Budyń jaglano-czekoladowy z daktylami i pomarańczą Składniki: 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki kakao 10 łyżek soku z pomarańczy 6 łyżek mleka roślinnego (u nas mleko migdałowe) 6 suszonych daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dekorujemy plastrem pomarańczy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Autor: Córka
Moja Mama Gotujepierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi
Moja Mama Gotujemasła 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd). Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie, bo czasem
kruche babeczkisłodziwa szczypta soli nasionka z połowy laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii (ewentualnie cynamon, kardamon) garść mrożonych owoców płaska łyżeczka skrobii z tapioki/ziemniaczanej/kukurydzianej łyżka prażonych płatków migdałowych Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ksylitol, sól i przyprawy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie owoce wrzucamy do osobnego garnuszka, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy
Zawsze głodna!kremem jak w książce, mimo to wyszło smacznie. Florentynki bakaliowe. Składniki; pół szklanki rodzynków pół szklanki suszonych śliwek garść orzechów laskowych 4 suszone brzoskwinie garść suszonych daktyli garść płatków migdałowych pół szklanki suszonych moreli 15 dag masła 5 łyżek cukru kryształu 3 łyżki śmietany 36% Przygotowanie; Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mieszając
Radość kipiąca uśmiechem.jajka -> 3-4 łyżki mąki -> 1 miarka białka -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 serek homogenizowany -> ½ brzoskwini -> Jagody mrożone -> 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Mleko należy zblendować dokładnie ze szpinakiem. Zawartość wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dosypujemy białko i mieszamy na jednolitą masę, która wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przepis na przepyszny chlebek bezglutenowy o smaku czekoladowo- porzeczkowym! Składniki (na formę keksową o wymiarach 20 cm x 10 cm): 250 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (50 gram mąki migdałowej, 100 gram mąki jaglanej, 100 gram mąki owsianej lub gotowy miks mąk) 4 łyżki dżemu 100% z owoców czarny bez 6 łyżek oleju rzepakowego 2 jajka
Mango PapajaSkładniki 50-75 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów laskowych 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników) 200 g dobrej, mlecznej czekolady 2 duże łyżki miodu 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego 30 g masła spora szczypta dobrej, niezbyt drobnej soli (morskiej, himalajskiej etc) Przygotowanie Przygotujcie formę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia
OliveandThymeryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego) odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 szklanka mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko
Obiad gotowyinaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:) Składniki (na 2 porcje): 200ml wody 3 łyżki siemienia lnianego 1 dojrzały banan 1 kopiasta łyżeczka kakao do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty. Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować
Obiad gotowywięc niech zostanie. Składniki: szklanka ciepłego mleka (krowiego lub roślinnego) łyżeczka kurkumy łyżeczka miodu po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu czarnego opcjonalnie można dodać pół łyżeczki oleju migdałowego Jak przygotować złote mleko z kurkumą? Wszystkie składniki mieszamy w garnku, przelewamy przez sitko do szklanki i wypijamy ciepłe. Artykuł Złote mleko z kurkumą pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiatanecukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając
W mojej kuchnisię też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g masła 250 g miodu 1 szkl. migdałów (u mnie migdałowe słupki) 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 3 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Słupki migdałów siekamy na desce, do uzyskania pożądanej przez nas wielkości. Garść odkładamy
Smaki Na Talerzupolewy jedna z masłem a druga beza masła, obie równie smaczne i obie idealnie nadają się do tego piernika. Dodatkowo górę możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Polewa czekoladowa bez masła i mleka Polewa czekoladowa Piernik z polewą jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babica
Uwaga Babcia Gotuje