mięso - 63110 przepisów (strona:373/4208)

Sałatka Big Mac z kurczakiem 1631

oleju, mieszamy i obsypujemy przyprawami *** *** Całość dokładnie mieszamy i jeżeli mamy czas to możemy miskę przykryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż całkowicie straci surowy kolor. Odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki. Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne(...)przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup *** *** Wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa *** ***Na grzanki i mięso wylewamy połowę sosu *** *** Na sos wykładamy pokrojonego jednego pomidora *** *** Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty *** *** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 536

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, czyli takich z mięsa mielonego i ryżu zawijanych w liście kapusty. Moi domownicy je uwielbiają, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Dlatego postanowiłam przepis na klasyczne gołąbki zmodyfikować i zrobiłam gołąbki bez zawijania. Takie gołąbki bez zawijania robi się z tych samych składników, co tradycyjne, czyli mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Jest jednak(...)pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W obu tych przypadkach

Danka Pichci
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką 254

kilka łyżeczek posiekanego koperku Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką, przygotowanie: Kurczaka pokroić  na cienkie kotlety. Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (mięso powinno być wciąż surowe w środku). Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso(...)naturą paczce znalazło się mnóstwo fantastycznych, naturalnych przypraw (przyprawy grubo mielone 100 % naturalnych składników: włoska do drobiu i makaronu, orientalna do drobiu i owoców morza, z papryką wędzoną do mięs i warzyw, pikantna do mięs, czosnkowa do mięs i warzyw; przyprawy bez soli: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, płatki czosnku z ziołami prowansalskimi, włoska z rozmarynem), herbaty Lipton (Earl

Lekcje w kuchni
NALEŚNIKOWE ENCHILADAS Z MIĘSEM I WARZYWAMI / TEST CREPES MAKER MARKI ARIETE ZE SKLEPU GARNECZKI.PL 127

farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Enchilady wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili, kolendrę(...)dziś przygotowałam swoją własną wersję enchilady ( na specjalne życzenie Łukasza ) i tradycyjną tortillę zastąpiłam naleśnikami. Nadziałam je mięso-warzywnym farszem z dodatkiem sera, która sprawił, że danie wyszło fantastyczne i bardzo sycące! Idealne na weekendowy obiad dla całej rodziny! Do przygotowania naleśników wykorzystałam swój nowy sprzęt w kuchni – CREPES MAKER z serii Party Time marki ARIETE ( https://www.garneczki.pl/marka/ariete

Ostra na Słodko
Schab pieczony 133

minut Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 5-6 ząbków czosnku 1 czubata łyżka soli 2 łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek i pieprz. Ziołami natrzyj schab, połóż na talerzu lub w misce i przykryj folią spożywczą(...)wyrzucaj ich, zachowaj na później. Schab obsmaż krótko na patelni z każdej strony, tak aby żaden fragment nie pozostał różowy. Ja używam do tego szczypiec aby przytrzymać mięso kilka chwil w odpowiedniej pozycji, bo i ile górę i dół zrobisz łatwo to wszystkie boki wymagają już stabilizacji i podtrzymania mięsa. Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę. Włóż do niej

nietylkopasta.pl
Zupa chrzanowa krem 129

powiesz na to, by na Wielkanoc zamiast żurku podać zupę chrzanową? Kremowa, jedwabista zupa chrzanowa to propozycja na święta bez mięsa. Jeśli chcemy zmienić coś w naszej diecie na lepsze, wówczas warto zacząć od ograniczenia mięsa. Święta wcale nie muszą być tu wyjątkiem. Mięso zajmuje czołową pozycję na świątecznych stołach wielkanocnych Polaków: są na nim wędliny, żurek z białą kiełbasą(...)kiełbasą na rzecz kremowej zupy chrzanowej. Jak zrobić zupę chrzanową? Zupa chrzanowa znana jest w polskiej kuchni od dawna. Po staropolsku przyrządzało się tzw. chrzanicę, której bazą były: chrzan, mięso oraz warzywa. Wykorzystywało się świeżo utarty korzeń chrzanu. Dziś również możemy bazować na świeżym chrzanie, jednak z braku jego dostępności można posłużyć się chrzanem ze słoiczka. W proponowanej przeze mnie

Wiszniówka
Pieczony boczek rolowany na kanapkę 206

Coraz ciężej kupić w sklepach naprawdę smaczną wędlinę czy dobrej jakości mięso (wieprzowinę, wołowinę czy drób). Od lat sięgam głównie po produkty z Sokołowa – to jedyna branża produkująca mięso i wędliny, które w pełni nam smakują i odpowiadają. Do firmowego sklepu Sokołowa po przeprowadzce mamy już nieco dalej, mimo to raz w tygodniu odwiedzamy sklepik i komponujemy zapasy(...)podrobów, wszystkie inne smakują jałowo i sztucznie. Już nie tylko chodzi o szynkę czy parówki, ale nawet o schab bez kości kupowany na wagę. Kotlety schabowe przygotowane na bazie mięsa z Sokołowa, rozbijają się po kilku uderzeniach tłuczkiem, zawierają tłustsze przerosty, które są tak ważne w prawdziwych schabowych. To nie to samo co jednolite płaty mięsa z Lidla, które

