szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:główka dowolnej sałaty150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: (na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji) 5-6 dużych ziemniaków 3 duże szklarniowe, długie ogórki 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu garść liści świeżej kolendry garść listków świeżego rozmarynu 200 gram startego żółtego sera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor(...)oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości 6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu: Warstwy: 1. Ziemniaki 2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki 3. Masa jajeczno-śmietanowa 4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn 5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser. 6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami i pomidorem
KreatywnePinygotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawszerz, tworząc kształt wrzeciona. Na makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron(...)się kilka więcej, na zapas ) 200g krewetek marynowanych (opis marynowania w przepisie) 1 duże awokado 1 mała sałata rzymska albo 2 garści mieszanki sałat 1 ogórek wężowy 70g suchego makaronu ryżowego szczypiorek i kolendra do podania czarny sezam do posypania cząstki limonki do skropienia SOS ORZECHOWY 3 pełne łyżki masła orzechowego, z lekką górką 2 łyżki soku z limonki
Karo in the Kitchendodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy(...)użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku
Moja Delicjadodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy(...)użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku
Moja Delicjaładniki:1 jogurt naturalny (200 g)1 średni ogórek szklarniowy2 ząbki czosnkukawałeczek zielonej papryczki chilli1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki ziaren kolendryszczypta cukrusólPrzygotowanie:Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni przez około 2, 3 minuty. Rozgnieść w moździerzu. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać
Oryginalny smakgustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przyrządzenia(...)sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do sporej miski ogórka obieramy w "co drugi pasek" tak, aby zostawić nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz
zobacz ich smakkawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki. Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 500 g ziemniaków 2 łyżki oleju kokosowego lub innego
cool and mintygarść świeżej kolendry posiekanej garść świeżej mięty posiekanej Dressing: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki Jak zrobić tajską sałatkę z ogórka? Przygotowanie dressingu: Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić, aby sos się "przegryzł". Przygotowanie sałatki: Ogórka dokładnie umyć(...)obrać obieraczką co drugi pasek (pasek obrać, pasek skórki zostawić, pasek obrać, itd). Ogórka przekroić w poprzek na pól, a następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Przełożyć do dużej miski. Do ogórków dodać wszystkie pokrojone warzywa (dymkę, papryczkę chilli, szalotkę), orzeszki ziemne i zioła (kolendrę
Codzienne Gotowaniewrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka, ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową(...)warzywa. Nie mają być ani przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy z solą :) łyżeczka kolendry, mięty, pietruszki i chilli doda kaszy świetnego aromatu i smaku. Na koniec dodajemy łyżeczki cytryny, wszystko mieszamy. Tabbouleh smakuje najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam
Kitchens AlphabetKikkomanem i Tabasco 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki), seler naciowy, 1 marchew, 3 łodygi selera naciowego, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek szklarniowy, 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej), pęczek natki pietruszki, 1⁄2 pęczka kolendry, 5-7 ząbków czosnku, 1 cytryna, jogurt naturalny, TABASCO Original, sól, pieprz Jagnięcinę wymieszać z połową pęczka posiekanej kolendry, 3-4 ząbkami(...)Obraną marchew i selera naciowego pokroić w brunoise, czyli najpierw w tzw. zapałkę, a następnie w bardzo drobną kosteczkę. Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół. Pół pęczka kolendry i natki pietruszki drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i przetrzeć tak, jak uprzednio do jagnięciny
królestwo garówsoku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe 2 małe ogórki gruntowe 1 szklanka listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki(...)drobną kostkę. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy – najlepiej użyć ostrego noża. Pokrojone pomidory, ogórki, dymkę oraz posiekane zioła dodajemy do kaszy. Przygotowujemy dressing. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, mielone ziele angielskie oraz po dużej szczypcie przypraw: kolendry, papryki, kuminu i cynamonu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wkładamy
Poezja smaku