Sezon ogórkowy w pełni. Zachęcam do przygotowania słodko-kwaśnych ogórków wraz z dodatkiem czosnku oraz papryczki chilli. Takie ogórki będą idealnym dodatkiem do ugotowanych ziemniaków. Składniki na 4 słoiki po 315 ml: 1 kg ogórków gruntowych 3 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1,5 łyżki(...)miodu 1/4 szklanki zwykłego cukru 1/4 szklanki octu 1 szklanka wody Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć (lub pokroić) w cienkie plasterki. Posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Chilli przekroić na pół. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka wlać wodę i ocet, wsypać cukier oraz dodać miód, gorczycę i kolorowy pieprz. Dokładnie wymieszać
Ugotowaćsprawdzonych przepisów na ciekawe sałatki z ich wykorzystaniem. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę ogórkową z miętą, która jest bardzo prosta w wykonaniu, a niezwykle orzeźwiająca w smaku. Polecam Ze świeżych ogórków polecam mizerię w koreańskim wydaniu – przepis tutaj<klik> . Pyszne również są: sałatka z soczewicy i ogórków – przepis tutaj<klik> , pikantna sałatka(...)ogórków – przepis tutaj<klik> , a dla ochłodny pyszny jest chłodnik – przepis tutaj<klik> . Składniki: 400 -500 g schłodzonych ogórków zielonych 1 łyżeczka soli Sos/dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku garść listków świeżej mięty (ewentualnie suszonej, ale polecam świeżą) kilka gałązek szczypiorku pieprz mielony do smaku
Lamarida.plDostałam niedawno sporą ilość ogórków gruntowych, a mizeria się już przejadła. Po sukcesie surówki z ogórków na słodko po węgiersku, zrobiłam ogórki z rodzynkami z dodatkiem śmietany i miodu. Trochę kuchnia bałkańska, trochę bliskiego wschodu. Smakuje zupełnie inaczej niż ogórki, właściwie tylko zapach i konsystencja świadczą(...)ogórki. Składniki: • 500 g ogórków gruntowych • 3 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu płynnego • 3 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Posolić i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę. • Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie
To co kochampęczek pietruszki 6 łyżek wegańskiego twarogu (jeżeli nie macie problemów po „mlecznych” produktach możecie użyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) 2 ogórki gruntowe(...)wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie dodają serek, przyprawy i sok z cytryny. Sałatkę przechowujcie w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez noc aby składniki się
Szybko Tanio Smaczniekońca września mamy czas na przetwarzanie ogórków. Właśnie późne odmiany najlepiej nadają się na przetwory. Po ogórkach konserwowych, które smakują nadzwyczajnie przyszła kolej na naszą ulubioną sałatkę szwedzką. Ogórki pokrojone w plastry w charakterystycznej słodkawej zalewie octowej, bez niepotrzebnych dodatków, oprócz gorczycy to smaczny dodatek nie tylko do kanapek i burgerów. Robiłam ją po raz pierwszy, kierując(...)sposoby. Sałatka jest tak samo pyszna jak ta ze sklepowych półek. Słoiczki, które zrobiłam nie postoją długo, to pewne. Polecam! Składniki na 5 słoików a 300 ml: 1.200-1.500 ogórków 1 litr wody + 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 i 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki gorczycy na 1 słoik Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki(...)mniejszych ogórków kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe ziele angielskie zalewa 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka zwykłego cukru 2 łyżki soli Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie
Ugotowaćzwiązku z tym chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na zupę krem z zielonego ogórka. Troche dla przypomnienia wiosny, a trochę na rozgrzanie ;) Jest to zupa niezwykle szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa do zrobienia i bardzo smaczna! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 lub 3 zielone ogórki 2 kostki rosołowe ( lub gotowy bulion na bazie drobiu) Łyżka śmietany(...)Cebula 40gram serka topionego Pieprz Cebule obieramy, kroimy w talarki i chwilkę podsmażamy. W garnku rozpuszczamy kostki rosołowe (można również użyć gotowego bulionu). Dodajemy do garnka podsmażoną cebulę. Ogórka obieramy i kroimy, dorzucamy do garnka. Wszystko miksujemy blenderem. Dodajemy serek topiony i nieco śmietany(można ją pominąć). Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli użyliśmy kostek rosołowych już nie solimy. Jeśli
Kolizje SmakówDzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu(...)ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka
