karnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach , które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się(...)połączenia się składników. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie wmieszać je w czekoladową masę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/30cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C ( z termoobiegiem ). Piec 40-45 minut , do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Kawowa pianka: Zmieloną kawę zalać
niecodziennikparypostanowiłam upiec coś słodkiego 😊 , ale prostego, ze względu na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka, dostałam od mojego przyjaciela paczkę z cudownymi łakociami z Belgii. Ach, jakaż była wtedy moja radość.. Wśród kolorowych i szeleszczących pakuneczków ze słodkościami były one: pyszne, kruche i naszpikowane czekoladowymi dropsami ciacha(...)rodzynkę brzegiem szklanki:) ) Czekoladą kroimy w drobne kawałki ( na wielkość cukierka typu” kamyczek”, „lentilek”) i wciskamy w ciastka. Ciastka wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Smacznego! A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw
Domowe ciastaSernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek(...)śmietankę. • Masę wylać na herbatnikowy spód. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce malin. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut
To co kochamKażda pozycja jest osobiście przeze mnie sprawdzona i dlatego je polecam, bo funkcjonalność idzie w parze z jakością. ETERNO . Do dziś pamiętam jakie wrażenie na mnie wywarła pierwsza paczka z tymi przetworami. Możecie się śmiać, ale się wzruszyłam. Każdy produkt zapakowany i ozdobiony z niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym(...)świetna kuchenna przygoda. W sklepie możecie wybrać produkt lub stworzyć zestaw na każdą kieszeń. Są linie tańsze i droższe. Większość już miałam okazję sprawdzić w różnych warunkach, nawet w piekarniku. Myślę, że osoba, która na co dzień gotuje otrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń
Blondynka GotujePiegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek Karnawał to czas kiedy pieczemy pączki, oponki i faworki. Do ich przygotowania zazwyczaj używamy żółtek jaj, więc zostają nam niewykorzystane białka. Możemy je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce lub zamrozić i później zużyć. Dziś podrzucam ciekawy przepis na pyszne ciasto z samych białek. Delikatny, maślany biszkopt makowy, z kremem(...)całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy masło i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Przygotowujemy krem. Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miski, przykrywamy
Blog z ApetytemJadłam dwa razy w życiu magdalenki. Kiedy miałam 13 lat dostałam od kogoś jedną, rok później kupiłam sobie paczkę magdalenek w sklepie. To prawda, że nie zapomina się smaku magdalenek. To prawda, że są wciągające i uzależniające, niezależnie czy zrobi Wam je ciotka Leonia, czy sami sobie zrobicie. To prawda, co pisał Proust i już się nie złoszczę(...)ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zbyteczne, w oryginalnym przepisie nie było, ja dałam, bo się bałam, że nie wyrosną) masło do wysmarowania formy lub papilotki 1. Piekarnik nastawcie na 190°C, masło roztopcie w rondelku, odstawcie, żeby ostygło. 2. Oddzielcie żółtka od białek, białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier. Dodajcie powoli roztrzepane
Kuchnia PrezydentowejCzas czytania: 2 min Ciasto z jabłkami francuskie Pewnie nie raz naszła was ochota na jakieś pyszne ciasto… No, ale leń siedzący gdzieś w środku
SprawdzonaKuchnia.plchęcią sięga się po więcej. Ciasto z białek i wiórków kokosowych zazwyczaj robię z wcześniej zebranych i zamrożonych białek, które pozostały po zrobieniu ciasta kruchego, drożdżowego lub pączków. Białka oczywiście wcześniej rozmrażam w temperaturze pokojowej. Liczba porcji: 14 Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia: 20 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 210 kcal Kategoria: deser Dieta: bezglutenowa Forma: o średnicy(...)ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie miksować). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosową. Blat kokosowy piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 160 stopni C przez około 18 minut, aż lekko się z wierzchu przyrumieni. Ciasto kokosowe po upieczeniu wyjąć razem z papierem z formy i wystudzić
Kuchcik gotujetakich szybkich wypieków polecam francuskie ciasteczka z malinami i serem , francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , roladki z ciasta francuskiego z powidłami , słodkie francuskie rożki z jabłkami , CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim. , Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą , Ciastka francuskie z gruszką i serem(...)sztuk. Powierzchnię każdej roladki posypujemy dodatkowo siekanymi migdałami. Roladki układamy na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Roladki z jabłkami i serem z budyniem są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! The post Ciastka francuskie z serem i jabłkami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 10 bułeczek): 500 g mąki pszennej 200 ml mleka + 1 łyżka 3 jajka 30 g drożdży 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 80 g masła szczypta soli marmolada Wykonanie: 1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka(...)naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem od spodu. 5. Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez
Kawa z mlekiemnawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę(...)warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy składniki aż powstaną grube okruchy. Przed pieczeniem chałkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, studzimy i jemy
les mirabellesCzas czytania: 2 min Czekoladowe ciastka z chilli smakują lepiej niż z najlepszej cukierni. Ciastka są z kategorii ciężkich i sycących, podane z filiżanką kawy zaspokoją
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś chciałabym zaproponować wam pyszny chleb bananowy z dodatkiem małych kawałeczków siekanej białej i ciemnej czekolady oraz krówek . W składzie znajdziecie również
SprawdzonaKuchnia.pl