migdałowe - 1000 przepisów (strona:55/67)

Maślane naleśniki z twarożkiem cappuccino i konfiturami z czarnej porzeczki 274

docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników. Zwinięte naleśniki udekorować konfiturami i opcjonalnie kleksem śmietany ubitej bez dodatku cukru. Ja dodałam również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i melasę na osłodę :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka róża z migdałami 204

wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i  ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem...Można

Gosia gotuje
Mufinki mocno czekoladowe 136

łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru 150 g posiekanej czekolady 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę

Chocolate Muffin Blog
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 210

pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka tahini z mahlep 154

Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej przyprawy mahlep, która daje lekką goryczkę i migdałowy aromat, ale nie musicie jej dawać, w przepisie podam wam zamiennik. Potrzebujemy: 130 g drobnego cukru do wypieków 150 g masła (miękkie w temperaturze pokojowej) 7 dużych łyżek pasty tahini

ladykitchen
Cienkie naleśniki- najlepsze 301

mąki pszennej tortowej 40 g cukru  dwie szczypty soli 4 jajka 800 ml mleka 300 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego (użyłam z Gostynia) 9 g aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać aby nie zostały grudki. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylać jedną porcję ciasta (używam do tego chochli) i smażyć do czasu, aż pokażą się

Krakowskie smaki Ani
Miętowe pesto 179

pesto już pisałam na blogu, gdy robiłam pesto bazyliowo migdałowe . Tym razem głównym składnikiem będzie mięta, bo akurat tego smaku potrzebowałam do dania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku .         Składniki: - świeża

mojewypiekiinietylko
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 207

Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku

KUCHARNIA
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 169

taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:)  A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na:  Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik  RABARBAR NA CIEŚCIE FILO  1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo  3-4 łyżki stopionego

KUCHARNIA
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 190

łyżeczki mielonego kardamonu 2 jajka lekko ubite 700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g rodzynek (pominęłam, bo nie lubimy;) 30 g płatków migdałowych opcjonalnie do wieńca - cynamon, cukier do posypania i 2-3 łyżki masła  Do miski wlać mleko i dodać drożdże. Wymieszać. dodać sól, cukier, kardamon i 3/4 ilości jajek (resztę

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 158

czasie zmyć ciepłą wodą.  Po tym zabiegu skóra będzie gładsza, odżywiona i miękka. Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę. MIGDAŁOWO-MIODOWY PEELING DO TWARZY  ALMOND&HONEY FACE SCRUB 1 garść mielonych migdałów 1 garść soli morskiej 2 łyżki miodu Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Stosować według potrzeb. MIODOWO

KUCHARNIA
Szczęście to czas. Selerowe karmelki i kasza jaglana. Na dobry początek. 164

zawsze przy sobie. To na wypadek, gdyby naszła Was nagła ochota na coś pysznego.  200 g kaszy jaglanej szczypta soli kilka łyżek mleka (opcjonalnie) 0,25 szklanki płatków migdałowych 0,25 szklanki kandyzowanego selera 0,25 szklanki kandyzowanej pietruszki 0,25 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy garść jagód goji Kaszę prażymy na suchej patelni, potrząsając delikatnie

KUCHARNIA
Naleśniki zapiekane w soku pomarańczowym ( ...i słów kilka o rodzynkach Bakalland ) 126

mleka  50 g rodzynek -  u mnie rodzynki bursztynowe marki Bakalland  500 ml soku pomarańczowego  100 ml śmietanki 30%   laska wanilii  opcjonalnie płatki migdałowe  łyżka masła do wysmarowania formy Wykonanie: Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru i mlekiem ( ilość zależy od użytego twarogu ) na gładką, gęstą masę.Do masy serowej dodać rodzynki - wymieszać

kolorowotorcikowo
Sernik--- torta di formaggio 124

pyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową

w mojej kuchni
Zapiekana owocowa owsianka 139

powstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam truskawki, a wierzch posypałam cukrem pomarańczowym.) * z powodzeniem możemy zwiększyć ilość owoców ** zamiast miodu możemy wykorzystać cukier, cukier trzcinowy, syrop

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania