 muffiny z borówkami 175
muffiny z borówkami 175składniki: 265 g mąki orkiszowej 160 cukru 2 jajka 200 ml mleka 120 ml masła (roztopionego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzenia Filo serniczki z owocami 234
Filo serniczki z owocami 234Urocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo
Smakołyki Asi 40 śniadań na ciepło 1948
40 śniadań na ciepło 1948kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia
Moja smaczna kuchnia Muffinki maślano-miodowe 182
Muffinki maślano-miodowe 182powstał ten, dla mnie przynajmniej, cudowny wypiek. W sam raz do delektowania się przy kubku gorącego mleka. MUFFINKI MAŚLANO-MIODOWE Składniki: - 100 gram cukru - 5 łyżek miodu - 250 gram mąki - 125 gram masła - 180 mililitrów mleka - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i łączymy z miodem, mlekiem i jajkiem. W drugim pojemniku umieszczamy produkty sypkie: cukier
Życie zamknięte w smaku Muffiny orzechowe (orzechy włoskie) 224
Muffiny orzechowe (orzechy włoskie) 224Oglądam "500 dni miłości" i jem pomelo. Palę kadzidełka o zapachu "opium", żeby zabić zapach smażenia. No i są muffinki. MUFFINY ORZECHOWE Składniki: - 110 gram cukru - 120 gram mielonych orzechów - 1 szklanka mleka - 225 gram mąki - 100 gram masła - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego Przygotowanie: W jednej misce mieszamy produkty sypkie: cukry, orzechy, mąkę
Życie zamknięte w smaku Cupcekes wielkanocne - wanilia z kremem waniliowym 221
Cupcekes wielkanocne - wanilia z kremem waniliowym 221Babeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii
Humanistka w kuchni Babka cytrynowa 201
Babka cytrynowa 201To jeden z ostatnich przepisów ze starych czasów, kiedy nie planowałam jeszcze bloga...mała świąteczna retrospekcja 6 całych jajek 1 szklanka cukru kostka margaryny 1
Humanistka w kuchni Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną 248
Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną 248Muffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść pokrojonych orzechów laskowych garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: Forma do muffinek Wykonanie: Masło, mleko kakao(...)cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować
IMPRESJA SMAKU Mini serniczki Oreo 384
Mini serniczki Oreo 384czekolady, kilka łyżek śmietany kremówki W małej miseczce mieszam cukier waniliowy ze zwykłym i mąką ziemniaczaną. Ser miksujemy z jajkami (można też wymieszać ręcznie) i aromatem pomarańczowym. Do masy serowej dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasteczka Oreo przepoławiamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i wkładamy ciasteczka suchą stroną do spodu. Masę serową przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Ciastkozercy 1543. Mufinki z miodem i orzechami 264
1543. Mufinki z miodem i orzechami 264wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy
Moje domowe kucharzenie Muffinki z rabarbarem i kruszonką 261
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 261Sezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa
Ala piecze i gotuje Muffinki Nutelkowe nadziewane Snickersami 239
Muffinki Nutelkowe nadziewane Snickersami 239Składniki: 250g mąki tortowej 130g cukru trzcinowego Demerara 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek Nutelli 60g stopionego masła 1 jajko duże
Kocham Czekoladę Muffinki z marcepanem i migdałami 212
Muffinki z marcepanem i migdałami 212Witajcie w ten jakże piękny Świątecznie - Wiosenny Dzień:) Jadąc dziś po Wielkopolsce rozmyślałam o kilku obrzędach wielkanocnych , które z upodobaniem kultywowali moi dziadkowie. Zaczynało się
Kuchnia smaków KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 214
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 214ąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około
Słodko-Słony Świat Ilony Zimowe muffinki korzenne 197
Zimowe muffinki korzenne 197pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki
Ze smakiem i z pasją Czekoladowe muffinki z wiśniami 182
Czekoladowe muffinki z wiśniami 182połączeniu z ciastem czekoladowym, tracą swą kwaskowatość. Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki (na 18 tradycyjnych, małych muffinek): 250 g mąki pszennej 25 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 50 g czekolady mlecznej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g oleju 200 ml mleka 250 g wiśni Wykonanie(...)większej miski wkładamy wszystkie produkty mokre: jajka, olej, mleko, wydrylowane wiśnie, razem z sokiem, który z nich wyciekł. Produkty mokre roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do wymieszania się składników. Produkty suche przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Smak mojego domu MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 174
MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 174się za Waszą miłość odwdzięczyć. Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :) Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej(...)garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałach Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 182
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 182Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika, o co chodzi? Włożyłam po wielkiej truskawie do każdej muffinki, ale po upieczeniu jak widać na jednym ze zdjęć, truskawka puściła sok i się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła(...)misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu
Blondynka Gotuje Muffinki z budyniem, malinami i jeżynami 288
Muffinki z budyniem, malinami i jeżynami 288Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinek: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 250 ml mleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej(...)jeżynę. Ponownie wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
My Culinary Art Muffinki z porzeczkami 233
Muffinki z porzeczkami 233Dzisiaj miałam dzień wolny od pracy więc się wzięłam za pieczenie. Obiecałam mamie, że upiekę coś na jutrzejszą uroczystość. Wybór padł najpierw na muffinki. Piekłam je po raz pierwszy w życiu. Najpierw poczytałam sobie na temat muffinek, zebrałam kilka przepisów, i tak naprawdę utworzyłam swój własny przepis. Musiałam się trzymać jedynie zasad: płynne do płynnego, suche, z suchym(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone porzeczki i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam
Na słodko lub wytrawnie Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 264
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 264nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały jak zaraz po upieczeniu. Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ewentualnie skrobią ziemniaczaną zwykłą mąką) 1/3 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych(...)przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy.Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy
Mania Gotowania Muffinki cytrusowe 248
Muffinki cytrusowe 248Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w
Trzeci talerz