Ratafia czyli nalewka tutti frutti 244Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy. SKŁADNIKI: 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody
Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 218trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie
Pyry na Gaz
Tort węgierski 252łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda
Pyry na Gaz
Crema di limoncello 234Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać. Składniki: 8 dużych cytryn 250ml spirytusu 250ml wódki 500ml mleka 600g cukru 400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego Wykonanie: Cytryny obieramy cieniutko obieraczką
Pyry na Gaz
Włoskie limoncello 252ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem. Po 48h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy do przegryzienia. Smakuje znakomicie już po tygodniu
Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 505trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie
Pyry na Gaz
Nalewka babuni z Rokitnika 212ciemne miejsce na 4 miesiące . Po odstaniu zlewam powstały płyn. Gotujemy syrop, który po ugotowaniu studzimy, następnie łączymy ze zlanym płynem. Odstawiam na 2 miesiące . Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji. Smacznego
kgwjanczewo
Czekoladowe pijane aniołki z serduszkami 209dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza Składniki na 25 czekoladek: 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem) Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa i do niej wrzucamy czekoladę. Wodę
IMPRESJA SMAKU
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 185kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami."Składniki :100 g czekolady gorzkiejskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżeczka zmielonych goździków1 łyżeczka proszku do pieczenia30
Słodkie Przyjemności
NOWY ROK, NOWE PLANY 254mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć na języku niesamowitych potraw, smaków, poczuć niezwykłe aromaty;- rozpocząć produkcję swoich domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia
W kuchni Karmel-itki
Nalewka świąteczna finał 206cóż wszystko kiedyś ma swój kres, tak też stało się z nalewką, której degustacja nastąpiła na święta. wyszła doskonała w smaku i aromacie. Zapach bakalii pomarańczy , cynamonu dopełnił wszystkiego. Na kolejne święta na pewno będzie taka sama. Tutaj przepisSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Syrop miętowy 302Widzę w statystykach, że obecnie to przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny
Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 384truskawkowyKompot winogronowy Owoce w zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki w cukrzeGruszki w słodkiej zalewieCzarne porzeczki w cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 570blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013. Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry wody3 szklanki octu
Kuchnia domowa Ani
Jabłka do szarlotki na zimę 236Takie jabłka wystarczy przed użyciem doprawić cukrem i cynamonem. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki nr 6/2013. Robiłam je z zeszłym roku i świetnie się sprawdziły.Składniki:dowolna ilość jabłekcukierSposób przygotowania:1. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku.2. Owoce wkładamy do słoików. Na wierzch wsypujemy trochę cukru (ilość zależy
Kuchnia domowa Ani