pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę i chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Następnie(...)bierze udział w konkursie Delecta – „Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca” P.S. Po raz pierwszy w życiu udało mi się coś wygrać! Bardzo dziękuję firmie Delecta za paczkę. Znalazły się w niej same cudowne produkty, które jeszcze bardziej zachęciły mnie do pieczenia Więc wypatrujcie wkrótce nowych pomysłów na słodkości. Artykuł Biszkopt z masą chałwową pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeCiasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody) Bita śmietana; 1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać. Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb. Najlepiej przygotować bezę dzień wcześniej- musi być wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej
Garnkowe fanaberieCzas czytania: 2 min Dziś coś słodkiego dla amatorów sernika i ciasta czekoladowego. Sernik z malinami w otulinie z brownie, to połączenie jest niesamowite, wilgotna czekoladowa
SprawdzonaKuchnia.plogóle powinien iść prosto na śmietnik. Oczywiście to duży błąd. Tak naprawdę taki banan jest najsłodszy i najsmaczniejszy Z dojrzałych bananów można wyczarować wiele pysznych rzeczy: polecam na przykład pączki bananowo – orzechowe, bananowy krem krówkowy , czy też placuszki . To tylko kilka propozycji na wykorzystanie dojrzałych bananów Dziś do tego zbioru dokładam kolejny – gryczany chlebek bananowy z czekoladą Gryczany(...)Mieszankę dodaj do mąki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie dodaj do nich posiekaną, gorzką czekoladę. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Potem piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Gryczany chlebek bananowy z czekoladą pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniskrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kakao 1 paczka cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: 1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy(...)dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. 9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy
Kawa z mlekiemmięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 surowe jajko sól, pieprz majeranek 1-2 łyżki suchej kaszy manny Szpinak: 1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy(...)pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem
Kuchnia domowa Aniprostu wegetariańskie lub wegańskie. Wypadło na makrele i powstała zapiekanka z jej udziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem 0,5 kg - 1 kg ziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy) 1 śmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej(...)groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam. Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym
W kuchennej krainie~pieczona piernikowa owsianka z gorzką czekoladą Terravita 70% kakao~ Dzisiaj mamy...6 grudnia...Mikołajki!!! :) No dobra, co z tego, że mam 18 lat? Uwielbiam wszystkie okazje
breakfast of dreamsCzas czytania: 4 min Kto lubi rabarbar , maliny i migdały ? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
SprawdzonaKuchnia.plbloga Joasi slodkoslodka.pl , który serdecznie polecam. Co i jak w opisie poniżej. Składniki: 1 paczka herbatników (21 sztuk) 1 kg sera z wiaderka 1 szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g.) ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki zimnego mleka 1,5 szklanki mleka(...)blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen110g 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16g Poncz: ok. 1 szklanka soku 100% pomarańczowego Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (510g) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 140g herbatników (10 paczek herbatników Mini Betini) ok. 115g krakersów (27 sztuk) 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru(...)mikserem na niskich obrotach), tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25cm x 36cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 18-23 minuty (do zarumienienia i suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a później przekroić wzdłuż na dwa blaty. MASA BUDYNIOWA
Kulinarne Przebojelukru z likierem, domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera na sernik ( z wiaderka) 6 jajek 125 g masła roztopionego(...)mleko w proszku, wystudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec godzinę. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Cukier puder wymieszać z likierem. Sernik polać polewą i lukrem, posypać skórką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas czytania: < 1 min Bardzo smaczne ciastka z rodzynkami, miękkim środkiem i dość twardą, chrupiącą otoczką. Ciastka przygotowane są z mieszanki płatków owsianych, wiórków kokosowych
SprawdzonaKuchnia.plktoś na sali kto lubi donaty? Jeżeli tak to jest to post idealny dla niego. Zbliża się najbardziej tłusty dzień roku. Dzień kiedy na śniadanie, obiad, kolacje jemy pączki. Dzień kiedy wszystkie kalorie idą podobno w cycki a nie w boczki :) Donaty z batatów robi się szybko. Potrzebujemy: 285 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY(...)połączenia się tak aby nie było żadnych grudek. Formę na donuty smarujemy olejem i przelewamy masę na 3/4 wysokości każdej foremki. Donuty pieczemy ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Oprószamy donuty cukrem pudrem i zajadamy się. Smacznego 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparach