mięso - 63110 przepisów (strona:370/4208)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 108

kawałek pora (można użyć innych warzyw w zależności, od tego co mamy w domu). Wszystkie składniki przed ułożeniem zapiekanki w naczyniu żaroodpornym są wcześniej ugotowane (ziemniaki) i podsmażone (mięso oraz pozostałe warzywa). W związku z powyższym, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem nie wymaga długiego pieczenia w piekarniku. Większość tego typu dań zapieka się pod sosem beszamelowym, natomiast zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(...)łyżeczki gałki muszkatałowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski. Włożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka

Danka Pichci
Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad 88

votes) Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad Kluski śląskie to pozycja która nigdy się nie nudzi. Bardzo proste do zrobienia z tanich składników, idealnie pasują do mięs w sosach lub gulaszy. Jeśli nie wyjdą Ci idealne w kształcie, to nie problem, ważne żeby były delikatne i mięciutkie Dzisiejsza wersja jest z gulaszem piwnym. Sam gulasz też nie wymaga(...)smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. składniki: kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków niepełna szklanka skrobi-mąki ziemniaczanej 1 średnie jajko pół płaskiej łyżeczki soli gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1 ciemne, słodkie piwo (300ml ) 1 szklanka bulionu ( możesz użyć z kostki jak nie masz innego) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów 151

ajvarem i masłem orzechowym to wyjątkowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Połączenie pełnoziarnistego makaronu z aromatycznym ajvarem… ZOBACZ PRZEPIS Wegańskie mini corn dogi PRZEPIS – przekąska bez mięsa Pomysł na przekąskę na ciepło, czyli mini corn dogi – przepis, który idealnie sprawdzi się na imprezę! Corn dogi zrobiłam… ZOBACZ PRZEPIS Wegański burger BBQ z szarpaną „wieprzowiną(...)żółtym w 20 minut! Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym to przepis na szybką przekąskę na ciepło. Idealnie sprawdzi się na kolację, a… ZOBACZ PRZEPIS GULASZ BEZ MIĘSA – GULASZ Z KOTLETÓW SOJOWYCH Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków! Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik. Bądź na bieżąco… ZOBACZ PRZEPIS Burgery

Via Gusto
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika – sposób na lekką i szybką kolację 101

jako kolacja. W jaki sposób przygotować szaszłyki z piekarnika z kurczakiem? Jaki rodzaj marynaty wybrać? Z czego zrobić szaszłyki z kurczaka z piekarnika? Podstawowa kwestia dotyczy doboru odpowiednich składników. Mięso z kurczaka jest powszechnie wykorzystywane w każdym polskim domu, jednak należy je zestawić z dodatkami, które podkreślą jego aromat. Świetnie w tym przypadku sprawdzą się owoce i warzywa. Szczególnie pierwsza(...)danie na kolację, ale również i „oczyścić” lodówkę z zalegających pojedynczych produktów. Alternatywą jest wykorzystanie grzybów. Szczególnie w sezonie jesiennym pieczarki lub prawdziwki będą świetnie komponować się z soczystością mięsa drobiowego. Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka Każdy rodzaj dania – zarówno tego obiadowego , jak i na kolację – wymaga odpowiedniej mieszanki przypraw. Szaszłyki z kurczaka powinny zatem odpowiednio wcześniej zostać zamarynowane

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 112

Zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem najlepiej jest przygotować ze składników dobrej jakości. Szczególnie warto zaopatrzyć się w pierś z kurczaka zagrodowego (hodowanego bez antybiotyków i karmionego paszami roślinnymi) – takie mięso jest o wiele smaczniejsze i zyskujesz gwarancję, że podczas podsmażania nie zmniejszy ono zbyt mocno swojej objętości. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g szpinaku baby 300 g makaronu(...)śmietany 30% 20 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku olej do smażenia (najlepiej dobrej jakości olej rzepakowy) sól i pieprz do smaku Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – przygotowanie Mięso umyj i osusz. Usuń chrząstki i żyłki, a następnie pokrój w kostkę. Tak rozdrobnioną pierś z kurczaka dopraw nieco solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj, przykryj i odstaw

