Sałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro Wczoraj nazbierałam ogórki i niestety, wiele z nich się już nie nadawało do kiszonych bo były zbyt duże. Postanowiłam przerobić je na sałatki, które się zawsze sprawdzają kiedy nie ma innego alternatywnego dodatku do obiadu i na imprezy. Zawsze uważam ,ze jak już w samej zalewie ogórki są dobre to po pasteryzacji kiedy wszystko się przegryzie jest rewelacyjne! I tak jest i z tą propozycją Składanki: 2 kg dużych ogórków 1 średni przecier / 7 dużych łyżek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej 7 średnich cebulek 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki najlepiej domowego kucharka / vegety
W Moim Magicznym Domuudało mi się jeszcze znaleźć lepszych ogórków małosolnych niż te, które przygotowuje moja mama. Ten przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale i szybki w przygotowaniu. Gotowe ogórki możemy trzymać przez kilka dni, choć zwykle znikają nim przejdzie nam przez myśl, by wstawić je do lodówki. 1 kg drobnych ogórków 2 łyżki soli 2 łyżki cukru(...)garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odstawiamy na ok.2-3 minuty (nie dłużej i nie krócej). Po tym czasie wkładamy ogórki, 2 ząbki czosnku oraz koperek. Całość dociskamy na przykład talerzykiem albo miseczką. Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ogórki są gotowe! Ogórki małosolne najlepiej nastawić
Dieta bez mlekamożna porozmawiać o ogórkach małosolnych, wybrać najlepsze pomidory i zrobić zakupy za nieduże pieniądze. Jak się okazuje tematem numerem jeden w osiedlowych sklepach jest obecnie sposób przygotowania ogórków małosolnych. Lubię posłuchać, każdy ma swój przepis, sprawdzony. Mam dla Was moje, sprawdzone przepisy na ogórki małosolne: Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne(...)plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem HIT! Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Dzisiaj znalazłam poza morelami śliwki, papierówki i banany. Zrobiłam mus owocowy, który możecie przygotować dla najmłodszych, bez żadnych niezdrowych dodatków, samo zdrowie. Lepsza wersja słoiczkowych deserków dostępnych w sklepie. Dla wzbogacenia smaku i podkreślenia, że przepis jest fit, dodałam popularne super
Moja smaczna kuchniaBloga miałam zainaugurować zupełnie innym postem. Jednak przyniesione przez tatę z działki tony ogórków zmusiły mnie poniekąd do zmiany planów. Na pierwszy rzut idą tzw. "ogórki krokodylki". Zaczynamy na ostro:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3 łyżki soli 2 główki czosnku 3 łyżeczki chilli 7 łyżek oleju rzepakowego 2 szklanki octu 1 szklanka cukru Przygotowanie(...)Umyte i pokrojone na cztery części ogórki wkładamy do garnka lub miski w następujący sposób. Wrzucamy 1 kg solimy jedną łyżką, nastęnie na kolejny kg kolejna łyżka i tak dalej. Zostawiamy na parę godzin,aby ogórki puściły soki ( u mnie wystarczyły 3 godziny). 2. Nadmiar wody odlewamy. Do garnka dodajemy chilli wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy
la cucharaPolecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe. Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki. -- -- -- Na dno wcześniej dobrze umytych słoików wkładamy czosnek, koper, kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ogórki, tak żeby weszło jak najwięcej, ale żeby nie wystawały. Potem napełnione słoiki zalewamy wodą z solą(...)litr wody dodajemy 1 łyżkę kopiastą soli. Zakręcamy i wynosimy do spiżarni. Po około 2 tygodniach ogórki kiszone będą gotowe. Duże ogórki przygotowujemy do zalewy słodko kwaśnej. Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Potem przekładamy do słoików i zalewamy.Zalewa słodko kwaśna: 2 litry gorącej wody, 2 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 2 łyzki soli,1 łyżka
chleba naszegoROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego pieprzu Ogórki po zakupie, dokładnie umyj. Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę. Wodę zagotuj i przestudź. Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli. Wszystkie przyprawy
SMYKWKUCHNIOGÓRKI W KECZUPIE Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula(...)gorczycy 1 łyżeczka kurkumy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi). Krok 2. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne kawałki (w zależności jak lubimy). Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Ogórki raz cebulę mieszamy razem, zasypujemy solą
