migdałowe - 1000 przepisów (strona:47/67)

KRÓLEWIEC Z MANNĄ 181

proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy

słodki bratek
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 254

kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 254

kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek

Szczęśliwa kuchnia
Strucla z makiem i bakaliami 189

łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku suchego 150 g cukru 150 g rodzynków 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 4 łyżki miodu sztucznego kilka kropel olejku migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku   Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol     Wykonanie: Do misy wsypuję przesianą mąkę

Różowa kuchnia
Ciasto makowo-orzechowe 186

Dodatkowo: 1 łyżka kakao Orzechy: 25 dkg orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej

Kuchnia u Bietki
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 175

prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki: • 1 główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte

To co kocham
DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI 146

jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej szczypta soli   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 3 łyżki masła 10 dag.rodzynek z żurawinami 5 dag.kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki  płatków migdałowych 3 łyżki cukru pudru kupiec 1/2 łyżeczki cynamonu   Glazura: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 słoik dżemu brzoskwiniowego własnej roboty   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru,dolewamy letnie mleko i dosypujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SŁODKOŚCI- KULA SŁODYCZY 146

ozdobne świąteczne pudełko będą świetnym prezentem Mikołajkowym czy Gwiazdkowym  *fot. Aga Luberadzka *fot. Aga Luberadzka W zestawie każdy znajdzie coś dla siebie:  *truflowe *pomaranczowe *chałwowe *piernikowe *cynamonowe *migdałowe *miodowe *makowe *waniliowe Pani Justyna przygotowuje tez piękne pierniki, które  aż żal zjadać, tak ślicznie się prezentują   W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy praktycznie wszystko mamy i sprawienie niespodzianki

Z Majeczką w kuchni
Rogale Świętomarcińskie 208

jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali     500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol  30 g świeżych drożdży

Różowa kuchnia
Szarlotka bakaliowa 226

mnie angina odpuściłam lody, a zjadłam ją ze smakiem przy filiżance gorącej herbaty.  Składniki na blaszkę 24x24cm: 400g mąki tortowej 200g masła 200g drobnego cukru kryształu 1 cukier migdałowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 średniej wielkości jabłek 100g orzechów włoskich 100g rodzynek sułtańskich 100g skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto czekoladowe z cukinią 122

ciasto: 85g roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego 3/4 szklanki cukru jajko 2 szklanki cukinii startej na tarce (ok. 250g) Składniki na polewę: 80ml śmietanki 30 lub 36% 80g dobrej gorzkiej czekolady (u mnie 90%) Wykonanie ciasta: Rozpuszczamy masło

Mania Wypiekania
Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej... 142

rumiano. Przełożyłam na tace wyścielona ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.       W sumie nie planowałam smażenia tych pączków, ale kiedy robiłam ostatnio pączki z płatkami migdałowymi , na opakowaniu mąki natknęłam się na przepis na pączki luksusowe. Tak więc kolejna inspiracja posłużyła mi żeby wysmażyć następne pączki. Zachęcam Was do zrobienia tych smacznych pączków i życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 168

bardzo smakowity. Sprawdźcie koniecznie. Składniki (2 keksówki bądź średnia tortownica): 20 dag kaszy jaglanej 1/2 l mleka 1 łyżka masła 4 jaja 10 dag cukru cukier waniliowy garść płatków migdałowych cukier waniliowy łyżeczka otartej skórki cytryny Przygotowanie: Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut

Kuchnia po mojemu
Truskawki, jabłko, mak i chia, czyli zdrowe śniadanie raz! 154

Składniki; garść truskawek pokrojonych 1 jabłko, pokrojone 1/2 łyżeczki nasion chia moczonych albo całą noc, albo 2-3 godziny w 1/3 szklanki mleka (u mnie krowiego, w przepisie mleka migdałowego) 1 łyżeczka maku Sposób przygotowania: No więc tak, mleka użyłam krowiego, do którego wsypałam nasiona chia. Jak już je miałam namoczone wlałam je razem z mlekiem na dno miseczki

Blondynka Gotuje
Lody wysokobiałkowe czekoladowo-orzechowe 125

subskrybowania mojego kanału na YouTube! Składniki: Banan – 1 średni Odżywka białkowa czekoladowa – 1 miarka Masło orzechowe – 25g Mleko roślinne – 100-125ml (u mnie migdałowe) Wykonanie: Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. Przelej zawartość blendera do pojemniczka i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny. Co jakiś czas możesz zamieszać widelcem

Blendman

Proponowane wyszukiwania