nieco do popołudniowej kawy. Po domu roznosi się niebiański zapach pomarańczy, który uwielbiam. Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 180 g jogurtu naturalnego 150 g kajmaku 2 jajka 70 ml oleju 0,5 szklanki mleka Olejek pomarańczowy 1 pomarańcza Cukier puder Skórka pomarańczowa
VioletoweKucharzenieZastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne
MarciochaKucharzyjednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu rostrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego
Kulinarne Inspiracjejabłkami - pyszny i niepowtarzalny smak. Nawet zimową porą jabłka w muffinkach są pyszne... :) Muffinki owsiane z jabłkami Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 2 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka mały jogurt gęsty 1/2 szklanki oleju Przygotowanie: W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki
Lawendowe NieboEkspresowe muffinki z płatkami musli smakują wyjątkowo dobrze.Składniki:Suche:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 szklanki musliMokre:2 jajka1 szklanka mleka6
Kuchnia domowa AniJakoś mi w tym tygodniu brakuje weny. To chyba wina zbliżającej się jesieni - wieczorami muszę się opatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuffinki z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem na każdej imprezie..Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej
Ciastkozercybabeczki inspirowane widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekadraże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie)Polewa czekoladowaSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie
CiastkozercyOreo Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej czekoladę, rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy zmielony twaróg i budyń czekoladowy. Ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy kakao i przestudzoną czekolado-śmietanę. Ucieramy krótka chwilę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki dajemy ciasteczko Oreo. Zalewamy masą serową do 3/4 wysokości. Wkładamy
Made By Mom And Sonstrony (w oryginale z wiśniami). Poniżej przedstawiam przepis z moimi drobnymi modyfikacjami. Muffinki z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190oC Czas pieczenia: ok. 20 minut Składniki 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 3 łyżki śmietany łyżka ekstraktu śmietankowego 3 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli owoce
coolinarnastrefa.blogspot.comproszku (najlepiej firmy Mlekovita bo ma w 100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrugim miksujemy jajka i cukier, w ilości, która pozwoli nam uzyskać oczekiwany poziom słodyczy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo zawartość miski z mąką. Voila! Już prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Do silikonowych foremek nakładamy na przemian ciasto, łyżeczkę powideł i znowu ciasto. Tworzymy iglo, dla naszych przetworów. Pieczemy przez około 25-30 min, gdy muffinki popękają
Ania i Marcin gotująrazem w czekoladowej – mojej ulubionej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada”. 125 g margaryny 125 g cukru 150 g mąki pszennej 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 3 łyżeczki kakao w proszku pół kostki gorzkiej czekolady ozdoby na wierzch muffinek Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki(...)inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie uginać się przy dotykaniu. Gdy muffinki jeszcze nie wystygły możemy rozpuścić pozostałą część czekolady i rozsmarować ją po wierzchu babeczek. Dowolnie ozdobić
Humanistka w kuchniBabeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2
Humanistka w kuchnibabeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie(...)rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki. Przepis zgłoszony do konkursu
Kuchnia po mojemu