Moja Książka KucharskaOGÓRKI KORZENNE Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam przepis ! SKŁADNIKI: 4 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 litra wody 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków 7 cebul 75g korzenia chrzanu 2 łyżki ziaren kopru 1 łyżeczka estragonu(...)łyżki korzeni do marynat 1,5 litra octu winnego 350g cukru kryształu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. 75g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody, roztworem zalewamy wyszorowane ogórki, odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Krok 2. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Krok 3. Oczyszczony, obrany i umyty chrzan kroimy na kawałki. Krok 4. Wyjmujemy ogórki z zalewy (solankę wylewamy
Moja Książka Kucharskajedn ą z moich ulubionych! Moja ogórkowa jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ zrobiona jest tylko na warzywach. Oprócz wody z kiszonych ogórków dodałam do zupy również starte ogórki kiszone. Moja mama nigdy nie robiła w ten sposób ogórkowej. Pierwszy raz podobn ą zupkę jadłam u mojej siostry, która starła na tarce mnóstwo ogórków i bardzo(...)zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, a poza tym jest mniej kaloryczny:-) Zapraszam na zupkę ! Składniki : ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, ogórki kiszone 6 szt, woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki, ry ż brązowy 3/4 szklanki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele
kulinarne odsłony patiinny smak, ale są pyszne. Moja piwnica wygląda kolorowo i pięknie. W zimie będzie miło zejść do piwnicy i za każdym razem wyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie. Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki. Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować z wodą i solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej
Kuchnia PokoleńKimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje(...)mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie. Kimchi ogórkowe Składniki: ½ kg gruntowych ogórków 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paski 1 marchewka, cienko pokrojona 1 młoda cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka rybnego sosu 4 łyżki ryżowego octu
codojedzeniaświeże ogórki cebula- nie konieczna koper, ziele angielskie, pieprz czarny, ziarnisty Składniki na zalewę : 1 l wody 1 szklanka octu 10 % 2 szklanki cukru łyżka soli Przygotowanie : Umyte ogórki pokroić w plastry, a jeśli mamy jakieś nieforemne to możemy pokroić je w grubsze kawałki, a obraną cebulę w pół krążki Przygotować zalewę z dobrze ciepłej wody ( chodzi(...)rozpuścił się w niej dokładnie cukier i sól) Do umytych słoiczków wkładać pokrojone zmieszane z cebulą ogórki, przekładać koprem, ząbkiem czosnku oraz kilkoma ziarnami pieprzu i 2-3 ziarnami ziela oraz liściem, uciskać Zalać pod sam dekiel przygotowaną zalewą, zakręcać przykrywkami po wytarciu brzegów słoiczków Do garnka z letnią wodą wkładać słoiczki z ogórkami i gotować na wolnym
Proste PotrawyImbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych ½ litra wody 2 łyżeczki soli 1 pęczek koperku kawałek imbiru 125 ml octu 10 dag cukru 3 łyżki gorczycy ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu 5 listków laurowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować(...)wodę z solą, włożyć ogórki i gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki
Tradycyjna KuchniaMuszę przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania ! Ogórki małosolne kiszone(...)sucho Czas przygotowania: 2-3 dni Składniki: 1 kg małych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej ok. 3 cm kawałek chrzanu pokrojony na 3 kawałki 4 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 łyżeczka gorczycy 4 łodygi wraz z baldachimem kopru (u mnie suszony z zeszłego roku) Wykonanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Do plastikowej torebki z zamknięciem strunowym
Kulinarne przygody Gatitykanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek. Coraz częściej mamy ciepłe dni, w związku z tym nie mam zbytnio ochoty spędzać kilku godzin nad garami. Tak piękna pogoda powinna być wykorzystana aktywnie lub chociaż na polu(...)wcześniej nerkowce oraz pozostałe składniki. Zostaw tylko odrobinę ogórka i szalotki do późniejszego udekorowania. Zblenduj na gładką i kremową masę. Dopraw do smaku, przelej do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie wyjmij zupę z lodówki, spróbuj, dopraw ponownie i serwuj z odłożonymi wcześniej ogórkami, szalotką, pietruszką oraz skropl oliwą z oliwek
Blendman