oczy - 2103 przepisów (strona:70/141)

Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 172

zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się do działania, chciałabym wszystko dopracować, jak najlepiej się da. Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...).  Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 192

Ciocię, która jest wirtuozem skrzypiec… Nie mylą Cię oczy, to naprawdę będzie o bakłażanach ;). Ukochany mojej Cioci, Maxim, również wirtuoz skrzypiec nota bene, pochodzi z Rumunii. I właśnie za jego sprawą w naszym domu zawitała absolutnie fenomenalna, godna artysty, PASTA Z BAKŁAŻANA najmniej fotogeniczna potrawa świata… Lecz jej brak fotogeniczności zupełnie nie idzie w parze ze smakiem

Patchwork
Mini Serniczki z Masłem Orzechowym i Czekoladą 170

Teraz bardzo  lubię, do dziś nie mam pojęcia jak on to zrobił. Kiedy zobaczyłam na Moje Wypieki   te serniczki, zawołałam syna, aby zerknął, a jak zerknął, to oczy mu się zaświeciły, a buzia rozpromieniła, zapytał tylko kiedy zrobię. Nie czekałam długo i zrobiłam. Bo u nas w domu tak już jest, że lubimy sobie wzajemnie sprawiać przyjemność. Kawa

Blondynka Gotuje
Garniec Magalie dla Dbam o zdrowie 190

blogu przepis na któryś z nich? Jeśli tak, dajcie znać, który z nich wybieracie. P/s. To dopiero początek niespodzianek, już wkrótce … Ech, sami zobaczycie i to dosłownie, na własne oczy! Niestety nie mogę jeszcze zdradzić szczegółów

Garniec Magalie
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 175

smakuje ten obiad. Dopytywał co to za sos, stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową na balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki

Blondynka Gotuje
Ptysiowe łabędzie różane 201

piłką. Z górnej części przeciętej również na połowę robimy skrzydła łabędzia. Na podstawę nakładamy masę bezową. Przy użyciu bardzo cienkiego pędzelka lub patyczka do szaszłyków malujemy rozpuszczoną czekoladą oczy i dziób łabędzia, następnie szyję wkładamy w masę bezową. Skrzydła wkładamy w masę tak, aby strona odcięta była przy podstawie. Gotowe łabędzie oprószamy cukrem pudrem. Ptysiowe łabędzie różane, to wypiek niewątpliwie

mojewypiekiinietylko
Kawa Magnifico Gusto Italiano 111

Powoli dziubię rozsypaną białą czekoladę... Mamie, do książki na dzień dobry, na przebudzenie podaję capuccino.  Prosto do łóżka. Wszak mamy leniwą sobotę. Chwilkę relaksu.Zapomnienia. Po kawie otwierają się oczy. Dostajemy energii. Nutella pobudza do działania, biała czekolada ładuje baterie... Budzą się dzieci, mówią, że pięknie pachnie. Tak...to prawda. To jedyny chyba, tolerowany przez wszystkich zapach. O każdej porze

Z Kuchni Do Kuchni
,,Krokodyl w kolorowych koreczkach” 324

talerzu. Wycięty wcześniej pasek wykorzystujemy na łapki krokodyla. Z jednej strony ogórka wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy

Podróż w kulinaria
,,Kolorowe leczo z parówkami” 125

świeżych kolorowych warzyw, starannie pokrojonych w niewielką równą kostkę z dodatkiem dobrej jakości parówek, kiełbasy oraz wędzonego boczku. Takie leczo kusi nas nie tylko swoim aromatem ale cieszy również oczy feerią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo to specjalność kuchni węgierskiej i danie które często serwowane jest na naszych polskich stołach. Składniki 1 średnia cukinia 1 kg parówek

Podróż w kulinaria
,,Jajeczne koguciki” 212

nacinamy wierzch. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na plasterki z których wycinamy kogutkowe grzebienie i dziubki. Do przygotowanych jajek wkładamy grzebienie i dziubki a z ziarenek robimy oczy. Gotowe koguciki układamy na talerzu wyłożonym sałatą i majonezem

Podróż w kulinaria
,,Wielkanocne króliczki’’ 150

dzielimy na około 10 części, formujemy małe kulki, następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przycinamy je czystymi nożyczkami, nadając kształt uszu. Wykałaczką robimy króliczkom wgłębienia imitujące oczy i nosek. Smarujemy każdego rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 15 minut tak by nabrały rumianych kolorów

Podróż w kulinaria
Winnica Lipowiec 153

Pasja Roztocza”. Sama dowiedziałam się o niej zaledwie rok temu, z artykułu, który znalazłam w Internecie. Ze swojej rodzinnej miejscowości mam do Lipowca tylko kilkanaście kilometrów. Postanowiłam na własne oczy przekonać się, w jakich warunkach można prowadzić polskie winnice. Po wcześniejszym umówieniu się na spotkanie, bez większych problemów trafiliśmy na teren agroturystyki „Polana”, którą Czytaj dalej... Artykuł Winnica Lipowiec pochodzi

Pasja Smaku
Restauracja Ale wino - Warszawa 213

marynowaną cebulką i to w hibiskusie! Dla nas to był duży plus - fajnie zmieniona klasyka! Coś innego, coś nowego! Następnie przyszedł czas na konkrety! Na tablicy rzucał się w oczy boczek ze świnki złotnickiej - cudowny produkt w pięknej oprawie! Nie skłamiemy jak powiemy, że od pierwszego kęsa nas zachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego

Plate of Joy
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi 189

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją. Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni. Polecam serdecznie. Gulasz

Moje Małe Czarowanie
Seromakowiec ze śliwkami 143

jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka

Nie tylko w kuchni