kombinować i wymyślać oryginalne śniadania. Gdyby tylko nie ten wzmagający się głód... Ponieważ bardzo lubię jajka w każdej postaci, postanowiłam coś z nich przygotować. W lodówce znalazła się też paczka wędzonego łososia, a że takie połączenie jest niezmiernie interesujące od razu przystąpiłam do działania. Dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita frittata z delikatnym aromatem(...)wierzchu. Przykryć i smażyć na małym ogniu, aż wierzch zetnie siędo ulubionej konsystencji. Jezeli nie lubnicie lekko ściętego jajka, możecie wstawić patelnie na chwilępod gril lub opiekacz w piekarniku (pamietajcie, aby nie używać do celu tego patelni z plastikową rączką!). Smacznego
Codzienne GotowanieKtoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk(...)pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się dać rozwałkować, ale ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach
Kuchenne zapiski Edytywiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80g cukru pudru(...)tarte, mocno docisnąć do brzegów. Ciasto ponakłówać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypać obciążenie - kulki do pieczenia lub groch. Ciasto podpiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie i folię aluminiowa/papier do pieczenia. Przygotować nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować
kolorowotorcikowoCzas czytania: 2 min Dziś coś dla fanów kokosa! Pyszne podwójnie kokosowe ciasteczka, które i Wam z pewnością przypadną do gustu, uwielbiam je, są pyszne! Co
SprawdzonaKuchnia.plCiasto piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (do zarumienienia). Następnie upiecz drugi blat ciasta i odstaw do wystudzenia. Jeśli masz dwie formy i obydwie zmieszczą się w piekarniku, możesz od razu rozwałkować obydwa blaty ciasta i upiec je równocześnie. Jak zrobić krem do tradycyjnej kremówki? Jajka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Mleko zagotuj(...)kaszą bulgur i oliwkami | DIETA 1800 KCAL Sernikowe kulki – deser z twarogu w kostce Krówki świąteczne – przekaż słodkie życzenia swoim bliskim! Dlaczego to świetny dodatek do paczek na Boże Narodzenie
Via GustoNiepokalane Poczęcie, i który towarzyszy okresowi Świąt Bożego Narodzenia . To ciasteczka wytwarzane z migdałów, mąki, cukru, owoców kandyzowanych oraz przyprawami. Mają one okręgłe kształy i są podobne do spłaszczonego pączka o średniej wielkości 10 cm. Roccocò to ciasteczka dość twarde, więc jeśli lubicie miękkie ciastka to możecie je zmiękczyć, mocząc je w wermucie, winie musującym, białym winie lub marsali Roccocò(...)Połącz jeden koniec wałka z drugim, aby powstały okręgi. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj je jajkiem oraz udekoruj migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 18 minut. Na koniec gotowe ciasteczka trzymaj w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce Smacznego Artykuł Roccocò – napoletańskie ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWczoraj wieczorem upiekłam oszukane donaty z twarogu o smaku migdałowym i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. To dobra alternatywa dla prawdziwych pączków i oponek, które, niestety, są bardzo kaloryczne. Jeśli jesteście na diecie, ale chcielibyście w mniej kaloryczny sposób uczcić tłusty czwartek, to polecam Wam ten prosty przepis na pyszne oponki. Jeden taki donat ma około 170kcal i idealnie(...)oprószyć mąką, z podzielonych części zrobić kuleczki, spłaszczyć, palcem wydrążyć dziurkę i uformować oponki. Gotowe oponki wyłożyć na na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego Pieczone oponki twarogowe Pieczone oponki twarogowe Artykuł Pieczone oponki twarogowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineBabeczki na białkach Karnawał to czas pieczenia pączków i faworków. Często jednak ich przepisy zakładają użycie samych żółtek i wówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem podsyłam Wam ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć(...)mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Babeczki studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemSkładniki: - 125g mąki gryczanej białej (niepalonej) - 125g mąki teff (razowa, ciemna) - 150g mąki ryżowej (jasna) - 100g skrobi z tapioki - 2 łyżki nasion chia (u mnie 30g) - paczka suchych drożdży (7g) - 14g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1 szklanka ziaren (u mnie ponad 1/2 szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej(...)przyczepienie, po upieczeniu mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowezdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle(...)posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy
Zdrowie i pysznie na talerzulekarstwem na zły humor??? Dla nie których czekolada, zakupy, a dla innych spacer lub dobra książka. Mi, w poprawie humoru zdecydowanie pomagają wszelkiego rodzaju słodkości ! Ciasta, ciasteczka, czekolada, wafelki, pączki itd....mogłabym się w nich utopić. Zakupy oczywiście też poprawiają mi humorek, ale myślę że są na drugim miejscu :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym(...)nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera
kulinarne odsłony patiJeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Inspirację do tego przepisu znalazłam na blogu „ Moje Wypieki”. Powiem Wam, że wyszło bardzo pięknie i smacznie ;-) Myślę, że każdemu będzie smakowało polaczenie lekko słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietankowym kremem. Bezę i frużelinę warto jest przygotować dzień(...)średnicy 26 cm. Masę dzielimy na 3 części i rozkładamy na wcześniej narysowanych okręgach. Bezę pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 140C przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Owoce mieszamy razem z cukrem. Podgrzewamy je na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Frużelina
Passion of Cookingdrożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie:Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić na około 5 minut(...)cm.Na wierzchu ułożyć kabanosy i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Posypać np. oregano. Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego
głodny alergikCzas czytania: 3 min Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: * 500 g mąki pszennej * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka Budyń: * 450 ml mleka * 1 paczka budyniu waniliowego (bez cukru) * 2 łyżki cukru Dodatkowo: * cukier puder+ odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach, ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Zakryć ścierką i odstawić na pół godziny. W podrośniętych drożdżówkach zrobić na środku wgłębienie, napełnić je budyniem. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec bułeczki około 20 minut. Schłodzone drożdżówki polać lukrem wykonanym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznie