owsianka - 4185 przepisów (strona:160/279)

KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 127

dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Udowodniono naukowo, że zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.  Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków. Dla zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 128

dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Udowodniono naukowo, że zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.  Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - jako samodzielna przekąska oraz dodatek do sałatek, mięs, ryb, owsianek, deserów, czy wypieków. Migdały to główny składnik marcepanu. Poza tym, z migdałów można przygotować mleko migdałowe, masło (pastę), a nawet mąkę, która jest świetna do bezglutenowych wypieków. Dla zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
JAGLANKA NA MLEKU SOJOWYM Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ 82

Jaglanka na mleku sojowym to lekki, zdrowy, pożywny i pyszny pomysł na śniadanie. Łatwy i szybki do zrobienia posiłek, który doda nam energii na cały dzień :) Tak przygotowaną owsiankę można podać zarówno ze świeżymi jaki i suszonymi owocami. Dosłodzić można ją miodem (ale nie jest to konieczne). Z kaszą jaglaną zaprzyjaźniłam się już jakiś czas temu i przyjaźń ta trwa

Zrób to smacznie
KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 115

medycynie ludowej używano naparu z liści malin jako środka przyśpieszającego poród maliny to owoce niskokaloryczne - zawierają tylko 33 kcal w 100 g Przepisy z malinami 1) MALINÓWKA 2) ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI 3) RODZINNY OMLET BISZKOPTOWY Z OWOCAMI (Z PIEKARNIKA

Kuchnia MagdaLeny
GRYCZANKA CZEKOLADOWA Z FIGAMI 92

Gryczanka to świetna alternatywa dla owsianki. Zamiast płatków owsianych używa się do niej płatków gryczanych, które są bezglutenowe oraz zawierają dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę mózgu, szczególnie w stanach zmęczenia psychicznego, wzmożonego wysiłku umysłowego, a także wzmacniają koncentrację. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego poprawiają perystaltykę jelit, a także dają na długo uczucie sytości. Śniadanie

Kuchnia MagdaLeny
Chleb żytni z rozmarynem 86

dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody, 3 łyżek zakwasu i mąki żytniej w takiej ilości, aby zaczyn miał konsystencję owsianki ( około 3/4 szklanki ). Przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej. Rano dodać: - 250 ml ciepłej wody, - 1 łyżeczkę soli, - posiekane igiełki świeżego rozmarynu ( dałem z jednej

Przepisy Mikołaja
5 najdziwniejszych norweskich potraw 121

wygląda! Koniecznie wpiszcie w GOOGLE! W Norwegii spotkać można również hvalkjøtt , czyli stek z wieloryba, syltelabber, czyli marynowane stopy świń, a także smørgrøt lub fløyelsgrøt to z kolei rodzaj owsianki z masłem, mąką pszenną i kwaśną śmietaną. Mnie zaciekawiły z kolei Komle / Kumle/ Raspeballer. Nie należą do dziwnych potraw! Wręcz przeciwnie, kojarzą mi się z naszymi kluskami śląskimi

Czynniki pierwsze
Śniadaniowa zupa mleczna 122

Nigdy nie byłam zwolenniczką zup mlecznych, owsianek i słodkich śniadań. Raczej zawsze, po części z przyzwyczajenia, wybierałam słoną wersję- wszelkie kanapki z mnóstwem warzyw, które leciały jak tylko zrobiłam pierwszego kęsa, omlet... Tak jest mi wygodniej i zdecydowanie szybciej. Na samą myśl, że rano, po przebudzenie mam poświęcić jeszcze z 30 minut na przygotowanie śniadania skutecznie mnie od tego pomysłu

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku) 144

masa zmiksowana blenderem jest gładsza i dzięki temu placki lepiej się smażą, mają też lepszą konsystencję. Ponadto, do tak miksowanego ciasta mogę dodawać wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się ze sobą łączy. ➤ Sprawdź także:  Tiganites  - greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka) Placki smażę na nieprzywierającej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pudding chia z karmelizowanym anansem 85

przez kilka miesięcy wiedzą, że to już? Że to ten czas? A nie za pół roku?   Zagadką były też dla mnie nasiona chia :) Kupiłam i dosypywałam do owsianki, do granoli, ale nie odważyłam się wcześniej przyrządzić jej samej. Ale kiedy już spróbowałam, to bardzo mi (i Hani) posmakowało, męska część rodziny gardzi, nie tyka i mówi

bistro mama
Migdałowe latte z Inki 144

wody i całość zmiksuj w blenderze kielichowym. Mleko przecedź przez gazę i wlej do  buteleczki. Możesz je przechowywać 3-4 dni w lodówce. Wiórki z migdałów zużyj do owsianki czy do naleśników. Mleko migdałowe spieniamy dyszą od ekspresu bądź spieniaczem elektrycznym, trwa to około minuty dłużej niż przy spienianiu mleka krowiego. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki. Płatki migdałowe

SMYKWKUCHNI
Krem czekoladowy - przepyszny, wegański i bezglutenowy 114

świetnie sprawdza się do smarowania placuszków, omletów, naleśników, pieczywa, niczym popularny krem orzechowo-kakaowy. Tak przygotowane tofu może posłużyć także jako deser lub dodatek do innych potraw, np. do owsianki czy jako nadzienie do muffinek. Polecam, jest przepyszny 😍 Składniki: 200 g naturalnego tofu 15 g kakao (Terrasana) 30 g cukru kokosowego (Terrasana) 3 kostki gorzkiej czekolady 30 g masła migdałowego

Zdrowie na języku :P
Kilka ciekawych przepisów na koktajle i smoothie 118

smaku Cytrusy wyciśnij i sok przelej do blendera kielichowego. Dorzuć pozostałe składniki i całość zmiksuj na gładką masę. Można podawać z lodem i listkiem mięty. Śniadaniowy koktajl a’la owsianka Przygotuj: świeże lub mrożone truskawki – ok. 1,5 szklanki, pół szklanki bezglutenowych płatków owsianych błyskawicznych, banana, jogurt i mleko – po 200 ml, dowolny słodzik. Najpierw przygotuj płatki owsiane – zalej

Okiem Blondynki by McBlondi
Kakaowa owsianka z bananem i orzechami 133

niego płatki i banana pokrojonego w kostkę. Całość gotujemy około 10 minut, płatki muszą wchłonąć mleko. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Pod koniec gotowania wsypujemy kakao, mieszamy. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pokruszonymi orzechami i siemieniem lnianym

Kardamonovy