Czas czytania: 2 min Czas na Wielkanocne przysmaki! Zaczynam od mazurka z kremem mascarpone z dodatkiem kremu krówkowego o smaku trufli z alkoholem. Mazurek w tej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta i tutaj bardzo ważna
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany
SprawdzonaKuchnia.pllodówki dzielę na dwie równe części, jedną z nich z powrotem wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza(...)krojenie. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki. galaretka: dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej 2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia. Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami
W kuchni Karmel-itkiktóregoś razu pozostało mi dużo białek (prawdopodobnie piekłam wtedy ciasteczka komercyjne ) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest(...)tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki . R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy RajCzas czytania: 2 min Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki , cynamon , cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Batony musli Batony musli , pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe ? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego
SprawdzonaKuchnia.plsezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na szybkie i proste mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżowe ślimaczki z truskawkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży instant 1/3 szklanki drobnego cukru 4 łyżki cukru z wanilią większa szczypta soli(...)nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki
Zasmakuj Kuchnidość ekstremalna sytuacja, ale GDYBY któregoś dnia, gdy zaplanowane na obiad macie mielone, okazało się, że brakuje Wam jajek lub bułki tartej, za to na Waszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;) U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować(...)smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzusobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekkostrawne. Przed pieczeniem garnek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni. Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole. By garnek służył
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten
SprawdzonaKuchnia.plMleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka
Lena Gotujezdarzają się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu zaczęłam przygodę z ciastem drożdżowym. Pierwsze chyba na tapetę poszły pączki, potem drożdżówki, a później już samo poleciało. Teraz ciasto drożdżowe w różnej postaci gości na moim stole od czasu do czasu. Tym razem przygotowałam drożdżówkę z marmoladą. Oto przepis: (adsbygoogle(...)przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów
Waniliowe Improwizacje