ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:7/36)

Falafel z hummusem w picie 226

ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki pietruszki, pęczka świeżej mięty,  3 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonej kolendry, szczypty pieprzu kajeńskiego, 1 ogórka, 250 gram pomidorów koktajlowych, 3 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Po pierwsze przygotowałem hummus. Jest to banalnie proste. Do blendera wrzuciłem zawartość(...)bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem

Wyprawy kulinarne
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym czyli Środowe Rybki odc.71 173

ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków 1 czerwona cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta chili łyżeczka suszonej natki kolendry lub 2 łyżki posiekanej świeżej sos: 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżka posiekanego koperku do podania: plasterki(...)małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników sosu. Na upieczone placki nakładamy sos i kawałki łososia. Całość możemy udekorować listkami kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łososiowa tajska sałatka z cytrusowym winegretem 181

limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej kuchni. Składniki: 300g fileta z łososia 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki 75g mieszanych kiełków 15g prażonej cebulki 80g orzeszków ziemnych 80g makaronu chińskiego 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oliwa z oliwek sól pieprz Cytrusowy winegret: sok z połowy limonki 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek oliwy(...)winegret: Do słoika przełożyć wszystkie składniki winegretu, słoik zakręcić,  a następnie potrząsając słoikiem energicznie wymieszać. 6.  Do miski przełożyć paseczki marchewki, rzodkiewki, ogórka, kiełki, prażoną cebulę, orzeszki ziemne, makaron chiński i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze, wyłożyć upieczone kawałki łososia i polać całość cytrusowym winegretem

Szalona Kuchnia Eweliny
Bliskowschodni ryż z kurczakiem 192

powiecie na zdrowszą jego formę, idealną dla kulturystów i samurajów? Inspirowane bliskim wschodem danie, pełne aromatów – idealne na obiad. Marynata 1 tsp Suszonego czosnku 1 tsp Mielonej kolendry 1 tsp Mielonego kuminu 1 tsp Mielonego kardamonu 1 tsp Wędzonej papryki mielonej 1/2 tsp Soli 1/2 tsp Pieprzu cayenne Ryż z kurczakiem 1 kg Podudzi z kurczaka (z kością(...)razem i układamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post Bliskowschodni ryż z kurczakiem appeared first on Oslov

Oslov.
Bezglutenowy zakwas na żurek na mące z quinoy i mące gryczanej 168

mące gryczanej.  Składniki: 4 łyżki mąki z quinoy 3 łyżki mąki gryczanej 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren kolendry łyżka wody z kiszonych ogórków 700 ml letniej przegotowanej wody Wykonanie: Do dobrze umytego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojony na ćwiartki czosnek i wszystko zalewam letnią

Quinoa Raz!
Spring rolls 158

się lubi albo to co się ma :) Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego paluszki krabowe warzywa pocięte w słupki (mogą być też poszatkowane)  marchewka papryka seler naciowy ogórek zielony kalarepa ew. sałata kolendra, szczypiorek, melisa (do zawiązania)  sos sweet chilli lub np. dip jogurtowo-miętowy Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać

bistro mama
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 422

cytryny1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę1/2 ogórka pokrojonego w kostkę4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL3 łyżki posiekanych liści kolendrysólpieprzWykonanie:Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na dużym ogniu, aż nabiorą(...)smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)/*post zawiera lokowanie produktu - patelnia ceramiczna linii Salento White

Blondynka Gotuje
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 279

sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna(...)możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn

To co kocham
CHŁODNIK OGÓRKOWY 174

jogurtu greckiego pól kubka smietany 18% pól szklanki wody przegotowanej 2 średnie ogórki węże peczek rzodkiewek pęczek koperku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jogurty mieszamy ze smietaną i wodą. Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dajemy do jogurtu z wodą i smietaną,doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 302

zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość(...)każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku

Jem więc Jestem
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 254

zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość(...)każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku

Jem więc Jestem
Quinoa – komosa ryżowa – sałatka tajska z orzechowo-imbirowym sosem 249

mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka

Karo in the Kitchen
Azjatycka sałatka z łososia i ogórka 189

świeżego łososia Mowi (użyłam steków minutowych Mowi) 2 długie ogórki szklarniowe 1 torebka ryżu jaśminowego (100 g) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu ¼ łyżeczki chilli w proszku 1 łyżka ziaren sezamu (użyłam czarnego) 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia kolendra lub zielone części dymki do posypania Ryż jaśminowy gotujemy(...)pokrojone ogórki. Mieszamy. Dodajemy sos i mieszamy ponownie. Rozkładamy do dwóch miseczek i posypujemy sezamem. Na wierzchu układamy po kawałku łososia. Ozdabiamy natką kolendry lub posiekaną dymką. Post Azjatycka sałatka z łososia i ogórka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka włoska 357

łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 3 liście laurowe 1 łyżka mielonego pieprzu 2 płaskie łyżki gorczycy 1 płaska łyżka kolendry – całej       *** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy *** *** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki *** *** Selera naciowego kroimy w kostkę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Wszystkie warzywa

Blog z Apetytem
Kuchnia gruzińska 364

wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji przygotowuje się często lobiani z resztek(...)każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki

Poezja smaku