nalewka a - 1500 przepisów (strona:82/100)

Makaron kokardki z dynią 193

pietruszki500 g makaronu kokardkisólSPOSÒB PRZYGOTOWANIADo garnka wlać oliwe z oliwek , dodać pora pokrojonego w drobne krążki, papryczke chili, nać pietruszki, dynie pokrojoną w kostkę i chwile podsmażyć. Dodać pół nalewki wody, sól i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czsie ugotować makaron kokardki w osolonej wodzie.Z ugotowanej dyni wyjąć papryczke chili a nastepnie zmiksować całość mikserem

zielonacukinka
Pierś drobiowa super ekspresowa 314

oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć  na niej filety drobiowe. Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć  z drugiej strony.   Dodać nalewkę wody sól do smaku i dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez okolo 5 minut.SMACZNEGO

zielonacukinka
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 219

idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.Marynata do mięsa:100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki owocowej:6 łyżek syropu z kwiatów

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 216

powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek

SzczyptaSmaQ
Anielski tort. 1687

śmietany i wiśni. Niebiański wygląd ;) Składniki:5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone1000 ml śmietany kremówkiWiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanejsok z cytryny do smaku4 łyżki cukrułyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowo - malinowy 300

kremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki)    kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 256

czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej200 g malin200 g borówek4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy   coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)   kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na

Serce zamknięte w formie pyszności
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 186

                                                   

W kuchennym oknie Ewy
LIKIER A'LA MALIBU. 1590

licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi podczas wspólnych spotkań, nie tylko przy stole

W kuchni Karmel-itki
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 196

Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach.  Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci. Smażone na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3. A to co zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej.   Składniki: szklanka

Malinowe Pocałunki
Gruszki w syropie waniliowym 171

dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:)źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 223

ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy. /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Wiśnie z kokosem 244

Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut.     wg. "Moje gotowanie-Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 202

garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Jesień na Roztoczu 199

poszukiwaniu darów jesieni: tarniny, głogu i owoców dzikiej róży. Po drodze cisza, spokój, piękne widoki i dużo słońca. Zebrane owoce po odpowiedniej obróbce będę mogła wykorzystać do przygotowania jesiennej nalewki.  Prawda, że pięknie

Pasja Smaku