mięso - 63110 przepisów (strona:381/4208)

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki / Pork Loin Roulade 85

taką samą pieczoną wędlinę możecie przygotować z dodatkiem sera, pieczarek lub warzyw.  Czas pieczenia rolady schabowej może być różny w zależności od tego, jak cienko rozbijecie płat mięsa. Jeśli chcecie być pewni, że jest już upieczona, posłużcie się termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 stopni. Rolada ze schabu z piekarnika smakuje świetnie na zimno do kanapek(...)ząbki czosnku Ziołowa rolada ze schabu na kanapki, przygotowanie: Schab przekroić tak, by przypominał otwartą książkę. Zaczynając od wewnątrz, przekroić każdą z dwóch części, by stworzyć długi płat mięsa. Rozbić mięso tłuczkiem. Nakłuć widelcem od zewnętrznej strony. Wewnątrz rozrzucić ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki. Oprószyć odrobiną soli, pieprzu i 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Zwinąć schab w roladę zaczynając

Lekcje w kuchni
Indyk w porach i cukinii 70

oliwek, pół łyżki masła klarowanego, przyprawy do indyka, u mnie: czerwona papryka, curry, tymianek, majeranek, sól, pieprz. Indyk w porach i cukinii – sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam mięso i kroję je w mniejsze plasterki. Następnie nacieram je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami. Tak przygotowane mięso wkładam do miski i wstawiam do lodówki na około(...)minut. W tym czasie pory kroję w talarki, a cukinię w kostkę. Następnie rozgrzewam w głębokiej patelni masło klarowane i krótko podsmażam mięso z obu stron. Podsmażone mięso przekładam do miski i na tej samej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i przesmażam pory oraz cukinię. Po chwili dodaję także śmietankę i wlewam około 1/3 szklanki wody. Całość mieszam. Dodaję

Natka Pietruszki
Sos pieczeniowy – tylko domowy! 204

kulki majeranek: 1 łyżka czosnek: 2 ząbki cebula: 1 szt. pietruszka: 0,5 szt. ziemniaki średnie: 2 szt. sól i pieprz woda SOS PIECZENIOWY – TYLKO DOMOWY Wykonanie: 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy papryką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się ładnie zrumieni. Należy pilnować, aby się nam nie przypaliło, ponieważ sos będzie gorzki. 2. Pod koniec(...)obsmażonego mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę oraz pietruszkę. Smażymy razem ok. 1 minuty. 3. Zalewamy wodą ( 2 cm ponad zawartość naczynia, w którym smażymy). Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek i bardzo wolno dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 4. Wyciągamy mięso i liść laurowy, resztę składników po wystudzeniu miksujemy na jednolity krem. Jeżeli wytworzy

Kuchnia Na Wypasie
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 95

północnym Wietnamie w połowie lat osiemdziesiątych XIX wieku. Danie było pod silnym wpływem kuchni chińskiej i francuskiej. Makaron ryżowy i przyprawy importowano z Chin, Francuzi spopularyzowali jedzenie czerwonego mięsa. W rzeczywistości uważa się, że „Phò” pochodzi od francuskiej zupy „pot au feu”. Wietnamscy kucharze połączyli wpływy chińskie, francuskie i tubylcze, tworząc danie wyjątkowo wietnamski. Popularność Phò rozprzestrzeniła się na południe(...)rozprzestrzeniła się na południe, wyjaśnia kluczowe różnice między odmianami północnymi i południowymi. Phò w stylu północnym jest zwykle prostsze i składa się z mniejszej ilości składników. Jest mniej kawałków mięsa, a na wierzchu zupy układane są małe plasterki imbiru. Phò podaje się bez kiełków fasoli i ziół. Zamiast tego towarzyszą mu tylko zielone papryczki chili i limonka. Phò w stylu

RafalCook
Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami 77

Jeśli tęsknisz już za sezonem grillowym i pysznościami z tym związanymi, koniecznie przygotuj szaszłyki pieczone w piekarniku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej w ziołowej marynacie, boczek parzony i bukiet kolorowych warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone w piekarniku szaszłyki z karczkiem, boczkiem i kolorowymi warzywami 5 od 36 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Trudność: Łatwe Ilość 12 szaszłyków Przygotowanie(...)Pieczenie 40 min. Kalorie 250 kcal Szaszłyki z piekarnika idealne o każdej porze roku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szaszłyki obiadowe. Składniki: 400 g karkówki wieprzowej 300 g boczku parzonego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 cebule czerwone 1 cukinia 1 niewielki bakłażan 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki przyprawy bałkańskiej z trybulą Knorr sól

ProstePesto.pl
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 64

gryczanej? Zrób te „dewolaje”, a będzie prosić o dokładkę. Kotlety są pyszne, lekkie i zdrowe. Czas : 15-20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 5 kotletów Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt pierwszego wyboru(...)kilkulatka. Ale nawet dorośli niespecjalnie przepadają za kaszą – za gryczaną w szczególności. Miks mięsa mielonego i kaszy to nasz wypróbowany sposób na oswojenie kaszy. Używamy różnych kasz, najczęściej gryczanej i orkiszowej, choć dodajemy do kotletów także pęczak. Kasza doskonale łączy się z mięsem, tworząc zwartą, kleistą masę, z której łatwo można formować kotlety i pulpety. Do masy nie trzeba dodawać

Niedzielny kucharz
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 103

Polega ona na szybkim smażeniu i mieszaniu, jak sama nazwa wskazuje, składników w wysokiej temperaturze. Z tego też powodu można je dowolnie wymieniać - jeśli macie ochotę na inne mięso czy nawet owoce morza - droga wolna. Jeśli nie jecie mięsa można śmiało je pominąć, bądź zastąpić na przykład tofu, zamiast ryżu dodać można makaron, a wybór warzyw zależy wyłącznie od Waszego(...)dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu, a następnie przestudzenie go tak, by był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw

Kulinarne zapędy Kokosa
Pasztet z kaczki 113

Moja rodzina bardzo lubi pasztety wszelkiego rodzaju. Nie jestem jednak przekonana co do pasztetów kupnych, z tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku(...)przy okazji wiecie co jecie. Przepis na dwie keksówki. Składniki: - ok. 1,5 mięsa z kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre -  ok.30 dkg kaczej wątróbki -  tak około 70 g selera ( korzeń) - 3 średnie marchewki -  1 większa cebula -  1 duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście

Kuchnia Pełna Emocji
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 113

Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki(...)czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti Carbonara 89

ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody.  Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na dużą,zimną patelnię, postawić na małym gazie i powoli podgrzewać, aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło, czyli po prostu przygotowujemy ładne skwareczki.  Pieprz wrzucić do moździerza i utrzeć, po czym przesiać. Do przygotowania carbonary wykorzystamy przesianą, drobniejszą część pieprzu.  Gdy już nieco(...)Carbonarę natychmiast nakładać na talerze i podawać oprószone przesianym pieprzem i startym parmezanem lub pecorino.  * Włosi używają guanciale, czyli wędzonych i podsuszancyh policzków wieprzowych, jest to tłusty kawałek mięsa, który w Polsce może być zastąpiony podgardlem. Do przygotowania carbonary można użyć innego i bardziej powszechnego włoskiego mięsa - pancetty, która jest odpowiednikiem polskiego boczku, z tą różnicą, że jest

Codzienne Gotowanie
Kuchnia macedońska - dobar apetit! 100

się odwiedzić Węgry, Serbię, Macedonię Północną i Rumunię. Podczas wyjazdu zobaczyliśmy przepiękne miejsca oraz popróbowaliśmy lokalnych kuchni. Kuchnia macedońska i serbska są dosyć podobne, obie obfitują w sałatki i mięsa różnego rodzaju. Nie odmówiliśmy sobie lokalnych smakołyków, stąd dzisiejszy post, aby przybliżyć Wam choć troszkę smaki kuchni macedońskiej. Na śniadanie od razu pomaszerowaliśmy do lokalnych piekarni (пекара). Tam za niewielkie(...)pieniądze można się porządnie najeść. Zdecydowany atut tych miejsc to świeżość bułek i  burków z mięsem czy serem. Każdy nasz zakup był jeszcze cieplutki, dzięki czemu naprawdę nam smakował. Do niemal każdego posiłku warto zaopatrzeć się w sałatkę - najpopularniejsza w Macedonii oraz w Serbii to sałatka szopska (sopski salat). Jest to prosta i smaczna sałatka z pomidorów, ogórków

psgotujemy
WĘDZARNIA PODLASKA CHATA- CZYLI RECENZJA WYROBÓW 93

sklepach, ponieważ po 2 dniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin to polecam Wam wędzarnię  Podlaska Chata .  W ostatnim czasie otrzymałam do przetestowania kilka(...)zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu. Przechowywać w temp. od 2°C do 6°C. * boczek premium Produkt wieprzowy wędzony tradycyjnie. Składniki: mięso wieprzowe -boczek (125 g wykorzystano do wytworzenia 100 g produktu) ,sól, czosnek suszony, cebula suszona, przyprawy (gorczyca ), zioła , olej słonecznikowy , substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt zawiera elementy niejadalne- przędzę wędliniarską

Zrób to smacznie
Sól selerowa 99

Sól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)oraz soli, z łatwością więc przygotujesz ją w domu. Jeśli chcesz możesz do niej dodać także suszoną cebulę i kurkumę. Domowa sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa. Sól selerowa 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej 2 łyżki zmielonego korzenia selera 3 łyżki liści selera 2 łyżki nasion selera opcjonalnie

Cztery Fajery
Niezbędnik grillomaniaka 101

wymagają kosza z otworami odpowiednio dużymi, aby jedzenie zostało upieczone i zarazem na tyle małymi, aby przez nie nie wypadło. W koszu do grillowania możesz też przygotować małe kawałki mięsa. Próbowałaś kebaba z grilla albo grillowanych krewetek w pikantnej marynacie? Jeśli nie, to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Kosz do grillowania Deluxe Taca izolacyjna do grilla Taca izolacyjna do grilla(...)podstawa. Soczyste steki i pieczone mięsa wymagają nie tylko odpowiednich przypraw, ale też właściwych metod przygotowania. Jeśli chcesz, aby mięso nie zostało przesuszone użyj tacy izolacyjnej, która oddziela produkty od palącego się grilla. Jeśli natomiast wolisz potrawy z dymnym aromatem, odpowiednia będzie płyta do smażenia lub specjalna forma ceramiczna. Płyty do smażenia. Wykonane z żeliwa płyty do smażenia pozwolą

Cztery Fajery
Szybki schab z warzywami / Quick Pork Vegetable Skillet 85

papryki możecie wykorzystać swoje ulubione jarzyny - dobrze sprawdzi się na przykład brokuł podzielony na różyczki. W tym przepisie wszystkie składniki smażymy na dość dużym ogniu, warzywa powinny zachować jędrność. Mięso z warzywami świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:) Jeśli szukacie przepisów na szybkie obiady , polecam też mój szybki gulasz z polędwiczki wieprzowej : Przepis na schab z warzywami(...)sól, pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy Przepis na schab z warzywami z patelni, przygotowanie: Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. Odłożyć. Machewkę pokroić w słupki, paprykę w paski, cukinię

Lekcje w kuchni