czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50(...)miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą
Świat Ciastababeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym(...)dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. W międzyczasie formę na muffinki wykładamy kawałkami aluminiowej folii lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe papilotki, ale ja wolałam nie mieć na brzegach czekoladowych "kotletów" małych rowków po papierkach. Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy
Ciastkozercybabeczki nadziane suszoną żurawiną i czekoladą, do kawki idealne SKŁADNIKI 1 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, 4 łyżki
słodki bratekOj mam słabość ostatnio nie tylko do słodyczy, ale i do przepisów Kingi Paruzel - kolejne cudo od niej. ¾ szklanki cukru brązowego ⅔ szklanki oleju
Humanistka w kuchniTaka mała modyfikacja przepisu na Muffinki z bananami . Tym razem padło na mrożone maliny. Oddaje po raz kolejny ukłon autorce bloga GRUNT TO PRZEPIS !
Piekielna Kuchnia PatiMUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki: (na 24 sztuki) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa: 2 białka 100 g truskawek(...)cukru 2 łyżki wody kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Truskawki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie padło tym razem na muffinki :) Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak nieznacznie go zmodyfikowałam:) Porcja na 12 muffinek Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli szklanka cukru (niepełna) 3/4 szklanki oleju 1 duże jajko 1 szklanka startej na oczkach cukinii(...)drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc ja dolałam trochę mleka (1/4 szklanki). Muffinki dodaję do akcji
My simple kitchenprzepada (to ja:)) muffinki te okazały się smaczne i kuszące, zresztą nie tylko dla mnie:) I szczerze napiszę, że bardzo mi smakowały. Składniki na 12 muffinek: 250 g mąki; 5 łyżek cukru pudru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; 6 łyżek (160g) masła orzechowego (typu "crunchy"); 60 g masła (roztopionego); 1 duże jajko (roztrzepane(...)struktury kruszonki. Do mleka wlać roztopione masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Połączyć ze sobą zawartość dwóch naczyń (składniki suche i mokre), na koniec dodać pokrojone Snikersy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Nałożyć do nich ciasta. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 o C. Przed wyjęciem z formy muffinki należy ostudzić. Uwagi: od siebie dodałam do ciasta oprócz
In my kitchenMuffinki - uzależnieniem się nie stały, ale spodobało mi się ich pieczenie - szybkie i efekt końcowy - smaczny. A co jeszcze jest w nich fajnego? A no to, że nie trzeba ich dzielić i kroić. Więc jeśli mamy mieć gości jest to fajna alternatywa zamiast ciasta do kawy. Kilka minut na wymieszanie składników, w tym czasie już się rozgrzewa piekarnik, potem(...)Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki suche. W osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia
Kolorowy Przepisowniknieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (80 bądź(...)kakaa) 200g świeżych bądź mrożonych malin Zgodnie z muffinkową sztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej wrzucamy składniki mokre (jogurt, jajka i przestudzone masło) plus jeszcze ziarenka z połowy laski wanilii i dokładnie je mieszamy, najlepiej przy pomocy miotełki, ale łyżka też da radę. Następnie do mokrych wsypujemy suche i szybko
Przepysznik - BLW i nie tylkoZapowiadane już kiedyś na Fb, doczekały się w końcu publikacji ;) Czekoladowe, mięciutkie i o niebanalnym kształcie dzięki bezowej, zielonej choince. Ubrane w kolorowe perełki i
Kuchnia w czekoladzieRobi się je błyskawicznie i ze składników które zazwyczaj mamy w domu. Przepis ten przywiozłam z USA-naprawdę polecam MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 225g-mąki pszennej 150g-cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 jajko 120 ml oleju 120 ml jogurtu naturalnego cukier waniliowy 2 bardzo dojrzałe banany-(nawet z brązową skórką-bo wtedy
Swojskie jedzonkowyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego
More food, love and dreamskolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/i-znowu-zrobio-sie-sodko-ale-ja-sodkie.htmlPostanowiłam ją wykorzystać do muffinek. MUFFINKI Z CHAŁWĄ SKŁADNIKI: 1/14 skl. mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miękkiego masła 1/2 szkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone
kolorowotorcikowo