Kolizje SmakówJeśli szukasz pomysłu i inspiracji na przetwory z ogórków, to ogórki w musztardzie będą bardzo ciekawą propozycją. Składniki Zalewa (na 1 kg ogórków) 4-5 łyżek musztardy (ja daję sarepską, ale jak kto woli) 0,5 l wody szklanka octu 0,5 szklanki cukru łyżka soli kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych Przygotowanie Ogórki umyć(...)pokroić na ćwiartki. Ułożyć w słoikach. Do garnka dodajemy wszystkie składniki razy tyle ile mamy kilogramów ogórków. Wszystko razem gotujemy. Po ugotowaniu zalewamy ogórki gorącą zalewą i odwracamy do góry nogami. Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 15 min. I gotowe! Pyszne, chrupiące, doskonale do obiadu, grilla. Autor przepisu: Ania The post Ogórki musztardowe first appeared on Wasze
Wasze Przepisymagnez. Kiszenie kapusty polega na fermentacji cukrów obecnych w warzywie przez bakterie mlekowe. Proces ten nadaje kapuście charakterystyczny kwaśny smak i sprawia, że staje się bardziej strawna. 2. Ogórki kiszone Ogórki kiszone to kolejny popularny produkt, który można łatwo przygotować w domu. Kiszenie ogórków polega na umieszczeniu ich w solance, która hamuje rozwój bakterii gnilnych i pozwala(...)rozwinięcie się bakterii mlekowych. Efektem tego procesu jest chrupiący i kwaśny smak ogórków kiszonych. Dodatkowo, ogórki kiszone są niskokaloryczne i bogate w witaminę K. 3. Buraki kiszone Kolejnym produktem, który można kisić, są buraki. Kiszenie buraków pozwala zachować ich naturalny smak i wartości odżywcze. Buraki kiszone są bogate w błonnik, żelazo, magnez i witaminę C. Kiszenie buraków polega
Żyję by jeśćchyba byłoby już za dużo. Z sałatek zdecydowanie wolę te zielone, ale teraz i tak nie mamy sezonu na zieleninę, więc nie ma co kombinować. Pomidory smakują jak papier, ogórki pleśnieją po dwóch dniach. Jak nie musicie, nie kupujcie tego badziewia. Zdecydowanie lepiej robić teraz takie sałatki jak moja tytułowa. Nie jest może super zdrowa, ale cóż, życie. Pewnie(...)Kieleckiego. Najlepszy. Koniec kropka. Nie piszcie mi, że jest inaczej, bo nie jest. Składniki: 4 jajka 1 słoik selera konserwowego 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 mały por (biała część) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy 8 minut
Kardamonovyżyczenia dla mnie). Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 250 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo, makaronu w kształcie ryżu) 150 g szynki wędzonej 150 g sera żółtego 2 większe ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula większy pęczek koperku 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie(...)szynkę, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w małą kostkę. Makaron dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego szynkę, ogórki, cebulę i ser, a także poszatkowany koperek, odsączoną kukurydzę, majonez i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Podobne przepisy: Sałatka z makaronem, ogórkami
Kardamonovyrusztu w roli głównej. Przygotowanie poniższej sałatki zajmuje dosłownie kwadrans, zatem możesz ją szybko zrobić nawet w przypadku niespodziewanej wizyty gości. Przygotuj: 100 g liści młodego szpinaku 200 g ogórków (najlepiej gruntowych, ale szklarniowe też się nadają) 100 g czerwonej papryki 100 g pomidorków koktajlowych 5 rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 2 łyżki pokrojonego świeżego szczypiorku 2 łyżki pokrojonego(...)świeżego koperku 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju sól i pieprz do smaku Umyj i osusz warzywa. Obierz ogórka, obetnij nać i korzonki rzodkiewek, wyciągnij gniazdo nasienne z papryki. W dużej misce umieść liście szpinaku, dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półtalarki ogórka oraz rzodkiewkę. Posiekaj w kostkę cebulę i paprykę – dodaj
RozdomowionaUwielbiamy w domu przetwory z ogórków w różnej wersji. Dziś mam świetną propozycję na pyszną mizerię do słoików, dzięki której możemy cieszyć się smakiem ogórków przez cały rok. Delikatna w smaku i bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdza się zimą, jako wspaniały dodatek do obiadu. Można podawać do kotletów, pieczonego kurczaka a nawet ryb. Nie ma nic lepszego(...)też podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną, a to już wg uznania jak lubicie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mizeria na zimę- składniki: 3 kg ogórków gruntowych 5-6 łyżek siekanego koperku 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 3-4 łyżki octu ( można więcej,jeżeli lubicie bardziej kwaśne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mizeria na zimę
Olcia gotuje!roku staram się żeby chociaż kilka słoiczków przetworów trafiło do mojej spiżarni. W tym roku trafia nowość, czyli ogórki w miodzie. Pyszne, lekko słodkie. Idealne do drugiego dania. Warto spróbować. Osobiście lubię przygotowywać nowości, które jak się sprawdzą zastają ze mną na zawsze i co roku przygotowuje je do swojej spiżarni. Przepis na te ogórki zaczarpnełam z bloga(...)miodu jasnego od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny i zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami Potrzebujemy: 1 kg ogórków gruntowych ( takich niewielkich ) około 5 ząbków czosnku 9 liści laurowych 18 ziarenek pieprzu czarnego 18 kulek ziela angielskiego Na zalewę: 1 litr wody 200 ml octu
Izabelawkuchni