migdałowe - 1000 przepisów (strona:47/67)

Prażona kasza jaglana w granoli. I majowe burze 191

ranem. Granola z wiśniami, białą czekoladą i prażoną kaszą jaglaną Składniki: (na 2 l) 125 g kaszy jaglanej 125 ml wrzątku 300 g płatków owsianych 85 g słupków migdałowych 150 g miodu 2 łyżki oleju 100 g suszonych wiśni 100 g białej czekolady Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie przepłukać zimną wodą, odcedzić. Rozłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RabArbar Pod Chmurką 203

kostki masła 1 kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin  0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie:   masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy

Luźna Kuchnia
Szarlotka z migdałową kruszonką 288

większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.  Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać

Kuchnia w czekoladzie
Chatka z ptasim mleczkiem 210

zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej

mojewypiekiinietylko
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 238

korę wanilii i dodajemy do niego namoczoną kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 3 minuty, do zgęstnienia. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, polewamy musem truskawkowym i posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu ozdabiamy połówkami truskawek. Najlepiej smakuje na ciepło

Zawsze głodna!
Smoothie piernikowe z bananem. 128

się w zimowe klimaty, więc zanim nasze nadmorskie wichury przywieją nam wiosnę (czy co tam mają zamiar przywiać) spieszmy się z eksperymentami w korzennych smakach. Składniki: 200 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego) 1 piernik około 20 g (typu toruńskie serca, katarzynki...) 1 dojrzały banan podzielony na kawałki 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soku

zadanie-gotowanie
Babka gotowana 131

Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową  i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Pyszności Słodkości
RECENZJA - Koktajle. Klinika soku :) 132

temat przygotowania warzyw i owoców przed ich obróbką.  Jednym z moich ulubionych elementów w książce są przepisy na domowe mleka roślinne. Począwszy od tych standardowych jak: kokosowe, ryżowe, migdałowe a kończąc na jogurtach orzechowych, mlekach zbożowych jak gryczane, jaglane czy tych wykonanych z nasion sezamu i różnych pestek. Różnorodność ponad wszystko! O nudzie nie ma mowy! :) Przechodząc do głównego

Zdrowie na języku :P
Wegańskie brownie 2, Trash Eclair (Seinfeld) 173

Super szybkie ciasto (i pyszne!), akurat w sam raz na święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Qlinarnie i Qlinarnie
Kawa z amaretto 205

Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób: Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny pomarańczowo - imbirowe 161

polecam do kawy czy czystka, zielonej herbatki. W oryginale muffiny są z serem ricotta a ja dodałam serek homogenizowany naturalny bo nie miałam ricotty i nie posypałam muffinek płatkami migdałowymi, są zupełnie sauté. Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam! . Muffiny pomarańczowo - imbirowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Semla bułka maślana z bitą śmietaną 206

dodawać cukier po jednej łyżce. Piana powinna być puszysta i lśniąca. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Ubij śmietanę dodając cukier i kokosowy likier. Zetnij wierzch każdej bułeczki. Ułóż łyżkę migdałowego nadzienia na środku bułki. Napełnij rękaw cukierniczy, zakończony tylką, bitą śmietaną. Wyciśnij sporą porcję śmietany i przykryj odciętym uprzednio wierzchem. Posyp bułeczki cukrem pudrem. The post Semla bułka maślana

codojedzenia
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 160

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu, nie takiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek) Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes

Powiedz dietom nie
Ciasteczka trzyskładnikowe 156

mąki kostka margaryny      Wszystko należy zagnieść, włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, reszta to radosna twórczość własna. Ja tym razem do ciasta dodałam cukier migdałowy. Ciasteczka wycinałam radełkiem z chirurgiczną wręcz precyzją...    Całość smarowałam białkiem i posypywałam grubym cukrem do dekoracji wypieków, który nie topi się i nie zmienia barwy podczas pieczenia: Artystyczny

Wrzosowa Polana
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 187

szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić na nie posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać

Świat Domowej Kuchni