mieszam składniki, piekę szybki chlebek z dodatkiem reszty puree z dyni i rozgniecionych bananów, dorzucam też płatki orkiszowe- ostatnio moje ulubione, co by było treściwie rano, kiedy przetrę oczy i znowu nie będę dowierzała, że muszę już wstać. Przez noc chlebek studzi się na kratce. Dzwoni budzik, co rano to samo. Tym razem jednak godzinę wcześniej bo mam masę
Mango Papajaminut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier Na lukier należy przygotować: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę spirytusu i wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz
Trzeci talerzsię wszystko ustabilizuje, mój żołądek również przestanie przypominać o sobie w ten, raczej dokuczliwy, sposób. O czwartej trzydzieści, owinięta w ciepły, czerwony płaszcz, z czapką nasuniętą głęboko na oczy i szalem zakrywającym większość twarzy, spróbowałam przekonać Ptysię do wyjścia na dwór. Spojrzała na mnie jak na wariatkę, rozłożyła się zupełnie płasko na plecach i chrapnęła. Nie dałam jednak za wygraną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy… Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKwiesz ile satysfakcji dostarcza wyciągnięcie do kogoś ręki? Ile dla tej osoby znaczy ten gest? Czasami mam wrażenie, że zapominamy, że gramy w jednej drużynie. Raczej razi w oczy ciągła rywalizacja i to, że to właśnie "ja" muszę być najlepszy. A przy takim wyścigu bardzo szybko umyka czas, ten w którym właśnie żyjemy. Składniki: 500g owoców dzikiej róży 6 łyżek
Kuchnia Pani WiosnyGorące powietrze, pachnący ogród i rażące w oczy słońce. Lato. Pełne przepychu. Unoszący się zapach ziół, intensywny smak w pełni dojrzałych warzyw, głębia kolorów i ta perfekcyjność przyrody. Co roku potrafi zamienić świat w przepiękną i niepowtarzalną krainę. Za każdym razem inną. Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek
Kuchnia Pani WiosnyHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówalbo łydyżki od mięty Mandarynki obieramy, a w sam środek wkładamy np. szczypiorek. Banany obieramy i kroimy na pół. Czekoladę topimy np. w mikrofali i rysujemy za pomocą wykałaczek oczy i przestraszoną buzie na bananie. Można od razu podawać. Smacznego
Kolizje Smakówwyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki łyżeczki tworzymy "gałki oczne" i na każdej kładziemy po ziarnie czarnego pieprzu tworząc oczy. Przy pomocy nożyka nacinamy nasze kiełbaski tworząc usta. Zajadamy maczając np. w majonezie lub ketchupie. Smacznego! TRICK OR TREAT
Be Fit Be Strongsztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy czekoladowy cukierek. Masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła i układamy na cukierku. Formujemy postać duszka. Z czekolady robimy oczy i usta. Gotowe! ;) Boooo! :D Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love Bake . Pomysł na duszki znalazłam na stronie ciastkozercy.pl
Czerwona Porzeczkasztuk małych babeczek. Wierzch babeczek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i obtaczamy w posypce. W miejscu gdzie chcemy umieścić skrzydła robimy nacięcie i wkładamy kawałki ciastek oreo. Na odrobinę czekolady przyklejamy oczy i zęby. GOTOWE! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje . Pomysł na dekorację pochodzi ze strony Ciastkożercy
Czerwona Porzeczkaprostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z tym fantem w kuchni zrobić - np. pieczarkową? Jak przywołam przed oczy me obraz zupy pieczarkowej ze szkolnej stołówki, to aż mi się odechciewa jeść - taka wodnista lura zabielona na maksa śmietaną no i oczywiście ziemniaki ewentualnie kromka chleba (bo trzeba się
Right Behind The Kitchentylko pozory. Bowiem wszystko jest zaplanowane tak, aby w każdym zakątku tego miejsca było życie, ruch, kolor. Aby coś się działo, było gwarno, niebanalnie. Rzucają się na oczy w szczególności dwie ściany - pierwsza, która stanowi zewnętrzny "mur" kamienicy jest z pomalowanej na biały kolor cegły. Na drugiej, sąsiadującej ścianie znajduje się ciekawa mozaika z lat 50., która została "wydobyta
Right Behind The KitchenWrocław - Mini Browar Spiż Kręcąc się po rynku we Wrocławiu, można by rzecz, że kręcimy się właściwie wokół Ratusza. Budynek niezwykle pokaźny, zdobiony wieloma ornamentami, zachowany, na moje kaprawe oczy, w naprawdę dobrym stanie. Z resztą urzęduje tam nasza kochana administracja, więc raczej to się nie zawali. Zatem nie sposób nie zauważyć ratusza znajdującego się na środku Rynku, który podobno
Right Behind The KitchenRestauracja Przystań bo wiele restauracji mogłoby się poczuć niekomfortowo. Krok drugi - wędzone rzeczy Wychodząc z Przystani kierujemy się w stronę molo. Niby człowiek po posiłku ale i tak oczy widzą jedzenie a mózg podpowiada "idź tam, idź tam". Małe sklepiki z wędzonymi rybami - od węgorza, po pstrąga, łososia, halibuta czy dorsza. Moją uwagę przykuło jednak coś innego - paprykarz z łososia
Right Behind The Kitchen