nalewka a - 1500 przepisów (strona:76/100)

Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 131

drzewka swoja rzodkiewkę.      Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując: przyjemnością powtórzyłabym menu, nawet z sumem :) Na zakończenie wizyta w kuchni i rozmowy z Szefem,  degustacja nalewek oraz  zwiedzanie mini winnicy oraz ogrodu z którego produkty mieliśmy okazję jeść przed chwilą. Bardzo dziękuję Cisowiance za wspaniały pełen wrażeń i doznań smakowych dzień

królestwo garów
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 209

cellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik ). Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób.  I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis

Garniec Magalie
Hyćka (czarny bez) z procentami 247

wiedzą nawet koło jak pysznego krzewu codziennie przechodzą. W każdym razie ja nie potrafię się oprzeć kwiatkom bzu i staram się je różnorako wykorzystywać. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować nalewkę z kwiatów bzu lub po poznańsku hyćki.  Ma piękny słoneczny kolor i jeszcze ciekawszy aromat. Zdecydowanie warto wypróbować;)   Składniki: około 30-35 baldachów kwiatów czarnego bzu (wielkości dłoni

Pyry na Gaz
Jagody 136

około pięciu tygodniach. Zawierają witaminę C, B, PP, kwasy organiczne, sole mineralne, cynk, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Można je spożywać na surowo lub wykorzystać na dżemy, soki, nalewki. Dzięki obecności glukokininy obniżają zawartość cukru we krwi, a dzięki antocyjanom poprawiają widzenie i leczą oczy. Odtruwają też nasz organizm z metali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki czernicy

Wiem co jem
Poziomki 134

tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń, potas oraz witaminy C, P i K. Można także przyrządzać z nich nalewki i konfitury. Smakują wyśmienicie z bitą śmietaną . Są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy ich moczyć w wodzie. Ja myję je na sicie, które zanurzam w naczyniu z wodą i delikatnie

Wiem co jem
Pijana tarta serowa 130

zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam

Wiem co jem
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 249

szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu

Domowa Cookierenka Agi
.749. dynia i maliny (i znowu kokos...) 145

sama o nie prosiłam, ale pamiętam jak mówiłam "no weź tak ze 2-3 kilo"... Cóż, w kuchni siedziałam do północy prawie i przetwory robiłam - dżemy, sok i jeszcze nalewkę planuję :3 A wykorzystałam tylko połowę zasobów. Z drugiej połowy część zamroziłam, a część wylądowała w dzisiejszym śniadaniu, ale jeszcze 3/4 wielkiego wiadra zostało... Nie żebym narzekała

breakfast of dreams
Zupa z kalafiorem romanesco 135

każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już wszystko czego potrzebuję na miodową nalewkę. Niedługo będę robił. Zapowiada się naprawdę nieźle. Jak wyjdzie tak jak ją sobie wyobrażam to uraczę was przepisem. A jeśli kogoś z was, drodzy czytelnicy, znam osobiście to możecie wpaść

Marder&Marder Manufacture
Automat do wypieku chleba marki Unold 187

Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy do chlebów i do automatu. Jak wspomniałem nie używam od dawna tej maszyny. Właściwie to służyła mi już teraz wyłącznie do wyrabiania ciasta. Podupadłem niestety

Marder&Marder Manufacture
Bigos z młodej kapusty 126

biorę to, co natura dla mnie ma. Latem czekam na owoce. Truskawki, maliny... W tym roku czekam bardziej niż zwykle, bo to jest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę

Marder&Marder Manufacture
"Noc Kupały" - poncz pokrzywowy z granatem, płatkami róży i nutą lubczyku 147

przepis na pojedynczy napój dla wybranka :) ) 1 torebka ziela pokrzywy w formie herbaty Posti pół łyżeczki suszonego lubczyku  syrop z płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana nalewka ) sok z granatu 100% 2 łodyżki świeżego lubczyku (jak rurki) kostki lodu ze świeżą miętą limonka do dekoracji Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą

Kuchenna Kontrrewolucya
Syrop z kwiatów czarnego bzu 149

okładów przy zapaleniu spojówek. Kwitnące krzaki czarnego bzu możemy teraz spotkać praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego

Smakowity Blog Kulinarny