wizytę gości, idealna przekąska.Składniki:1 opakowanie paluszków surimi1 puszka kukurydzy5 jajek1 zółta papryka1 ogórek wążpół pęczka koperku3 łyżki majonezusól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, odsączoną kukurydzę i pokrojone w grube kawałki paluszki surimi. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą
Z Majeczką w kuchnisztuki czerwonej papryki 2 sztuki żółtej papryki 1 sztuka selera gorczyca kolendra ziele angielskie Zalewa: 3 szklanki 10% octu 3 szklanki wody 5 szklanek cukru Składniki do namoczenia ogórków: 9 szklanek wody 1 szklanka soli Ogórki umyłam. Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach. Zagotowałam 9 szklanek(...)wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki. Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły. Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera. Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie wsypywałam wedle uznania do każdego słoika. Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Smacznego
potrawyregionalnesię przekonacie! Czas przygotowania: 30 min Dla 4 osób ● 400 g truskawek ● 140 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 4 gałązki świeżej mięty ● 4 gałązki świeżej kolendry lub bazylii ● 2 młode cebulki ● ½ dużego ogórka ● sok z połowy cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól i pieprz Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą* i gotuj na wolnym ogniu(...)zależności od ich wielkości. Ogórek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulki drobno posiekaj. Oberwij listki z gałązek mięty i kolendry (lub bazylii) i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami. Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasposób na przygotowanie domowym sposobem żółtego sera. Składniki: 200g wiejskiego twarożku, 3 rzodkiewki, 2 łyżki siekanego szczypiorku, ½ średniego ogórka do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą Opakowanie twarożku wiejskiego przekładamy do miseczki. Ogórka i rzodkiewki kroimy w grubą kostkę i wraz z połową szczypiorku mieszamy z twarożkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek posypujemy resztą siekanego szczypiorku. Smacznego! Całość zawiera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel(...) napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopheraspożycia przez cały weekend. Składniki na salsę do chipsów z truskawek: pół kilo truskawek papryka żółta lub zielona kiwi pół pęczka rzodkiewki pół zielonego ogórka pół czerwonej cebuli sok z całej limonki garść posiekanej kolendry pół papryczki chilli bez pestek ząbek czosnku ćwierć łyżeczki soli kilka ziarenek różowego pieprzu Pełen przepis tutaj. 5. Chłodnik z truskawek i awokado Zabieramy osobno(...)piknik i nie chcemy być głodni. Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki): bagietka przekrojona na pół pasztet – 125 g na 2 porcje ogórek pokrojony w długie paseczki surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku kolendra i dymka do posypania sos Pełen przepis tutaj. 10. Ciasto czekoladowe z chili Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny
Ugotowane pozamiatanez pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej(...)kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy ziemniaki i powoli smażymy. Doprawiamy warzywa utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, pieprzem. Po przesmażeniu przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć
WojnaNaSmaki.plmożecie go użyć, ale rzodkiew nadaje potrawie świeżości. Składniki: Łosoś wędzony 2x 100 g 1 szklanka ryżu 1 mały ogórek 1 awokado Kawałek białej rzodkiewki (10 cm), rzepy lub pęczek zwykłej rzodkiewki 2 łyżki marynowanego imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki czarnego sezamu 4 łyżki octu 2 łyżki cukru Sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz(...)skórki rzepę i posiekaj w talarki. Glony nori pokrój nożyczkami na cienkie paski. Krok 4 Na dno misy wyłóż porcję ryżu. Obok układaj pozostałe składniki: łososia, ogórka, awokado, białą rzodkiew, posiekaną kolendrę i szczypiorek oraz marynowany imbir. Posyp sezamem. Podawaj z sosem sojowym. Artykuł Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzczerwonej papryki 0,5 świeżego ogórka (długiego) 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy 1 paczka makaronu ( koraliki lub dowolny drobniejszy) sól pieprz majonez krewetki 0,5kg krewetek (obrać z ogonków ) 1 papryczka chilli (dałam 3/4 (do smaku), posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) natka pietruszki (łyżka, dwie) oliwa z oliwek szczypta ziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki) wino białe półwytrawne(...)smaku), posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) natka pietruszki (łyżka, dwie) oliwa z oliwek szczyptaziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki) wino białe półwytrawne groszek w puszce kilkagrzybków w occie (dałam pół słoika jak na dżem) 0,5czerwonej papryki 0,5świeżego ogórka (długiego) 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy 1 paczka makaronu ( koraliki lub dowolny drobniejszy) sól pieprz majonez " document.write(" "); Sposób
CoolinarniePLkosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki 3 g curry 100 ml oliwy z oliwek 2 pęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego 1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone(...)Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Sos Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i pokrojony ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Deskę do krojenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku, 1 długiego ogórka, 1 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem(...)przekroiłem wzdłuż na cztery części, a następnie pozbawiłem go gniazd nasiennych. Miąższ ogórka wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. Dwa pomidory pokroiłem w cząstki, wyciąłem z nich gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem
Wyprawy kulinarnepieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach SAŁATKA 1 opakowanie (120 g) mieszanki sałat 1 dojrzałe awokado 1/6 papai 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka nasion czarnuszki 1 łyżka soku z cytryny świeża kolendra WYKONANIE Wszystkie składniki dressingu energicznie roztrzepujemy w miseczce, do otrzymania gęstej emulsji. Awokado kroimy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w plastry. Skrapiamy(...)obieramy, dużą łyżką wydrążamy pestki, miąższ kroimy w cienkie plastry. Na 1 duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy kolejno: mieszankę sałat, plastry papai, awokado i ogórka oraz krążki cebuli. Posypujemy czarnuszką i listkami kolendry. Przed samym podaniem polewamy dressingiem
cool and mintyVang z bagietką, czyli długo duszonej wołowiny w sosie winnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate i marynowane i smażone
Cooking Monsterjako przekąska Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki(...)najlepsza do zawijania jest gładka, sztywna powierzchnia. Technika zawijania sajgonek jest podobna jak w przypadku krokietów: połóż na jednym z boków sałatę, na niej posiekany omlet, marchew, ogórka, porwane liście bazylii i kolendry. Owiń w papier ryżowy, tak jakbyś zwijał naleśnik w rulon. Teraz podwiń końce sajgonek do środka, tak by powstał zgrabny krokiecik. Następnie ułóż na zawiniętych warzywach krewetki
Niedzielny kucharzłyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej) 180g sera sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing: 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu Wykonanie: 1. Filet(...)ziemne uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 7. Dressing: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 8. Na talerzu układać: poszarpane kawałki sałaty, piórka cebuli, bób, zielonego ogórka, truskawki, posypać papryczką, kiwi, ser sałatkowy, prażone orzeszki ziemne, wierzch posypać posiekaną kolendrą. 9. Na warzywno-owocową salsę wyłożyć pieczonego łososia pokrojonego w grubsze kawałki, całość polać przygotowanym dressingiem
Szalona Kuchnia Eweliny