Rozdomowiona
Pstrąg jak smażyć ? 93

ogromną popularność w kuchni dzięki swojemu delikatnemu smakowi i wszechstronnym możliwościom przyrządzenia. Pochodzi z różnych regionów świata, a każda odmiana ma swój unikalny charakter. Pstrąg cechuje się delikatnym, różowym mięsem, które doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami. Jego wartości odżywcze, takie jak bogactwo kwasów omega-3 oraz białka, sprawiają, że jest to doskonały wybór dla osób dbających(...)jest wygląd ryby – jej skóra powinna być lśniąca i gładka, a oczy klarowne i wypukłe. Zapach również jest ważny – świeży pstrąg nie będzie posiadał nieprzyjemnego zapachu, a mięso będzie jędrne i elastyczne w dotyku. Jeśli jesteś w sklepie rybnym, zapytaj sprzedawcę o pochodzenie i datę połowu ryby. Przygotowanie Pstrąga do Smażenia Przygotowanie pstrąga do smażenia to kluczowy krok

Podstawy Gotowania
Gotowanie w garnku bułgarskim 114

smak dania. Przygotowanie Naczynia i Składników Przed rozpoczęciem gotowania w garnku bułgarskim, warto namoczyć naczynie gliniane w wodzie przez około 15-30 minut. Składniki możemy przygotować poprzez krojenie warzyw, mięsa i przygotowywanie aromatycznych przypraw. Tradycyjne Dania w Garnku Bułgarskim Gyuvetch: To klasyczne danie bułgarskie przygotowywane z mięsa (często jagnięciny), warzyw, ryżu i przypraw. Gotowane w garnku, gyuvetch ma intensywny smak(...)aromat. Kavarma: Kavarma to potrawa z mięsa (najczęściej wieprzowego) duszonego z warzywami i przyprawami. Gotowana w garnku bułgarskim nabiera głębokiego smaku. Domatnik: To faszerowane pomidory, często z mięsem i ryżem, gotowane w garnku bułgarskim. Charakteryzuje się delikatnym smakiem pomidorów i aromatem ziół. Technika Gotowania w Garnku Bułgarskim Przygotowanie: Warstwowo układaj składniki, zaczynając od mięsa na dnie, następnie dodając warzywa

Podstawy Gotowania
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 113

różnych kultur, języków, religii i tradycji, a w konsekwencji powstanie ciekawej mozaiki kulinarnej. W większości krajów bałkańskich w potrawach znajdziesz takie produkty jak: pomidor, czerwona papryka, cebula, biały ser, mięso oraz kajmak. Na wschodzie zaznacza się wyraźniej wpływ Orientu, a na zachodzie kuchnia nawiązuje do środkowoeuropejskiego stylu. Na północy popularne są domowe produkty spożywcze, a na południu dominują kulinaria śródziemnomorskie(...)wszystkim owoce morza. Kuchnia bałkańska jest eklektyczna. Zachwyca różnorodnością i oryginalnością. Odwiedzając Bałkany, możesz liczyć na proste, sycące, a na dodatek smaczne dania, z których płynie aromat rozmaitych przypraw. Mięso spożywa się tutaj przede wszystkim w postaci grillowanej, pieczonej lub wędzonej. Ćevapi jest daniem mięsnym przypominającym nieco tradycyjny turecki kebab. Składa się z grillowanych lub pieczonych kotlecików z mielonego mięsa

