delikatny i bardzo smaczny sernik, do którego przygotowania nie używamy całych jaj a wyłącznie białka. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru(...)powierzchnię *** *** Na masę srową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem *** *** Moje ciasto polałam lukrem, który przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma
Blog z Apetytemusprawnia nam pracę, gdyż tego zabiegu nie musimy już wykonywać sami. Pistacje zaś są jednymi z nielicznych, które dostępne są w wersji niesolonej. Są intensywnie zielone i w mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt(...)mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu
Smaki Na Talerzuzrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć nie mogę :) Chyba nasyciłam się nimi na cały rok. A dzisiaj polecam Wam bardzo smaczną i sycącą zapiekankę z kurczakiem i ryżem(...)mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. zapiekanka z kurczakiem i ryżem
O kuchni z uczuciemDostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym(...)specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut. Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek
Stare GaryCzas czytania: 2 min Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i
SprawdzonaKuchnia.pluwaga: na młodym zakwasie (takim pierwszy i drugi raz dożywionym, cały cykl trzydniowy) chleb wyrasta jakby mniej, ale daje radę. Ja po 2 wypiekach trochę już zrezygnowana dodałam 1/3 paczki suchych drożdży, był genialny- szybko wyrósł, a miał wszystkie walory chlebów na zakwasie: smak wilgotność... Jeżeli nie przeszkadza Wam dodatek drożdży lub zależy Wam na czasie, możecie postąpić(...)obsypuję ulubionymi ziarnami. Odstawiam pod przykryciem (folią alu lub spożywczą, by nie obsychał) w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Po ok.10h lub gdy chleb wypełni formę wstawiam go do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na programie góra-dół. pieczony na młodym zakwasie: Po kilku minutach wyjmuję chleb z formy i odrywam papier
Smaczne ZdroweCzas czytania: 2 min Macie ochotę na pyszne ciasto ucierane z truskawkami i to ostatnie w tym sezonie, ostatnie niestety ostanie, bo kończą się już truskawki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Idą święta i pojawia się pytanie, jakie ciasto upiec… może mazurek, ciasto drożdżowe, sernik … ?! Jeśli nie macie pomysłu to polecam
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim
SprawdzonaKuchnia.plbanalnie prosty , wiadomo , skoro mi się udaje to każdy go zrobi Powiem Wam w sekrecie ,że moje zdolności cukiernicze są takie , że potrafię upiec krem ,a ubić ciasto z paczki… Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne(...)miksera biszkopt nie wyrośnie .Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Pieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu . Gorące
Ogrodnik w podróżyprzepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już przepis na Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc(...)masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając od strony ze skórą. Rumiane kawałki mięsa układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym obkładamy kawałkami masła i pieczemy
Rozpustne gotowaniesię ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około(...)miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Paweł z Marder & Marder Manufacture Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenieDziś bez oka przymrużenia. To czas oczu szeroko otwartych. Epidemia wgryzła się już w każdy element naszego życia. Za oknem piękny świt. Prognozy na nowy tydzień
Kronika PiekarnikaCzas czytania: 2 min Mazurek z orzechami Już za chwilę Święta Wielkanocne, macie już menu co przygotujecie dla gości? Dziś pomogę wam w kwestii ciast, zapraszam
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bajeczne mini bułeczki, bardzo smaczne, maślane i pięknie pachnące. Świetne na śniadanie z twarożkiem, kremem czekoladowym lub dżemem domowym. Jak to bywa
SprawdzonaKuchnia.pl