Czas czytania: 2 min Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze
SprawdzonaKuchnia.plchleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie(...)przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję - wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli
e-PrzepisyKulinarnewpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: ( składniki na ok. 10 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 2 szklanki Suche drożdże paczka Mleko letnie 3/4 szklanki Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka) Olej 4 łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier(...)następnie każdy kawałek skręcić raz na środku i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodymusiałam go wypróbować 😊 Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins nie przypominają w smaku polskich pączków (więc na pewno się na to nie nastawiajcie 😉), lecz są zbliżone bardziej do pączków angielskich. I powiem Wam, ze ponieważ kocham dougnuts w każdej postaci, dlatego nie zawiodłam się na tym przepisie - muffinki są puszyste i mięciutkie, a cynamonowo - cukrowa posypka to tzw. "wisienka(...)cynamonu 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI MOKRE: 1/3 szklanki oleju 1 jajko (roztrzepane) 3/4 szklanki mleka DODATKOWO: 60 g roztopionego masła 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Przygotuj formę na muffinki, najlepiej silikonową. jeśli masz metalowa, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę
Słodko-Słony Świat Ilonyzagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru 400 g miodu 4 paczki przyprawy do piernika (4x20 g) 30 g kakao 6 żółtek 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło i smalec pokroić w kostkę, wrzucić(...)Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę urosną. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie korzenny zapach, pierniczki urosną i zrumienią się po bokach. Zbyt długo pieczone mogą okazać się twarde
Nastoletnie Wypiekanieugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml letniej wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Paczkę kaszy gryczanej (100 g) ugotować jak zaleca się na opakowaniu, odcedzić i wstawić na noc do lodówki. Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie(...)bułką tartą. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy, wyrównać. Odstawić na ok. 3-4 godziny do garowania w ciepłe miejsce. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dnie naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę). Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec
Nastoletnie Wypiekanieśniadanie Witam serdecznie wszystkie piekące zemną osóbki . Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto : 375 g mąki ( pszenna tym 500) 8 g drożdży instant - 1 paczka 1 jajko i 1 żółtko 50 g cukru 100 g masła ( dałam margarynę ) 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem nadzienie: 1/2 kg śliwek(...)formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia . Zakręcamy ciasto jak ślimaczka , po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając . Smarujemy ciasto odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :) Ps. forma do ciasta okrągła 24 cm . Wykonanie nadzienia: Twaróg , śmietanę, cukier i cukier
Różowa kuchniaCzas czytania: 3 min Orzechowe ciasto ucierane z malinami Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny
SprawdzonaKuchnia.plpiwie. Żeberka będziemy piekli w piekarniku z dodatkiem warzyw. Marynatę do tych żeberek zrobimy na bazie piwa, miodu i musztardy z dodatkiem ulubionych przypraw. W tym wpisie znajdziecie sprawdzone porady oraz dokładny sposób ich przygotowania. W okresie letnim bardzo często szykuję żeberka z grilla, jednak w bardzo prosty sposób możemy przygotować je w piekarniku. Korzystając z mojego przepisu żeberka będą(...)dzieci, jest to dla mnie bardzo ważna kwestia. Kupując mięso sprawdzajmy etykiety, aby mięso było z Polski i posiadało certyfikat QAFP. Tym razem zdecydowałem się na zakup mięsa „Paczka Wędlin z Rusiborza„. Paczka Wędlin z Rusiborza – zalety A jak to się ma do cen w sklepach? Można powiedzieć, że ceny – ku mojemu zaskoczeniu – są bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas czytania: 2 min Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Kolejny eksperyment z wypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar
SprawdzonaKuchnia.plznajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach, z przyjemnością schrupie wszystkie i bez wahania prezent pod poduszką zostawi. Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo. Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe Składniki(...)czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesię je próbuję, zapominam o kulinarnym mozole i w duchu sobie obiecuje ,,muszę zrobić je jeszcze raz”. Są wyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki (na 3-4 porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz(...)głębokim garnku. W czasie gotowania często, ale bardzo delikatnie mieszać aby się nie sklejały. Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy odrobiną oliwy, aby się nie skleiły i nie wyschły. Nagrzewamy piekarnik do 200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika
Smaczna Strona