Czas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej
SprawdzonaKuchnia.plTekst przeczytasz w 4 min Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na
SprawdzonaKuchnia.plTakie słodkie bułeczki to wypiek na jeden dzień. Uwielbia je cała rodzina. Dzień cynamonki obchodzimy w Szwecji od ponad 40 lat. Przepis na cynamonki znajdziecie praktycznie na każdej paczce pszennej mąki. Nic dziwnego! Jest to najpopularniejszy szwedzki wypiek . Pamiętam jak moja rodzina w Polsce byla zachwycona kiedy po raz piewrszy upiekłam bułeczki z cynamonem. Nie zdradzę ile lat temu(...)Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm. Układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cynamonki przez około 10 – 12 minut. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce. Smacznego! The post Dzisiaj Szwedzi
codojedzeniaCzas czytania: 2 min Pewnego razu w Grecji usłyszałam, że tamtejsze gospodynie używają oliwy z oliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe, to ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych i kokosowego lukru, ciasto jest bajeczne i bardzo smaczne! Przygotowując ciasto ucierane
SprawdzonaKuchnia.plkokosowego - 1/3 szklanki brąz.cukru dałam 80g ksylitolu z cukrem trzcinowym - paczka suchych drożdży suche drożdże(...)także dodatkowo cynamonem. Zwinęłam ciasto w wałek i pokroiłam na plastry, u mnie wyszły 24 plastry. Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach. Po ok.10 minutach pierwsza blacha powędrowała do piekarnika nagrzanego do 200*C, piekłam do lekkigo zrumienienia. Pierwszą partię piekłam 15 minut na termoobiegu, drugiej blaszce wystarczyło już 10 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne ZdroweCzas czytania: 3 min Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami . Wybrałam więc biszkopt kakaowy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bardzo cieszę się, że jest już wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar , a w
SprawdzonaKuchnia.plKomu tłusty czwartek straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty , dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka
Kucharzycabędą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki orkiszowej(...)wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut piekarnik rozgrzać do 220`Cżółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia.Podawać z pozostałym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Durszlaka, a w niej: Pomysły na Papirus od Winiary. Muszę przyznać, że spodobała mi się zawartość. W czasie ostatnich zakupów kupiłam wraps'y pełnoziarniste. I jak tylko zobaczyłam paczkę od razu do głowy przyszedł mi pomysł na obiad. Na obiad, który uwielbia moja przyjaciółka Asia. Myślę, że mogę tak o niej powiedzieć, o niej i o Justynie, z którymi spotykamy(...)opakowaniu. Jogurt mieszamy z papryką ostrą i słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy razem, polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa i pokrojonego w paski kurczaka. Zawijamy - jak kto lubi.I oto mamy przepyszny obiad
MiksturownikCzas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś
SprawdzonaKuchnia.plswoje walory smakowe, ale także bogactwo wartości odżywczych. Przyrządzany z nich krem przebojem wszedł na domowe i restauracyjne stoły – pasta pistacjowa doskonale sprawdza się jako dodatek do tortów, tart, pączków, a nawet naleśników. Jakie właściwości odżywcze mają orzechy – pistacje? Do czego krem pistacjowy możesz wykorzystać we własnej kuchni? Czy można przygotować go samodzielnie, a może lepiej kupić produkt uznanej marki(...)kuchni sprawdzi się krem pistacjowy o dobrym składzie – bez sztucznych barwników i oleju palmowego. Poznaj dobroczynne właściwości pistacji. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu . Babeczki, tarta, pączki z kremem pistacjowym… – pomysły na smaczne i wyjątkowe w smaku desery Kulinarna moda na pistacje, jak również na krem z pistacji, sprawiła, że w restauracjach, kawiarniach, a nawet food truckach coraz
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Bułki jogurtowe z miękkim i puszystym miąższem. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się
SprawdzonaKuchnia.pl