Pasja Smaku
Jak gotować żurek ? 108

samodzielnie, co pozwoli na większą kontrolę nad smakiem zupy. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy mąki żytniej, wody oraz specjalnej fermentacji, która pozwoli na powstanie charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie potrzebujemy mięsa, tradycyjnie jest to boczek, kiełbasa i wędzona karkówka, ale można także użyć innych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina czy kurczak. Warto dodać, że mięso powinno być najlepiej miękkie, z niewielką ilością(...)również warzywa – marchew, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Warzywa powinny być świeże, dobrej jakości i starannie umyte. Przygotowanie żurku wymaga kilku kroków, które warto dokładnie poznać. Najpierw gotujemy mięso, a następnie dodajemy do garnka warzywa i gotujemy, aż będą miękkie. Wtedy można dodać zakwas i przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i czosnek. Całość gotujemy jeszcze

Podstawy Gotowania
Klopsiki z fasolką szparagową 2509

krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki Klopsiki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka majeranku olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki bułki tartej(...)wstawić na gaz. Zagotować i gotować około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Następnie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia. Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać odciśniętą kajzerkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Mięso doprawić solą

Danka Pichci
Gołąbki z kapusty pekińskiej 135

Gołąbki z kapusty pekińskiej to danie obiadowe z mięsem. Robi się je podobnie jak gołąbki z kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki(...)pekińskiej i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gołąbki Składniki na gołąbki z kapusty pekińskiej. 10 dużych liści kapusty pekińskiej 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 jajko 5 dkg bułki tartej Sos pomidorowy: 150 ml sosu pomidorowego

MeCooks
Bezmięsne burgery na ostro 116

Kuchnia bezmięsna staje się coraz bardziej popularna również w Polsce. To już nie tylko sezonowa moda, ale często przemyślany i odpowiednio uargumentowany wybór: osoby rezygnujące z jedzenia mięsa często podkreślają, że ta decyzja pozytywnie wpłynęła na ich zdrowie ponieważ dzięki temu jedzą zdecydowanie więcej warzyw, same posiłki są także apetycznie podane i pełne wartości odżywczych. Pozostaje jeszcze pytanie, jakie dania(...)bezmięsne możemy przygotować? Odpowiedź może sprawić sporą trudność bowiem wybór potraw przyrządzanych bez udziału mięsa jest niezwykle różnorodny. Kuchnia bez mięsa to ogrom możliwości, tutaj na pewno nie będziemy się nudzić. Pyszne burgery z warzyw to właściwy odpowiednik chętnie zamawianego dania z barów szybkiej obsługi. Z pewnością posmakują nam tak samo jak te z mięsem, a może nawet jeszcze bardziej

ProstePesto.pl
Zraz obranej drogi 135

ludzi uważa schabowego i pierogi za kuchnię polską. trudno powiedzieć, czy jest to danie litewskie, białoruskie, a może poleskie. Co do jednego jesteśmy pewni, nazwa pochodzi od kształtu kawałków mięsa oraz, że było to danie szlacheckie, bo chłopi niezbyt często jadali mięso, zwłaszcza na śniadanie, a że zrazy jadano z rana, to możemy przeczytać w naszej epopei narodowej autorstwa Adama(...)Mickiewicza Pan Tadeusz. Co chcę przez to powiedzieć, to że zrazy nie zawsze były zawijane. Początkowo były to kawałki mięsa układane warstwowo z warzywami i popularnymi w słowiańszczyźnie grzybami i duszone w specjalnym garnku. Podawane zazwyczaj były z innym typowym dla Słowian składnikiem, czyli kaszą. To jedyna rzecz, która była popularna u chłopów. Z uwagi na to, że zebrałem plony

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak po koreańsku 186

mąka ziemniaczana, to bardzo ważny składnik i nie należy go pomijać. To między innymi właśnie dzięki niej uzyskasz chrupiącą panierkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Mięso następnie przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 – 30 minut. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewamy(...)palnika i dodajemy 3 – 4 łyżki miodu. Warto dodać miód o niezbyt intensywnym smaku, np. lipowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Połowę wymieszanej mąki przesypujemy do zamarynowanego w mleku mięsa (mleka nie zlewamy) i bardzo dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy ok. 1 litra oleju. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na złoty kolor

Kuchnia Na Wypasie