ProstePesto.pl
Pulpety w sosie pomidorowym 156

pulpety nic nie tracą ze swojego cudownego smaku. Zapraszam do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym z tego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie pomidorowym – Składniki 500 gram mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka. Odradzam zakup paczkowanego mięsa mielonego, od dłuższego czasu do przygotowania pulpetów kupuję mięso w jednym kawałku z osiedlowego sklepu mięsnego i samodzielnie(...)miele, pulpety z takiego mięsa są o wiele lepsze w smaku) woreczek kaszy jęczmiennej drobnej ( jeżeli nie lubisz kaszy jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak) 1 duże jajko 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie świeża marchewka starta na tarce 5 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy- Składniki 100 gram koncentratu pomidorowego

To Musisz Wiedzieć
Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym 135

jest trafiony przepis na taką okazję. Jeszcze lepsze jest to, że możesz za jednym razem przygotować przekąskę na imprezę i obiad dla rodziny. Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i karmelizowaną cebulą to coś nowego czym możesz zaskoczyć nawet wymagające podniebienia. Roladki są bardzo treściwe, pełne smaku i według mnie są prostsze, niż to wygląda. Idąc śladem przepisu(...)calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ który jest HITEM , przygotowałam te roladki. Wiem, że lubisz proste przepisy – to tak jak ja . Obiecuję, że przepis jest prosty (wiem, wiem, nie wygląda, ale…) i poradzisz sobie bez większych trudności. Zacznij od przygotowania mięsa, bo nie ma nic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i zostaw, niech mieszanka połączy smaki

Słodkie Gotowanie
Gulasz z kurczaka 137

groszkiem. Świetne na codzienny, tani obiad, który smakuje wszystkim, również dzieciom. Obiad jest tani gdyż wykorzystuję ćwiartki z kurczaka, z których ściągam skórę i usuwam kości, zostaje samo mięso, na 1 osobę wystarczy 1 ćwiartka. Cały obiad przygotowuję na jednej patelni w 15-20 minut! To kolejne danie, które można dodać do zestawu szybkich obiadów . To danie jest proste(...)proszku 150 g śmietanki kremówki 30% 50 ml wrzącej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej rzepakowy ryż do podania Przygotowanie gulaszu z kurczaka w sosie z warzywami. Z mięsa kurczaka ściągamy skórę, luzujemy z kości i kroimy w kostkę. (Na kościach i skórze można ugotować zupę np. krupnik, albo zupę ziemniaczaną). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smarujemy mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak piccata – szybki przepis 138

minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego mięsa, usmażony, podlany, nie wiadomo czemu, sosem i to kwaśnym. A jednak kurczak piccata to poezja smaku i delikates. Panierka mięknie pod wpływem kontaktu z sosem, ale nie nasiąka nim jak gąbka(...)się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy

Niedzielny kucharz
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 325

przepiórczych 1/2 kostki tłustego twarogu 3-4 łyżki tartego sera dowolnego gatunku 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku farsz czerwony z mięsem mielonym na 4 małe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól(...)widelcem, dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty ser i wymieszaj, tak żeby składniki równo się rozłożyły ;). Kolej na farsz z mięsem mielonym. Cebulę posiekaj drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś

Ogrodnik w podróży
Szwedzkie klopsiki w gęstym sosie 144

takie podróżowanie miejskie zrobiło się dużo mniej, a Ikea nie zawsze jest obecnie otwarta, postanowiłam spróbować odtworzyć je w zaciszu domowej kuchni. Wyszły przepysznie, choć wcale nie mieliłam mięsa kilka razy, jak proponowano w niektórych przepisach. Soczyste i miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem(...)serdecznie zapraszam do kulania :) Szwedzkie klopsiki w sosie na 34 szt Potrzebujesz: Klopsiki: 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 500g mielonej wieprzowiny 500g mielonego mięsa z indyka 1 duże jajko 1 czubata łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielksiego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 127

Mięso z indyka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które lubią zarówno dzieciom, jak i osoby dorosłe w każdym wieku. Wszystkie jego części zawierają wiele składników odżywczych i są bogate w białko. Indyka chętnie przygotowują najlepsi kucharze, gdyż łatwo dopasować do niego różne dodatki, zarówno te pikantne, jak i owocowe, dzięki czemu szybko się nie nudzi. Zobacz, jak łatwo zrobić pyszne(...)wykorzystywane. Najmniej tłuszczu zawiera filet i udo bez skóry, które za to zawierają dużo białka i pomagają budować mięśnie oraz zdrowe kości. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie indyka sprawia, że po jego zjedzeniu poziom cholesterolu we krwi utrzymuje się w normie.  Mięso indyka bogate jest w potas, który odpowiada za poprawne działanie układu nerwowego. Znajdujący się

Kuchcik gotuje
Roladki z piersi kurczaka, risotto porowo- rozmarynowe! 115

swoich domach, jest proste, pyszne i smakuje, jak z dobrej restauracji. Dzisiaj króluje u mnie Kurczak Sielski, wiele razy podkreślałam Wam istotę tego skąd, od jakiego producenta, sięgam po mięso. Dobry i smaczny kurczak to ten, który rośnie swoim tempem. Kurczak Sielski to przede wszystkim ptaki, które rosną nawet o 30% wolniej, od kurczaków, jakie możesz kupić w większości sklepów(...)polskich gospodarstw, z chowu bez antybiotyków, pasza to 5 polskich zbóż, witmainy i składniki mineralne. I co by tutaj dużo pisać, to widać i czuć w smaku. Mięso kurczaka jest pyszne, mięciutkie i soczyste! Zdecydowanie warto po niego sięgnąć dokonując zakupów. Więcej informacji możecie poczytać na http://kurczaksielski.pl/ Zachęcam Was do odtworzenia tego przepisu, rolada z piersi kurczaka jest

SMYKWKUCHNI