Połączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
Szefowa kuchniświecie lokalnym, tradycyjnym produktem jest oscypek . Od 14 lutego 2008 roku jest zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Dzisiaj chciałabym zabrać Was do wyjątkowej bacówki, gdzie na własne oczy zobaczyłam jak przygotowuje się oscypki i inne serki z mleka owczego. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćszklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy
Bajeczna Kuchniasól.pieprz vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i vegetą
Bajeczna Kuchniapodczas krojenia cebuli nie łzawiły nam oczy, należy oddychać ustami, a nie przez nos. Gdy będziemy oddychać tylko ustami, nasz nos będzie szczelnie zatkany, wtedy nie będziemy płakać podczas obierania lub krojenia cebuli. Warto pamiętać o tym podczas krojenia cebuli oraz przy jej obieraniu, zwłaszcza większej ilości np. podczas przygotowywania sałatek
Przepisy i porady kulinarnenadzieją spędzenia kolejnego, fantastycznego dnia i wykorzystania go w pełni na zwiedzenie i ostatnie zakupy w Mediolanie. A tu …. oberwanie chmury i 8 stopni za oknem! Przecierałyśmy oczy ze zdumienia, nie dowierzając w to, co widzimy! Tłumy goniące z połamanymi parasolami .. deszcz walący po szybach samochodów i Włosi ubrani nie w krótkie spodenki a w ciepłe kurtki! Prawdziwa jesień
Ostra na Słodkozmieniłam w trakcie pieczenia plany i użyłam standardowej wielkości prostokątnej blachy. ps. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, coś jak mokry piernik ale przełamany cytrusami. Każdy kto sprórbował robił wielkie oczy i mówił „WOW” Składniki: Ciasto: 1 dojrzałe avocado 500 g mąki 1 duży dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku
greenscarfPrzekąska z World Vegan na Moście Karola Zapraszamy na mały przewodnik po wegańskich knajpach w Pradze :) Wybór jest naprawdę duży, niektórych trzeba poszukać, inne od razu rzucają się w oczy. Oto nasze zwiedzone i posmakowane restauracje w Pradze w 2015 roku. Niedawno mieliśmy przyjemność spędzić w Pradze kilka dni. Rozpieszczała nas nie tylko piękna słoneczna pogoda (Maugo wybrała się
Bananowe Poleporcje, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie spłaszczając z jednej strony łezkę. Układamy na chlebie. W wąską część wkładamy ziarenka pieprzu - na nosek i oczy. Z plastrów rzodkiewki robimy uszy, a ze szczypiorku wąsiki i ogonek. Dookoła kanapki układami kiełki i pomidorki, można dodać także inne warzywa, które lubi dziecko
Kulinarne Inspiracjepomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy). Ciasto przechowujemy pod przykryciem w lodówce wyjmując
MyCookBook.plmieszam składniki, piekę szybki chlebek z dodatkiem reszty puree z dyni i rozgniecionych bananów, dorzucam też płatki orkiszowe- ostatnio moje ulubione, co by było treściwie rano, kiedy przetrę oczy i znowu nie będę dowierzała, że muszę już wstać. Przez noc chlebek studzi się na kratce. Dzwoni budzik, co rano to samo. Tym razem jednak godzinę wcześniej bo mam masę
Mango Papajaminut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier Na lukier należy przygotować: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę spirytusu i wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz
Trzeci talerzsię wszystko ustabilizuje, mój żołądek również przestanie przypominać o sobie w ten, raczej dokuczliwy, sposób. O czwartej trzydzieści, owinięta w ciepły, czerwony płaszcz, z czapką nasuniętą głęboko na oczy i szalem zakrywającym większość twarzy, spróbowałam przekonać Ptysię do wyjścia na dwór. Spojrzała na mnie jak na wariatkę, rozłożyła się zupełnie płasko na plecach i chrapnęła. Nie dałam jednak za wygraną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy… Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKwiesz ile satysfakcji dostarcza wyciągnięcie do kogoś ręki? Ile dla tej osoby znaczy ten gest? Czasami mam wrażenie, że zapominamy, że gramy w jednej drużynie. Raczej razi w oczy ciągła rywalizacja i to, że to właśnie "ja" muszę być najlepszy. A przy takim wyścigu bardzo szybko umyka czas, ten w którym właśnie żyjemy. Składniki: 500g owoców dzikiej róży 6 łyżek
Kuchnia Pani Wiosny