pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:96/176)

Tradycyjny przepis na kremówkę na cieście francuskim 85

Ciasto piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (do zarumienienia). Następnie upiecz drugi blat ciasta i odstaw do wystudzenia. Jeśli masz dwie formy i obydwie zmieszczą się w piekarniku, możesz od razu rozwałkować obydwa blaty ciasta i upiec je równocześnie. Jak zrobić krem do tradycyjnej kremówki? Jajka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Mleko zagotuj(...)kaszą bulgur i oliwkami | DIETA 1800 KCAL Sernikowe kulki – deser z twarogu w kostce Krówki świąteczne – przekaż słodkie życzenia swoim bliskim! Dlaczego to świetny dodatek do paczek na Boże Narodzenie

Via Gusto
Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) 110

jest równie piękna, co pyszna. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków na weekend, od święta, z innymi tradycyjnymi potrawami. Stół, na którym znajdzie się brioszka, bajgle , focaccia czy pączki to stół idealny. Istotne w tym przepisie jest to, żeby składniki miały pokojową lub nawet wyższą (w przypadku mleka) temperaturę, co znacznie przyspieszy proces wyrabiania i wyrośnięcia brioszki. Idealna wegańska(...)godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kulki, które wykładamy do foremki i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy wierzch mlekiem roślinnym lub wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut (lub do suchego patyczka). Artykuł Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) pochodzi z serwisu Rabarbarowo

rabarbarowo
Roccocò – napoletańskie ciasteczka 132

Niepokalane Poczęcie, i który towarzyszy okresowi Świąt Bożego Narodzenia . To ciasteczka wytwarzane z migdałów, mąki, cukru, owoców kandyzowanych oraz przyprawami. Mają one okręgłe kształy i są podobne do spłaszczonego pączka o średniej wielkości 10 cm. Roccocò to ciasteczka dość twarde, więc jeśli lubicie miękkie ciastka to możecie je zmiękczyć, mocząc je w wermucie, winie musującym, białym winie lub marsali Roccocò(...)Połącz jeden koniec wałka z drugim, aby powstały okręgi. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj je jajkiem oraz udekoruj migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 18 minut. Na koniec gotowe ciasteczka trzymaj w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce Smacznego Artykuł Roccocò – napoletańskie ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pieczone oponki twarogowe 117

Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane donaty z twarogu o smaku migdałowym i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. To dobra alternatywa dla prawdziwych pączków i oponek, które, niestety, są bardzo kaloryczne. Jeśli jesteście na diecie, ale chcielibyście w mniej kaloryczny sposób uczcić tłusty czwartek, to polecam Wam ten prosty przepis na pyszne oponki. Jeden taki donat ma około 170kcal i idealnie(...)oprószyć mąką, z podzielonych części zrobić kuleczki, spłaszczyć, palcem wydrążyć dziurkę i uformować oponki. Gotowe oponki wyłożyć na na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego Pieczone oponki twarogowe Pieczone oponki twarogowe Artykuł Pieczone oponki twarogowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Babeczki na białkach 126

Babeczki na białkach Karnawał to czas pieczenia pączków i faworków. Często jednak ich przepisy zakładają użycie samych żółtek i wówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem podsyłam Wam ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć(...)mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Babeczki studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 273

Składniki: - 125g mąki gryczanej białej (niepalonej) - 125g mąki teff (razowa, ciemna) - 150g mąki ryżowej (jasna) - 100g skrobi z tapioki - 2 łyżki nasion chia (u mnie 30g) - paczka suchych drożdży (7g) - 14g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1 szklanka ziaren (u mnie ponad 1/2 szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej(...)przyczepienie, po upieczeniu mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Oponki pieczone (bez glutenu) 178

zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle(...)posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik kajmakowy 197

lekarstwem na zły humor??? Dla nie których czekolada, zakupy, a dla innych spacer lub dobra książka. Mi, w poprawie humoru zdecydowanie pomagają wszelkiego rodzaju słodkości ! Ciasta, ciasteczka, czekolada, wafelki, pączki itd....mogłabym się w nich utopić. Zakupy oczywiście też poprawiają mi humorek, ale myślę że są na drugim miejscu :-)  Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym(...)nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera

kulinarne odsłony pati
Kakaowy torcik bezowy 202

Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.   Inspirację do tego przepisu znalazłam na blogu „ Moje Wypieki”.   Powiem Wam, że wyszło bardzo pięknie i smacznie ;-) Myślę, że każdemu będzie smakowało polaczenie lekko słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietankowym kremem. Bezę i frużelinę warto jest przygotować dzień(...)średnicy 26 cm. Masę dzielimy na 3 części i rozkładamy na wcześniej narysowanych okręgach. Bezę pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 140C przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Owoce mieszamy razem z cukrem.   Podgrzewamy je na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Frużelina

Passion of Cooking
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 221

drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie:Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić  na około 5 minut(...)cm.Na wierzchu ułożyć kabanosy i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Posypać np. oregano. Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego

głodny alergik
Ciasto rumowe 130

Czas czytania: 3 min Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można

SprawdzonaKuchnia.pl
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 90

Składniki: * 500 g mąki pszennej * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka Budyń: * 450 ml mleka * 1 paczka budyniu waniliowego (bez cukru) * 2 łyżki cukru Dodatkowo: * cukier puder+ odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach, ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Zakryć ścierką i odstawić na pół godziny. W podrośniętych drożdżówkach zrobić na środku wgłębienie, napełnić je budyniem. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec bułeczki około 20 minut. Schłodzone drożdżówki polać lukrem wykonanym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Mini babki z czekoladową krówką 214

produkty Helio . Produkty Helio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę niespodziankę. Składniki: (na 4 sztuki) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka mleka (u mnie(...)mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką). Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika – około 25-30 minut. Upieczone mini babki oblewamy

Słodkie okruszki
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 227

zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie. Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek(...)mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą porcję pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek i piekarnika – należy obserwować ciasteczka. wyjmujemy gdy brzegi zaczną się rumienić. U mnie trwa to około 12-15 minut

Słodkie okruszki
Biscotti 177

się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około(...)zobaczenia przy kolejny Wypiekaniu na śniadanie. Albo wcześniej :) Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z Moje domowe kucharzenie Joanna z Różowa Kuchnia Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Dorota z Moje Małe Czarowanie Łucja z Fabryka

Marder&Marder Manufacture