Czasem mam ochotę na śniadanie na słodko. Oczywiście mogę po prostu dodać sobie owoce do owsianki, ale to nie do końca to samo... A ponieważ wczoraj był Dzień Kobiet, postanowiłam troszkę się rozpieścić i przygotować sobie małą słodką rozpustę na śniadanie 😍 W końcu Dzień Kobiet jest raz w roku, prawda? 😉 Naleśniki czekoladowe bez glutenu - przepis na 6 sztuk Do przygotowania
Z notatnika dietetykaPomysł na bardzo sycące śniadanie - czekoladowa komosanka ryżowa z orzechami, żurawiną, czarnym kakao i odrobiną gorzkiej czekolady. Podana ze świeżymi owocami. Pomysł na nieco inną wersję owsianki - bezglutenową i bez grama cukru. Komosankę możecie przygotować dzień wcześniej. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Podczas jej podgrzewania, warto dolać do niej odrobinę wody lub mleka i całość przemieszać, aby uzyskać kremową konsystencję
Ugotowaćwieku kumkwaty do Europy. Moje kumkwaty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa na Sycylii. Kandyzowane kumkwaty to świetny dodatek do lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty a nawet do owsianki. Składniki 250 g kumkwatów 100 g cukru trzcinowego 80 g miodu gwiazdka anyżu laska cynamonu 100 ml pomarańczowego likieru Wykonanie Kumkwaty myjemy, kroimy na pół wzdłuż, usuwamy pestki
Tajemnice SmakuHashimoto występuje insulinooporność, dlatego warto tak dobierać produkty, żeby ładunek glikemiczny posiłku był niski. Dobrym pomysłem jest łączenie słodkich produktów z błonnikiem, białkiem czy dobrymi tłuszczami. Np. do owsianki z owocami dorzucamy orzechy włoskie a do koktajli owocowych siemię lniane. Białka – istotne w kontekście prawidłowej pracy tarczycy. U osób zmagających się z chorobą Hashimoto zazwyczaj stanowi 15-25% udziału
Powiedz dietom nieOwsianka to posiłek szybki, sycący i pełny wartości odżywczych. Dzięki zawartości związków o działaniu probiotycznym płatki wspomagają rozwój korzystnych drobnoustrojów a co za tym idzie wspomagają odporność, dodatek kurkumy jeszcze wzmacnia to działanie. Pamiętajmy aby kurkumę łączyć zawsze z tłuszczem który pomaga w wchłanianiu cennych składników z niej, a innym składnikiem dość nietypowym jest pieprz który też pomaga w przyswajaniu
Gotowanie...to proste !Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej na ciepło. Uwielbiamy ciepłe śniadania - owsianki, jaglanki, płatki ryżowe na mleku roślinnym, zapiekane owoce czy taką opcję jak tę: zapiekana kasza manna , najlepiej z owocami. Zwykle w naszej kuchni królują owoce sezonowe, tę wersję przygotowaliśmy dużo
W kuchni Karmel-itkiKażdy dzień staram się rozpoczynać od pożywnego śniadania – owsianki, płatków jaglanych i innych podobnych. Ostatnio takie śniadania staram się przygotowywać również mojemu mężowi, z tą jednak różnicą iż używam „normalnego” mleka i różnych słodkości. Takie śniadanie przygotowuję wieczorem, dnia poprzedzającego – bez gotowania, garnków do mycia. Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: – 1 kubek płatków owsianych
Szybko Tanio Smacznierondelku zagotowujemy daktyle, mleko kokosowe i wodę. Następnie dodajemy płatki owsiane. Potem gotujemy kilka minutek, wyłączamy grzanie i pod przykrywka zostawiamy do napęcznienia i przestygnięcia. Potem obranego banana, owsiankę, len, brahmi miksujemy, wlewamy do miseczek. Następnie polewamy sosem klonowym, posypujemy owocami jagodowymi i posiekaną czekoladą. Artykuł Smoothie bowl owsiane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePysznie kremowa owsianka. Gotuję ją głównie na wodzie, a pod koniec gotowania dodaję stałą część mleka kokosowego. Smakuje pysznie o każdej porze roku. 2 porcje: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 3 szklanki wody 3 łyżki stałej części mleka kokosowego szczypta soli owoce do podania Płatki z siemieniem gotujemy w wodzie. Gdy wchłoną cały płyn, dodajemy mleko kokosowe
Kucharzyca