nalewka a - 1500 przepisów (strona:71/100)

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI 250

owocami.  Nie tak dawno piekłam  mocno czekoladowe ciasto z czereśniami , a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z  tego bloga . Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście.  Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą. Składniki: (u mnie foremka

Walijskie Pichcenie
Powidła węgierkowe 189

Sezon śliwkowy w pełni. Od suszenia, przez nalewki, do powideł mam już śliwek powyżej uszu... Wśród pomysłów na wykorzystanie tych owoców są właśnie domowe powidła. Pracy przy nich sporo, bo od mieszania szybko zrobią nam się odciski, ale smak jest tego wart. śliwki węgierki odrobina wody ew. cukier (ja nie dodaję) dużo cierpliwości i najlepiej garnek z grubym dnem Śliwki

Kuchenna Kontrrewolucya
Syrop miętowy 181

silniej ją zetnę tym silniej i szybciej ona rośnie:) Przez całe lato lądowała w dzbanku z wodą i lodem i świetnie gasiła pragnienie całej rodziny. Nasuszyłam już cały woreczek, nalewki zrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka

na moim stole...
Przedsmak roku akademickiego czyli pijane muffiny 185

pieczenia b)mokre 1jajko 1 niepełna szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju łycha rumu(można użyć olejku o aromacie rumowym,ale prawdziwy student użyje rumu) c) inne wisienki z nalewki cukier puder drewniany długi patyczek WYKONANIE (zacnie skomplikowane)+ garść porad Najpierw nastawić piekarnik na 180stopni. ( I upewnić się,że ma się wszystkie składniki/kogoś kto popatatajta* po składniki.)   Mokre

Fiolka w kuchni
Drink Wa-Hoo-Wa 208

curacao około 100 ml soku z cytryny następnie wszystko razem mieszamy gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Artykuł Drink Wa-Hoo-Wa pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu 159

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego, złożonego aromatu. Możecie połączyć przyjemne z pożytecznym. Wybierzcie się z rodzina na spacer

Pyry na Gaz
Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem. 242

Siedząc wczoraj i popijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 158

kolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy okazji idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga

Mango Papaja
Nalewka z pokrzywy - dobra w walce z anemią. 139

filmie poniżej znajdziesz nalewkę z młodych pokrzyw. Jest ona dobra zwłaszcza dla osób chorych na anemię. Tutaj dowiesz się więcej o tej chorobie anemia . Zapraszam na film.                           Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z mirabelek 123

Dzień dobry! Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o wiele przyjemniejsza :-). Dzisiaj mam dla Was jeden z ostatnich przepisów na konfitury. Mirabelki - małe śliweczki, które niestety nie są doceniane. Nie kupimy ich na targach (w Krakowie nie widziałam niestety), musimy je zebrać samodzielnie

Pora coś zjeść
Pleśniak z wiśniami 178

ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie pozostałe po zrobieniu nalewki, wtedy najlepiej wysmażyć je na patelni przez kilkanaście minut by straciły posmak alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki cukru pudru cukier puder do posypania  Z mąki, cukru pudru, masła, proszku

Mango Papaja
Warsztaty wyrobu cydru 206

Warsztaty wyrobu cydru odbyły się 4 września w Caffe Trybunalska w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Poprowadził je specjalista od nalewek Hieronim Błażejak, który od kilku lat przygotowuje także cydr, a właściwie jabłecznik, bo taką nazwę woli stosować. Jeśli opierać swoją wiedzę jedynie na programie EFS na warsztaty powinien móc wejść każdy, jednak podobnie jak na warsztaty nalewkowe były

Pasja Smaku
Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną 170

przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli widzimy, że cukier się rozpuści, możemy dodać go więcej. Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki  ). Zagotowujemy i chwilę gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Drink Tequila Sunrise 211

wypełnionej lodem nalej 50 ml tequili około 150 ml soku pomarańczowego oraz 25 ml grenadiny Przepis Wideo: Artykuł Drink Tequila Sunrise pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
2. numer Magazynu Aromat 170

zachęcam też do czytania i szerzenia informacji dalej! W jesiennym numerze naszego kwartalnika znajdziecie: pomysły na kanapki przepisy z warzywami strączkowymi pomysły na Halloween artykuł i przepisy na jesienne nalewki (jeden z nich jest mój) moją recenzję Czytaj dalej... Artykuł 2. numer Magazynu Aromat pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku