Danie, które dzisiaj przygotowałam praktycznie robi się samo. Wystarczy kupić mięso, zrobić marynatę, natrzeć nią kurczaka, wstawić do lodówki, a następnie upiec.Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki, aromatyczny, a mięso łatwo odchodzi od kości. Najlepsza w tym wszystkim jest przypieczona i chrupiąca skórka. Idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1 kg pałek z kurczaka(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pałki umyć, osuszyć (jeżeli mamy ćwiartki to podzielić na części), skórę naciąć w kilku miejscach i delikatnie posolić. 2. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec. Przykryć i odstawić na około 30 minut (może być na całą noc do lodówki). Jeżeli została nam marynata
Danka PichciSchab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu(...)pora (około 6-8 cm) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka mąka 2 łyżki oleju 100 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w plastry jak na schabowe. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć
Danka Pichcikurek (u mnie mrożone) 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki 30% 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Oprószyć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem. Dodać podsmażone mięso. Przykryć i na wolnym ogniu dusić około 20-30 minut, aż schab będzie miękki. 3. Mięso wyjąć na talerz. Na patelnię wlać śmietankę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec mięso z powrotem
Danka Pichcipropozycja to przyciągająca wzrok sałatka na krakersach. Spotkałam się z nią na przyjęciu imieninowym, jednak tam była ona przygotowana z tuńczykiem. Ja postanowiłam zastąpić go kurczakiem, ponieważ domownicy preferowali mięso. Taka wersja wyszła równie pyszna, więc możecie użyć wedle własnego uznania ryby albo filetu z kurczaka. Taka warstwowa sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach na niejednym przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pęczek szczypiorku 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek ketchupu sól, pieprz, słodka papryka (lub przyprawa do gyrosa) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką lub przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać mięso
Danka Pichcicebula 250 ml śmietanki 30% 1 pęczek zielonego koperku sól, pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Mięso obtoczyć w mące. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać łyżkę masła(...)roztopieniu się masła, włożyć mięso. Obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Następnie przesunąć na bok patelni lub przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę. Jak cebula się zeszkli, przełożyć mięso. Wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i smażyć około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 4. Na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec
Danka PichciPiersi z kurczaka są świetnym mięsem, które można zrobić na różne sposoby. Za każdym razem wychodzi pyszna potrawa, chociaż o innym smaku. Sos śmietanowo-porowy pasuje do niej doskonale Co potrzeba: 800 g piersi z kurczaka, 500 g pora, 400 g śmietanki słodkiej 30%, Olej do smażenia, sól Co potrzeba na marynatę: 8 łyżek oleju, 3 łyżeczki czosnku granulowanego(...)lodówki na 30 minut. W między czasie kroimy por w plasterki razem z zieloną częścią, oczywiście bez wierzchnich, twardych liści. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy połowę mięsa razem z połową marynaty, smażymy na średnim płomieniu z dwóch stron, tak, żeby się nie spiekła, ale pozostała krucha. Usmażoną przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki
Bułka z ChlebemOpis Amerykański burger z sadzonym jajem: Amerykański burger z sadzonym jajem to pyszne połączenie klasyki z nowoczesnością. Jest to duży kawał soczystego mięsa z jajeczną pierzynką oraz dodatkiem pysznego i chrupiącego bekonu. Dopełnieniem smaku jest pokrojony w plastry pomidor oraz ser cheddar, który pysznie roztapia się na mięsie. Burger mimo swojej kaloryczności, najlepiej smakuje wykonany własnoręcznie w swojej domowej kuchni(...)barbecue Kilka plastrów boczku Sól, pieprz Majonez Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania boczku. Na rozgrzanej patelni smażymy bekon z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Następnie mięso wołowe przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z nich kotlety (każdy po 200 g) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Smażymy z każdej strony po około 3 minuty
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚwieże pieczywo, pieczeń i ogórek korniszony to prosty, ale bardzo smaczny posiłek na śniadanie lub kolację. https://youtu.be/5yabIPtbP-k Składniki na pieczeń z pieczarkami i serem żółtym: 750 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 300 g pieczarek 200 g sera żółtego 50 g bułki tartej 150 ml mleka sól, pieprz, suszona natka pietruszki Przygotowanie Pieczarki kroimy w plasterki(...)podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Do sporej miski przekładamy mięso, pieczarki, ser, jajka, namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso przekładamy do keksówki i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. [caption id="attachment_8601" align="aligncenter" width="1024"] Pieczeń z pieczarkami
e-PrzepisyKulinarne