sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alexMuffiny jogurtowe z jagodami SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 270 mlśmietana zwykła - 270 mlcukier - 1 szkljajka - 3 sztmąka - 3 szklcukier waniliowy - 1 opakolej - 4,5 łyżkijagody - 1,5 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkicukier puder do posypania muffinekPRZYGOTOWANIE:Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier(...)ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut. Za pomocą patyczka należy sprawdzić czy muffiny już się upiekły, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że są upieczone. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusisztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz sposób na ich przygotowanie. Zapraszamy 45 min ok. 11 sztuk składniki: 1 jajko 130 g mąki pszennej 80 g cukry trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła orzechowego 2 garści orzeszków ziemnych(...)pieczenia, szczyptą soli, orzeszkami). W drugiej miksujemy olej, mleko, jajko i ekstrakt. Kolejny krok to połączenie zawartości obu naczyń. Przy włączonym mikserze wlewamy stopniowo zawartość miski nr 2 do naczynia z mąką. W trakcie mieszania dodajemy także 3 solidne łyżki masła orzechowego. Masą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym
Ania i Marcin gotująDziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;)Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady.Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę!Polecam! SKŁADNIKI:( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* cukier – 0,5 szkl* olej – 0,5 szkl* mleko – 0,5 szkl(...)miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami.Zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoMuffinki z truskawkami Składniki: 2 szk. mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki oleju 1 szk. mleka kilka dużych truskawek
Smaki NataliiMuffinki z czerwoną porzeczką Składniki: 2 szkl. mąki ¾ szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki oleju 1 szkl. mleka ½ szkl. czerwonych porzeczek
Smaki NataliiJeśli macie ochotę na pieczenie to polecam Wam takie małe słodkie co nieco. Zabrzmiało to jak cytat z książki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek
O kuchni z uczuciempanienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort
Domowa cukiernia Ewycukrem trzcinowym. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Zwijać w kształt ślimaka. Lekko spłaszczyć i przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Nie jest to konieczne, jednak bułeczki lepiej będą trzymały kształt. Wierzch bułeczek: roztrzepane jajko odrobina grubego cukru Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25 minut w 190 stopniach. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego! 1 bułeczka
Moja Galeria Smakuproszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z cukrem i szczyptą soli. W misce wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Kandyzowane daktyle oprószyć mąką, włożyć do środka muffinek po 1-2 sztuce. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury
Przepisy i porady kulinarnepogotuje. Odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski wbijamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy przestudzony budyń, masło oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wodę gazowaną. Wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, bądź do papilotek. Wierzch muffinek posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 C przez
Zainspirowana w kuchnijajko 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka masła orzechowego 50 g orzechów ziemnych 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Banany rozgniatamy widelcem na tzw. papkę. Mąkę mieszamy z cukrem, sodę oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się ze sobą połączą. Przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniatowarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju(...)suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika
My simple kitchenłyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Puree z dyni mieszamy z jajkiem, olejem oraz cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniaużyłam 400 ml mleka, aby był gęściejszy)- rozpuszczamy masło- mieszamy składniki suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników- nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia
Basia w kuchniDrzewa przybrały piękne, ciepłe barwy złota i czerwieni zachęcając do wyjścia z domu, taką jesień uwielbiam. Powietrze pachnie już inaczej, a mimo to cudownie było poleniuchować
Bon appetit mon amie