owsianka - 4185 przepisów (strona:158/279)

Chlebek bananowy 128

najlepsze w bananie! Z bananów powstał następnego dnia chlebek bananowy , chrupiąca skórka, wilgotne ciasto, to było pyszne! Ostatnio banany smakują mi w różnych przepisach, np. pieczona owsianka z bananami i to właśnie ich wersja na ciepło tak mi odpowiada :) PS. Na zdjęciu połowa chlebka, bo reszta została zjedzona przed sesją ;) Chlebek bananowy / keksówka 25 cm  Składniki: 3 bardzo

Moja smaczna kuchnia
Ryżanka z makiem i musem mango 133

Jesień, zima oraz wczesna wiosna, kiedy poranki są jeszcze zimne to czas kiedy towarzyszą mi rano ciepłe śniadania. Mogą to być wszelkiego rodzaju owsianki, muesli, granole, budynie, kasze, placki, jajecznice oraz wiele innych smakowitych potraw. Ostatnimi czasy w moim śniadaniowym menu dość dobrze rozgościły się płatki ryżowe. Lekkostrawne, sycące, bogate w żelazo i wapń. Dodatkowym ich atutem jest brak glutenu

Życie ze smakiem
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 141

produkt mleczny jest źródłem pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, ale w odróżnieniu od mleka jest lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 141

produkt mleczny jest źródłem pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, ale w odróżnieniu od mleka jest lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne

Kuchnia MagdaLeny
"Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku" Maciej Rożen - recenzja 146

marca nakładem Wydawnictwa Burda Książki ukazała się ta rewelacyjna książeczka o sympatycznej Zuzannie :-)  Główna bohaterka to 8 letnia dziewczynka, która przyszła na świat wyskakując z kociołka pełnego bulgoczącej owsianki. W magicznej Kainie Smaku jest to zjawisko jak najbardziej normalne, więc nie ma się co dziwić, bo tutaj z wulkanów tryska chilli, a na platformach wiertniczych wydobywa się kisiel

kruche babeczki
Gruszki w winie 126

smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam

mecooks
Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym 109

moich bliskich z łóżka, jak obietnica smacznego śniadania. I jak zapewne większość dzieci, moja córka woli te na słodko. Tym bardziej że często je przyrządzamy, więc na wspomnienie o owsiance z owocami lub naleśnikach z dżemem buzia sama się jej uśmiecha. Jednak doskonale wiem, w jaki sposób podać warzywne śniadanie, aby zostało zjedzone z takim samym entuzjazmem. Przede wszystkim angażuję

Mienta blog
Omlet owsiany ze szpinakiem i pomidorem 143

posiekanym szczypiorkiem to idealne piątkowe śniadanie. Tym bardziej, jeśli macie dużo weekendowych planów, to taki posiłek da Wam dużo energii i zapewni sytość do samego obiadu. Wielbiciele jajek i owsianki pokochają ten przepis. Omlet owsiany, to połączenie delikatnego omletu z płatkami owsianymi, a całość w zależności od upodobań i zawartości lodówki może być przygotowana na słodko lub na słono

Dietolog
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 151

dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Udowodniono naukowo, że zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.  Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków. Dla zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 152

dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Udowodniono naukowo, że zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.  Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków. Dla zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
JAGLANKA NA MLEKU SOJOWYM Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ 104

Jaglanka na mleku sojowym to lekki, zdrowy, pożywny i pyszny pomysł na śniadanie. Łatwy i szybki do zrobienia posiłek, który doda nam energii na cały dzień :) Tak przygotowaną owsiankę można podać zarówno ze świeżymi jaki i suszonymi owocami. Dosłodzić można ją miodem (ale nie jest to konieczne). Z kaszą jaglaną zaprzyjaźniłam się już jakiś czas temu i przyjaźń ta trwa

Zrób to smacznie
KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 136

medycynie ludowej używano naparu z liści malin jako środka przyśpieszającego poród maliny to owoce niskokaloryczne - zawierają tylko 33 kcal w 100 g Przepisy z malinami 1) MALINÓWKA 2) ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI 3) RODZINNY OMLET BISZKOPTOWY Z OWOCAMI (Z PIEKARNIKA

Kuchnia MagdaLeny
GRYCZANKA CZEKOLADOWA Z FIGAMI 112

Gryczanka to świetna alternatywa dla owsianki. Zamiast płatków owsianych używa się do niej płatków gryczanych, które są bezglutenowe oraz zawierają dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę mózgu, szczególnie w stanach zmęczenia psychicznego, wzmożonego wysiłku umysłowego, a także wzmacniają koncentrację. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego poprawiają perystaltykę jelit, a także dają na długo uczucie sytości. Śniadanie

Kuchnia MagdaLeny
Chleb żytni z rozmarynem 108

dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej ilości, aby zaczyn miał konsystencję owsianki ( około 3/4 szklanki ). Przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej. Rano dodać: - 250 ml ciepłej wody, - 1 łyżeczkę soli, - posiekane igiełki świeżego rozmarynu ( dałem z jednej

Przepisy Mikołaja
5 najdziwniejszych norweskich potraw 145

wygląda! Koniecznie wpiszcie w GOOGLE! W Norwegii spotkać można również hvalkjøtt , czyli stek z wieloryba, syltelabber, czyli marynowane stopy świń, a także smørgrøt lub fløyelsgrøt to z kolei rodzaj owsianki z masłem, mąką pszenną i kwaśną śmietaną. Mnie zaciekawiły z kolei Komle / Kumle/ Raspeballer. Nie należą do dziwnych potraw! Wręcz przeciwnie, kojarzą mi się z naszymi kluskami śląskimi

Czynniki pierwsze

Proponowane wyszukiwania