szklanki gorącej kawy. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Wbić jajka, dodać maślankę i cukier, zmiksować. Wlać olej, dodać nasiona wanilii, zmiksować. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut
Z miłości do słodkościcukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu- jednak to ciasto cukiniowe w tej chwili jest moim Nunber 1 ! Zapraszam do wypróbowania!Ciasto cukinioweSkładniki na 2 chlebki: (wszystkie w temperaturze pokojowej(...)jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek i dopiero zetrzeć.2. Mąkę pszenną i sodę przesiać i odstawić.3. Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać startą cukinię (nie odciskałam jej, ponieważ ścierałam ja chwilkę przed dodanie…) i roztopione masło i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawy i delikatnie wymieszać
UgotujmyTo.plaromatyczne muffinki piernikowe z delikatnym akcentem pomarańczowym. W sam raz na Święta ale i bez okazji :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 jajko starta(...)piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachproste, bardzo efektowne, szybko się przyrządza, a goście na pewno będą zachwyceni ;) Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy ;) Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka
Czerwona PorzeczkaDziś zapraszam Was na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem. Piekę je zawsze wraz z moją kochaną córeczką. Ileż jest przy tym radości Zachęcam Was do spróbowania
Słodkie okruszkiniedługo pogoda poprawi się na tyle, że wyjście z domu znów stanie się przyjemnością. Kakaowo-maślankowe muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki: (na 12-14 sztuk) 220 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kruszonka: 30 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze2 szklanki mąki krupczatki Młynomag 4 jajka 125 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru
Gotowanie jest łatweMuffinki jagodowo-kokosowe - pyszne połączenie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem
Na Ciasteczkowych Papierachkogo: dla fanów babeczek dla posiadających formę do muffinki gigantki (giant cupcake) dla chcących sprawić radość najmłodszym (i nie tylko) :) Składniki na ciasto: 375 g mąki 300 g cukru pudru 5 łyżek kakao 5 jajek 330 g oleju Kujawskiego 330 g mleka 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g
Mania Wypiekaniacudnej paście - o karmelowym posmaku - należy się lepsze traktowanie, więc umieściłam ją w muffinkach. Muffinki SKŁADNIKI (na 12 muffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200ml mleka 90ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku do ciast pasta daktylowa 2-3 łyżki
Zofianababeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM.(autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;)1 szklanka mąki1 szklanka otrąb1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka + 0,5 szklanki cukru2 jajka75g roztopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli300g rabarbaruRabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Zasypałam połowąszklanki cukru i odstawiłam.Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka,jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam
W kuchni Karmel-itkiproszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.commleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane.Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie
Słodkości i nie tylkoSkładniki na 8 muffinek:150 g mąki 70 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 8 łyżek wiórków kokosowych 2 jajka 120 g roztopionego masła 30 ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn Do posypania:wiórki kokosowe cukier puderSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche(...)mokre. Następnie wszystkie składniki połączyć razem. Wymieszać i napełnić wcześniej przygotowane papilotki (fot.2). Piec około 20 minut w 180ºC. Kiedy już będą rumiane, wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wiórkami kokosowymi w stosunku
Świat Ciastazazwyczaj przygotowujecie, jak zachce się Wam słodkiego? U mnie, często są to muffinki :) Wiem, że zdecydowanie zdrowsza była by miseczka pełna owoców, ale cóż zrobić - mam do nich słabość. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl(...)miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian - raz jasna raz ciemna). Gdy muffinki przestygną, udekorować je kremem
Kuchnia w opałach