łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości 3/4 foremki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 20 min. Przygotowanie bitej
pink envelopeKolejna odsłona muffinek :) Tym razem duuuuużo czekolady :) Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, krem czekoladowy, polewa czekoladowa. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej(...)oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego. Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy
paapilotkaabardzo aromatyczna, doskonale komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką Składniki na 12 babeczek 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego cukru pół(...)sodę.Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni
Mania Gotowaniasól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka. muffinki z jagodami i białą czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyJuż kiedyś dodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki(...)drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około
Szefowa kuchniCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) babeczki 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)proszek do pieczenia wymieszać razem. W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W oddzielnej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, dodać rozpuszczone masło, mleko i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami/papierem dopieczenia i napełniać masą do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec
pink envelopełyżeczki cynamonu 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka stewi Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białka z jajka mieszamy białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do masy wykładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)likierem (najlepiej odstawić je tak na kilka godzin). 2. Jajko, olej, jogurt i likier dokładnie roztrzepać lub zmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?Pyszne muffinki zrobione dzisiaj po południu. Z jesiennym akcentem w postaci marchewki i orzechów ze zdrowymi dodatkami jak mąka owsiana i otręby. Doprawione aromatycznym cynamonem. Ktoś się skusi? Gorąco polecam :) Składniki na 12 sztuk 1 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 - 3/4 szklanki brązowego cukru (w zależności kto jak słodkie preferuje) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, otręby i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, kefir oraz olej. Mokre składniki wlewamy do tych suchych i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy garść orzechów oraz marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na muffinki wyłożonej uprzednio papilotkami. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi orzechami oraz otrębami. Muffinki pieczemy około 35-40 minut
My simple kitchendodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnej misce roztrzepać jajko, dolać syrop klonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę (fot.1). Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2). Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC
Świat Ciastaciasto?Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało!Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra.Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:( na ok.15 szt )- jajko – 2 duże szt.- cukier – ok. 2/3 szklanki- mąka pszenna – 1 szklanka- woda(...)ok.200 ml- olej – 200 ml - kakao – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa – 200 ml- kokos – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.Do foremek
Ostra na Słodkopokrojone w kosteczkę jabłka oraz siekane migdały. Po 25 minutach w kuchni na stole stały obłędnie pachnące muffinki :) Szybko i bez użycia miksera, i o to chodziło :D Muffinki cudnie rosną i mogą stanowić pyszne drugie śniadanie do pracy lub dla Dzieci do szkoły. Wychodzą mięciutkie, wilgotne, pięknie pachną cynamonem. Proponuję Wam jednak znacznie ograniczyć dodatek cukru, bo według(...)mąkę, pozostały cynamon, proszek i cukier. W drugiej misce wymieszaj (najlepiej trzepaczką) mokre składniki: miód, olej, jogurt i jajka. Połącz mokre i suche składniki, krótko zamieszaj i dodaj jabłka i pozostałe siekane migdały. Wymieszaj całość. Masę przełóż do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piecz muffinki około 20-23 minuty do zezłocenia się wierzchu i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij
Słodko-Słony Świat Ilonytrafiony pomysł.Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić !A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew i jabłko na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie łyżką lub w rękach sok ! Składniki ( na 12 szt.):300 g "wiórek" pozostałych po odciśnięciu soku ( w tym około 200g z marchwi, 100 g z jabłek )200 g cukru2 jajka całe210(...)drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami.Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy.Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy.Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem.Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowosodę. W drugiej rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników sypkich wlewamy składniki płynne i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w blaszce. Wlewamy 2/3 objętości. Pieczmy 20 min w 170 stopniach. Do cukru pudru dodajemy dwie łyżeczki soku pomarańczowego (świeży lub z kartonu) i mieszamy. Dekorujemy muffinki lurem i układamy kandyzowane skórki
Aga w kuchniPrzepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.składniki:400 g dyni250 g cukru300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa2 garście orzechów włoskich175 ml oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu4 jajka1 laska wanilii2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudruskórka otarta z 1/2 cytryny6(...)tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed
Monia miesza i gotuje