migdałowe - 1000 przepisów (strona:55/67)

Biscotti di Prato 164

migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.”    Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną

mojewypiekiinietylko
Makowiec 181

mąki .Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 397

suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej* 4 białka* 3/4 szklanki cukru* 3 łyżki miodu* 100 g rodzynek* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze* opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego Do posmarowania:* 1 jajko* 1 łyżka mlekaWykonanie:Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku

kolorowotorcikowo
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 491

wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy i zagotowuję. Drugą szklankę mleka miksuję z żółtkami i mąkami i dodaję do zagotowanego

UgotujmyTo.pl
Murzynek z malinami na oleju 402

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Jabłecznik bez pieczenia 3787

Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Makowiec z bezą 336

ostudzenia.Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Dodajemy do maku. Mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i bakalie. Gotową masę makową rozkładamy na przestudzonym spodzie.Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już

Poezja smaku
Pomarańczowiec 193

mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu

Praktyczna pl
Makaroniki z lemon curd 164

paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Do masy dodajemy żółtego barwnika i delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w szprycy lub rękawie

Food Square
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 165

tygodnia, i to tylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 204

curdu, oczywiście.Makaroniki miały wyjść bardziej fioletowe, ale mieszanie barwników nie do końca mi wyszło. Niemniej, wyglądają i smakują pierwszorzędnie - mają falbankę, gładką powierzchnię, są okropnie słodkie i mocno migdałowe; czyli takie, jak makaroniki być powinny. Do tego lekko kwaskowate przełożenie z jeżynowego curdu, które nie tylko świetnie uzupełnia i równoważy słodycz ciasteczek, ale też wygląda wręcz bajecznie.Jeśli macie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 194

gløgg, czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto rafaello na krakersach 447

lodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.Masło w kremie można zastąpić margaryną.Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Miękkie ciastka owsiane 242

składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.Szklanka = 250 mlRodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Ciastka

Gospodyni Miejska
Tort miodowy 225

manny100 g masła2 łyżki cukru łyżki cukru1 cukier waniliowyPolewa-około 3 łyżek margaryny-2 łyżki cukru-1 łyżka wody-3 łyzki kakao-Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja-garść zblenderowanych orzechów włoskichWykonanie:Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę

Z Kuchni Do Kuchni