Małe pulpeciki wieprzowe duszone w młodej kapuście z marchewką i cebulką, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa bułka (lub 2 skibki czerstwego chleba) + pół szklanki mleka przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda(...)kapusta 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę lub chleb oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość
Blog z ApetytemPora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę. Składniki (2 porcje) -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu -2 szkl. wody lub bulionu(...)mięsa z kurczaka -150 g mięsa z królika -150 g fasolki szparagowej -150 g serc karczochów -1 duży dojrzały pomidor -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki szafranu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta suszonego czosnku -sól -opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn Przygotowanie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto
Zielona Kuchniasamodzielne złożenie jej w domu jest nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy bo domowy, niż oryginał. Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonego mięsa wołowego Puszka krojonych pomidorów 1 duży bakłażan 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki suszonego tymianku Płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Sól i pieprz do smaku(...)mieszając, aż trochę się zarumieni – około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, cynamon, tymianek oraz słodką paprykę i przesmażamy, cały czas mieszając, przez minutę. Do tego dodajemy mięso, rozdrabniamy i smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać – około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy do mięsa puszkę pomidorów, opłukujemy puszkę po pomidorach około odrobiną wody – jakieś 1/3 puszki
Smaczna Stronaporcje *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, sos sojowy, miód, ocet winny i przyprawy ( po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki) *** *** Mięso zanurzamy w marynacie i odkładamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc *** *** Po tym czasie żeberka smażymy z dwóch stron na dużym ogniu, na mocno rumiany kolor *** *** Mięso(...)kawałki pomidory (u mnie czerwone i żółte) oraz czosnek *** *** Następnie dodajemy posiekane lub suszone zioła, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Warzywa zdejmujemy z patelni i układamy ponownie mięso. Całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy
Blog z ApetytemKula Smakula Całe drugie danie, ziemniaki, warzywa, mięso umieściłam w salaterce, zapiekłam i obiadek gotowy. Składniki: · 15 podłużnych plastrów boczku wędzonego · 4 duże ziemniaki · 1 filet z kurczaka · Papryka czerwona(...)boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry 4. Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy 5. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą 6. Następnie mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli 7. Następną warstwą
Kulinarna ChwilaOpis Szwedzkie klopsiki wegańskie: Szwedzkie klopsiki wegańskie to pyszna propozycja na obiad czy kolację dla osób, które nie jedzą mięsa. Ich smak jest nieziemski, według mnie niczym nie odstępują tym z mięsa. Polecam je wszystkim, przekonają się nawet miłośnicy mięsa. Chyba każdy z nas zna te małe słynne klopsiki, czy to z mięsa czy w wersji wegańskiej. Każdy(...)względu na wszystko musicie spróbować tych klopsików. Są obłędnie pyszne – leciutkie, pulchniutkie, w ogóle nie czuć, że są wegańskie. Uwierzcie mi, że podając je największemu miłośnikowi mięsa z całą pewnością nie znajdzie wielkiej różnicy. W tych również się zakocha. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Osoby nie znające kuchni wegańskiej również sobie z nimi poradzą. Polecamy Wam również nasze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneobiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki i poproście o zmielenie w sklepie, ja mielę mięso albo szatkuję sama w domu na sprzęcie, który mam. Składniki(...)opcjonalnie) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta do farszu (2-3 łyżki) i do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z karkówki z natką pietruszki? Mięso mielimy lub szatkujemy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok. łyżkę suszonego majeranku, wbijamy całe jajko, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfirmy Goplant, opisanych w krótki i konkretny sposób. To dania „zamiast