oczy - 2103 przepisów (strona:65/141)

„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja 189

okładka szczerzy się złoto i pomarańczowo. Pawlikowska pozostaje uśmiechnięta na tej samej, co wcześniej plaży. Wizualnie to jeden z tych tytułów, który na pewno rzuci się Wam w oczy w księgarni. Same przepisy opierają się w dużej mierze na kaszach i warzywach. Jakby autorka czytała mi w myślach, znaczna ich część to dania jednogarnkowe, gęste i sycące. Kuszą kolorowymi fotografiami

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z kurczakiem i granatem 478

bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne owoce i warzywa, odjąć coś, czego nie mamy w domu

Jak gotować i nie zwariować
Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą 155

tego owocowy... Tak podany domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą doskonale sprawdzi się również na przyjęciu. Cieszy nie tylko podniebienie, ale też i oczy :) A wykonacie go zaledwie w kilka chwil. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 500 ml mleka 2 1/2 łyżeczki dobrego płynnego miodu 1 łyżka masła pół laski wanilii 1/2 łyżeczki przyprawy rumowo

Słodkie okruszki
ORZECHOWE BAŁWANKI 134

szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki tak,by powstały oczy bałwanków.Resztę kulek ozdobić goździkowymi guzikami.Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki

Niespełnione zdolności kulinarne
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 186

wędrówka. Pełna zakrętów, trudna i niepowtarzalna. Każdego dnia towarzyszy nam nadzieja i wiara w to, że czeka na nas "coś", co zaprze nam dech w piersiach. Przed snem, zamykasz oczy i tworzysz marzenia, niejednokrotnie cele, które może w danym momencie są nie do osiągnięcia, albo potrzebują trochę więcej czasu, by się zrealizować. Czujesz, że być może za chwilę będą

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 122

Prosty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :)  Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana

Smakuje zdrowo
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 152

Wigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem

Mango Papaja
Reniferki - pierniczki 130

Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej.         Pierniczki przed dekoracją

Aga w kuchni
Babeczki piernikowe kakaowe z marcepanem i bakaliami renifery 208

połączą się składniki  Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej  strony dać biszkopcik przykleić z płatków uszka renifera z paluszków  zrobić rogi a lukrem oczy i przykleić nosek z m&m's z polewy zrobić  buśki i kropki na oczkach

W królestwie smaków Beaty
Warsztaty Świąteczne E.Wedel 136

drugiej mieliśmy skorzystać na warsztatach. Okazało się jednak, że przygotujemy coś zupełnie innego. Coś, co przerosło nasze wyobrażenia. Przynajmniej moje. Ale po kolei ;) Pierwsze, co rzucało się w oczy po wejściu do Akademii Kulinarnej Whirpoola (bo tam odbywały się warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha.  Żeby jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w oleju 142

kupować śledzie i rozpoznać, że są świeże. Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli

O kuchni z uczuciem
Muffinki pachnące cynamonem, z marchewką i płatkami owsianymi. 176

Składniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy lub oleju szklanka startej marchewki ** * Ja starłam na grubych oczkach, ale żeby marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni. Do mniejszej miski

Niebieski kubek z kawa
Kuchnia polska 007 147

plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie się kręci. - "Dajcie może coś polskiego!" - zdecydował James Bond, a kelner aż wytrzeszczył oczy z niedowierzania. - "Polskiego?..." - "Tak!" - "Ale my…" - zająknął się z wrażenia kelner. - "Przecież nie będę wiecznie czekał! I dwa razy Martini wstrząśnięte, nie zmieszane do popicia" - pieklił się Bond.   Miało być

Grunt to przepis!
Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! 211

zupie .. paskudna ;)  Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie, że smażona lub pieczona najlepsza. Zrobiłam i .. genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania