużej miski *** *** Do sera dodajemy resztę cukru, rozpuszczone i wystudzone masło

Blog z Apetytem
Karmelizowane marchewki 105

Czas czytania: 2 min Karmelizowane marchewki to pyszny dodatek do dania głównego, ale nie tylko, to również świetna przekąska lub przegryzka do piwa. Marchewka jest wspaniała

SprawdzonaKuchnia.pl
Pavlova z mango 104

Czas czytania: 4 min Na początek muszę to napisać, Pavlova z mango jest obłędna !!! Osobiście nie jestem największą fanką bezy, ale przyznaję, ta jest wspaniała. Może

SprawdzonaKuchnia.pl
Łaciate ciasto biszkoptowe z masą serową 135

łyżeczka proszku do pieczenia Co potrzeba na masę sernikową: 1 kg białego sera w wiaderku, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 200 g miękkiego masła, 1 paczka budyniu śmietankowego bez cukru (40g), 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mleka Co potrzeba na polewę: 8 łyżek mleka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki masła(...)ciemną masą, na ciemną masę dajemy resztę jasnej masy i uzupełniamy pozostałą ciemną masą, końcem łyżki delikatnie przejeżdżamy po całej blasze tak, żeby masy się przemieszały kolorami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 45 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika ostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Ciasto przekrajamy na 3 części. Robimy

Bułka z Chlebem
Ptysie z chrupiącą posypką 151

Słodkości nigdy dość. Tym razem ptysie z kryształkami grubego cukru. Ptysie można przygotować wcześniej, ale nadziewać przed podaniem. Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z papierówek pod chmurką 223

pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe pół szklanki cukru 2 łyżek cynamonu A do masy białkowej: 5 białek połowy szklanki cukru szczypty soli paczki budyniu waniliowego No to ruszamy… Suche składniki mieszasz ze sobą, po czym dodajesz margarynę i wszystko dokładnie siekasz. Następnie wrzucasz żółtka i zagniatasz ciasto. Dzielisz je na dwie nierówne(...)soku, układasz na wystudzonym cieście, posypujesz cynamonem. Na nie wylewasz masę białkową, a na nią ścierasz surowe schłodzone ciasto (tę mniejszą połowę która Ci została). Ciasto wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczesz do momentu aż wierzch się ładnie zarumieni, czyli około 35-40 minut. Szarlotka z papierówek pod chmurką was last modified: Sierpień

Arbuziaki
Sernik z orzechami 143

cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego(...)jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze

Bullio
Szarlotka z cynamonem 172

lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru(...)dodajemy jogurt oraz jajko i całość wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zagniatamy jak najkrócej. 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy

Smak mojego domu
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 365

gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączyć na sicie – i te z paczki, i te naszykowane samemu. Gdy przestygną – otoczcie je, potrząsając, w mące ziemniaczanej. Jeśli używamy rodzynek bądź suszonej żurawiny, warto pamiętać żeby je dużo wcześniej namoczyć – zmiękną i staną się lżejsze(...)mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można szybko wierzch keksu

Karo in the Kitchen
Sernik z orzechami 160

toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego(...)jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze

Bullio