kurczaka” i „zamiast wołowiny”. ZAMIENNIK TO SŁOWO KLUCZ Dyskusję o tym, czy to dobrze, że produkt roślinny przypomina mięso, pozostawiam innym. Skupiam się tu na zaletach tego rozwiązania, bo spora część klientów właśnie tak rozumie słowo „zamiennik”. Produkty Goplant idealnie pasuję do osób, które szukają ciekawych sposobów(...)jednocześnie zrobić krok w stronę roślinożerności. Kurczak i wołowina to przecież też ważne hasła w mięsnym świecie. Kurczak stał się podstawowym produktem dla osób zwiększających masę oraz głównym mięsem dzieci. W USA nawet nie jest uważany za mięso, bo Amerykanie często piszą „meat and chicken”. Z kolei wołowina to przykład jednego z produktów o największym śladzie węglowym, a więc ekologiczny
Fleksitarianizm.plKarkówka zapiekana z cebulą to świetny pomysł na obiad, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem upiec. SKŁADNIKI : 1,5 kg karkówki wieprzowej sól do smaku 1/2 szklanka ostrego ketchupu 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę. Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy. Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami, cebulę starajmy się dawać pod plastry mięsa. Naczynie zakrywamy
Kulinarne Fantazje Marioliwarzyw. Ja przedstawiam moją propozycję, ale tak naprawdę to taką zapiekankę można zawsze dowolnie modyfikować, dodając nasze ulubione składniki. Ja dodałam ostatnio np. pieczarki, które smażyłam wraz z mięsem, a zamiast papryki konserwowej świeżą: żółtą i pomarańczową. Podobnie jest z sosem majonezowo-ketchupowym. Możemy zrobić pikantną wersję dodając ostrej papryki lub czosnku. Możemy zrobić go więcej i przełożyć mi zapiekankę(...)smażenia 2 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki majonezu Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy dowolnie. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Majonez mieszamy z ketchupem. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros, obiema paprykami i smażymy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy
Walijskie PichcenieDania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru dania z mięsem, rybą oraz wegetariańskie. I prawie z każdego rodzaju makaronu - spaghetti, cannelloni, tagliatelle, kolanka, łazanki, muszle, a także z makaronu bezglutenowego z fasoli mung. Jest nawet przepis na danie z domowym makaronem(...)parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem bazyliowym, w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Wyjątkowo smaczne danie. Czytaj dalej >> 12) Pizza makaronowa spaghetti Pizza na spodzie makaronowym
Kuchnia MagdaLenyDania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru dania z mięsem, rybą oraz wegetariańskie. I prawie z każdego rodzaju makaronu - spaghetti, cannelloni, tagliatelle, kolanka, łazanki, muszle, a także z makaronu bezglutenowego z fasoli mung. Jest nawet przepis na danie z domowym makaronem(...)parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym sosem bazyliowym, w towarzystwie makaronu typu spaghetti. Wyjątkowo smaczne danie. Czytaj dalej >> 12) Pizza makaronowa spaghetti Pizza na spodzie makaronowym
Kuchnia MagdaLenyporowym ze śmietanką 0 od 0 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 230 kcal Kawałki mięsa indyka w delikatnym sosie porowym ze śmietanką. Zaserwowane z ryżem połączonym z zielonym groszkiem. Pomysł na przepyszny szybki obiad. Składniki: 300 g fileta z indyka 2 pory 1 cebula(...)indyka kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zasypujemy solą, mielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami oraz zlewamy porcją oleju. Pozostawiamy w marynacie na 30 minut, by mięso nasiąknęło aromatem przypraw. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Ugotowany ryż mieszamy z odsączonym zielonym groszkiem z puszki. Nakładamy porcje ryżu do filiżanki, lekko ubijając powierzchnię. Następnie obracając
ProstePesto.plcukinia kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego patyczki do szaszłyków *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Cukinie myjemy i tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej(...)zrobić za pomocą obieraczki do warzyw *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plasterki cukinii *** *** Na cukinii układamy plasterki boczku wędzonego *** *** Następnie układamy w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3 krążki na każdy patyczek *** *** Szaszłyki układamy na specjalnej tacce do grillowania
Blog z Apetytem