mięso - 63110 przepisów (strona:390/4208)

Leczo z patisonem i klopsikami 172

papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem(...)namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha. Na patelni (głębszej, o wysokich ściankach) rozgrzej tłuszcz, ułóż klopsiki. Gdy się zrumienią z jednej strony, odwróć na drugą stronę i dorzuć posiekaną cebulkę. Duś przez chwilę pod przykryciem. Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół

Kulinarny S.O.S.
Leczo z patisonem i klopsikami 172

papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia   500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko   Bułkę zalej wodą lub mlekiem(...)namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha. Na patelni (głębszej, o wysokich ściankach) rozgrzej tłuszcz, ułóż klopsiki. Gdy się zrumienią z jednej strony, odwróć na drugą stronę i dorzuć posiekaną cebulkę. Duś przez chwilę pod przykryciem. Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół

Kulinarne S.O.S.
Fileciki z kurczaka w sosie serowo-brokulowym 196

Fileciki z kurczaka w sosie serowo-brokulowym Soczyste i kruche mięso drobiowe duszone w kremowym sosie z brokułem, marchewką i serkiem śmietankowym. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawa najlepiej smakuje podana z ryżem lub makaronem. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mały brokuł (lub pół dużego) 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 250ml(...)bulionu lub wody 2 łyżki kremowego serka śmietankowego (typu almette, turek, twój smak itp.) 1/3 szklanki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy       *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry *** *** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie fileciki delikatnie obtaczamy w mące

Blog z Apetytem
Wieprzowina po chińsku 328

soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego)     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół *** *** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki *** *** Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Przygotowujemy warzywa: paprykę, marchew, cebulę i pora kroimy w słupki. Papryczkę chilli(...)miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki *** *** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając *** *** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy

Blog z Apetytem
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 180

Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna(...)kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek wędzony i cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Na dnie szerokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony, aż straci surowy

Blog z Apetytem
Kurczak po indyjsku w mleku 159

bardzo ciekawa propozycja . Wyglądem przypomina po prostu panierowane kawałki ale smak ma zdecydowanie inny . Moi chłopcy pokochali ten przepis i ostatnio wraca na stół jak bumerang . Nic dziwnego , mięso marynowane i parzone w mleku jest niezwykle delikatne , a zestaw przypraw sprawia ,że także niebywale aromatyczne . Polecam , szczególnie że nie jest trudny wykonaniu , a na pewno zaskoczy domowników . składniki(...)żadnych dodatków . Jak zaczną wydzielać zapach , zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy z ognia . Do zimnej mlecznej zalewy wkładamy udka i odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wyławiamy mięso z zalewy i odkładamy na bok . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę doprowadzamy do wrzenia , zdejmujemy z gazu i do gorącej , wkładamy udka . Pozostawiamy je we wrzątku żeby się sparzyły około 30 minut

Ogrodnik w podróży
Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 135

świetnie zarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego ((1 kartonik)) 200 g śmietany 18% 50 g pomidorów suszonych 1 cebula 1 pęczek świeżej bazylii przyprawy: do mięs, czosnek, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią Cebulę pokrój w drobną kostkę, a suszone pomidory w małe kawałki. Do miski włóż mięso, pokrojoną cebulę i pomidory. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie z ciasta formuj małe kulki. Wkładaj je na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony. Jeśli mięso puści dużo tłuszczu, wylej go z patelni. Do podsmażonego mięsa wlej przecier pomidorowy i wymieszaj

Przepisy na widelcu
Kapryśny gulasz 146

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Kapryśny gulasz     Pyszne mięso z warzywami, można podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.   Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        7 malutkich pietruszek(...)prużenia ·        Cebula ·        Sól ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 2.    Cebulę obieramy, kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3.    Warzywa marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy

Kulinarna Chwila
Korytkowe jedzonko 212

Korytkowe jedzonko Wszystko w jednym naczyniu, zapiekane mięso z kurczaka z warzywami. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa do gyrosa ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        4 ziemniaki(...)jajka ·        Śmietana gęsta 18 % ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa. 3.    Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki. 4.    Układamy w naczyniach po bokach

Kulinarna Chwila
Wrapy pokusa dla wszystkich 187

Wrapy pokusa dla wszystkich Mięciutkie mięso w ulubionej marynacie z dodatkiem warzyw, zawijane w placku tortilli. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        1 duży jogurt naturalny ·        Przyprawa do grosa ·        Papryka ostra ·        Sól(...)placków tortilli ·        Cebula ·        Patyczek do szaszłyków Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na cienkie plastry. 2.    Do miski wlewamy jogurt. 3.    Dodajemy przyprawę gyros, paprykę, sól. 4.    Dokładnie mieszamy. 5.    Zanurzamy w marynacie mięso i zostawiamy najlepiej

Kulinarna Chwila
Schabowe paluszki w ziołach 140

Schabowe paluszki w ziołach Mięso zanurzone w aromatycznym sosie ziołowym z pieczarkami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Zioła prowansalskie ·        Sól ·        ½ kg pieczarek ·        1 mała śmietana(...)Pieprz ·        Olej do smażenia ·        2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w słupki. 2.    Doprawiamy solą. 3.    Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z ziołami. 4.    Obtaczamy mięso. 5.    Smażymy na rozgrzanym oleju, do chwili kiedy mięso

Kulinarna Chwila
Kolorowa mięsna galaretka 158

Kolorowa mięsna galaretka Delikatne mięso z kurczaka i zdrowe warzywa, mogą być ozdobą stołu. Składniki: ·        1/3 brokuł ·        1/3 kalafiora ·        1 marchew ·        Mięso dowolne   z kurczaka ·        Vegeta(...)opakowanie żelatyny Sposób przygotowania: 1.    Mięso gotujemy z dodatkiem Vegety oraz marchwi. 2.    Brokuł oraz kalafior również gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Po ugotowaniu warzywa dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na dnie naczynia, najpierw brokuł. 4.    Marchew kroimy w słupki i układamy na brzegach. 5.    Następnie kalafior

Kulinarna Chwila
Udka na sposób chiński 160

Udka na sposób chiński Mięso z kurczaka faszerowane grzybkami, kapustą i makaronem chińskim, doprawione  sosem sojowym to idealna propozycja na obiad lub uroczystą kolacje. Składniki: ·        7 udek z kurczaka ·        5 dag grzybów MUN ·        ¾ opakowania makaronu chińskiego(...)Cebulę ·        pieprz ·        Pomysł na soczystego kurczaka Sposób przygotowania: 1.    Z udek wyjmujemy kość i wycinamy mięso które nam odstaje. 2.    Skrawki mięsa mielimy. 3.    Udka posypujemy przyprawą oraz solą i odstawiamy. 4.    Grzyby moczymy w wodzie. 5.    Makaron

Kulinarna Chwila
Wyspy ze schabu 143

Wyspy ze schabu Mięso, ze schabu nadziewane sosem czosnkowym, przykryte pieczarkami. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Ogórek świeży ·        Cebula ·        ½ kg pieczarek ·        3 łyżki jogurtu(...)Czosnek ·        Serek topiony ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry 2 centymetrowe, lekko rozbijamy. 2.    W środku mięsa robimy otwór. 3.    Doprawiamy solą oraz pieprzem. 4.    Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach

Kulinarna Chwila
Muszle makaronowe faszerowane 190

duży potencjał, bo można go faszerować i na słodko i na wytrawnie, podawać na ciepło lub na zimno, nadziewać go sałatkami lub słodkimi kremami czy owocami. Makaron muszle faszerowane mięsem mielonym, zapiekane w sosie pomidorowym to danie bardzo efektowne i sprawdzi się z pewnością na świątecznym stole albo na przyjęciu imieninowym czy z okazji rodzinnego obiadu. Mięso mielone możemy doprawić(...)dente), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i zapiec posypując żółtym serem. Smacznego ! PRZEPIS MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE Składniki na muszle makaronowe faszerowane: 20 muszli makaronowych conchiglioni 300g mięsa mielonego 1 cebula sól pieprz oregano puszka pomidorów siekanych lub słoik pomidorów wekowanych – przepis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz ser żółty Jak zrobić muszle makaronowe faszerowane: Muszle

Dorota Smakuje